“Züccaciyeyi tekrar zirveye taşıyacağız”

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN [email protected]

Hecha, İspanyolca’da “mükemmel pişirilmiş!” anlamına geliyor. Dökme demir malzeme temelli geleneksel pişirme yönteminin, modernist ve yaratıcı bir anlayışla buluşmasını amaçlayan Hecha “Erkekleri mutfağa sokan marka” olarak tanımlıyor kendisini. Markanın isim babası ve kurucusu şef Yağız İzgül. 2014 yılında ise Hecha’nın çoğunluk hisselerinin sahibi konumunda olan Fark Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahu Büyükkuşoğlu Serter, markayı satın alarak, faaliyetlerini yeniden yapılandırıyor ve iki temel hedef belirliyor: Online’da büyümek ve markayı gerçekten sevecek insanlarla buluşturmak. Ahu Büyükkuşoğlu Serter bir seri girişimci ve yatırımcı. Kadın girişimcilere “akıllı para” yatırımı yaparak, maddi kaynak sağlayan ve onları doğru yatırımcılarla bir araya getiren Arya Kadın Yatırım Platformu’nun da kurucusu aynı zamanda. Serter; kadınların birbirlerini tanıdıkları, iş birliği zekası geliştirdikleri ve güvendikleri insanlarla çalışmayı öğrendikleri Arya Kadın Yatırım Platformu’nu “tatlı tesadüfleri sistematikleştirmek” olarak tanımlamıştı bundan yaklaşık dört sene önce. Bugün geldiğimiz noktada ise, Arya 7 start-up’a 2.5 milyon dolar akıllı para yatırımı gerçekleşmiş durumda. Hecha, bir kadın girişimi değil, fakat Ahu Büyükkuşoğlu Serter’i çok heyecanlandıran bir girişim. “Yemek pişirmeye devam etmek insanlık kültürünün devamı için çok önemli” diyen Serter, şöyle anlatıyor Hecha’nın hikayesini: “Hecha’yı tanımadan önce markette dikkatimi çekti. Bunun nedeni markanın sunumunun, ürünün iyiliği ile paralel olmasıydı. Hatta ben İspanyol markası zannetmiş, Türk olduğunu duyunca, gurur duymuştum. Hecha çok iyi bir fikirdi. Kurucusu şef Yağız İzgül, 2006’da kendi ihtiyaçlarından yola çıkarak Hecha’yı yaratmakla kalmadı, ona neşeli bir ruh da verdi. Nitekim marka, 2014 yılına kadar varlığını devam ettirdi. Ama bir noktada Türkiye’de züccaciye sektöründeki geleneksel ve modernleşmemiş dağıtım ağı kanalları arasında sıkıştı. 2014’te Hecha’nın yüzde 90 hissesini satın alarak devreye girdik ve iki hedef belirledik: Bu süre içinde satışlarımızın büyük kısmını online’dan yapar hale geldik. Hızlı kargo, kolay iade gibi konularda müşteri memnuniyetini en büyük önceliğimiz yaptık. Bu hedefe ulaşmak için herhangi bir dijital ajansla değil, e-ticaret konusunda ciddi birikime sahip Road ile çalıştık. Road’un İstanbul, New York ve Florida’da ofisleri var.”

‘Etin kralları’ Uber görevi üstleniyor

Hecha satışlarının yüzde 80’i online gerçekleşiyor. “Etin kralları” olarak tanımladıkları az sayıda market ve kasapla da farklı bir iş birliği içindeler. Ahu Büyükkuşoğlu Serter şöyle anlatıyor süreci: ”Satışımızın yüzde 80’i online, ama az sayıda marketle ve kendi belirlediğimiz seçili kasaplarla da çalışıyoruz. Biz onlara ‘etin kralları’ diyoruz. Sattıkları et güvenilir, nasıl pişirileceği konusunda da şeflerle yarışacak kadar bilgililer. Onlar aynı zamanda bizim Uber şoförlerimiz. Müşterimize ulaşmamızı sağlayan aracılarımız. Hecha’yı bu kasaplara koyduğumuz kiosklarda, yine online olarak biz satıyoruz. Tabii hepsinde ürünlerden birer örnek var. Görüyor, dokunup inceliyor, oradaki kiosk’tan online ısmarlıyorsunuz. Siz etinizi alıp eve gidiyorsunuz, tencereniz kargoyla geliyor.”

Aşk Markası

Ahu Büyükkuşoğlu Serter’in dediği gibi Hecha’nın hikayesi burada bitmiyor: “Herkes bizim tencere tavamızı alsın, bütün evlerde Hecha olsun demiyoruz, gerçekten bizi sevenler gelsin diyoruz… Hecha bir döküm tencereden beklendiği üzere ağır olabilir ama bizi gerçekten seven şöyle düşünür: ‘Ağır, ama taşımaya değer. Çünkü Hecha sadece bir döküm tencere markası değil; kullanıcısını gurmeye, amatör bir şefe dönüştüren bir marka."

Son olarak bir kaç bilgi daha: Hecha, 2016'dan bu yana, yüzde 600'ün üzerinde büyüme gerçekleştirmiş. Site ziyaretçilerinin kadın - erkek oranı yüzde 50-50. Yani Hecha, erkekleri mutfağa sokan bir marka olmaya aday. Macro Center ve Migros’lardan sonra Kanyon - İntema Yaşam’la bir iş birliğine başlanmış. Markanın, 2015 – 2018 yılları arasındaki ihracat rakamı 200 bin dolara ulaşıyor. Gündemde ise ABD pazarına açılmak var. Ön çalışmalar yapılmış, yatırım için doğru zaman bekleniyor. Ahu Büyükkuşoğlu Serter ise son derece kararlı ve “Züccaciyeyi tekrar zirveye taşımak istiyoruz” diyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar