Zorlu Tekstil fasondan çıkıyor, perakendeye geçiyor

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN [email protected]

Önümüzdeki 5 yıl içinde fason üretimin toplam üretim içindeki payının yüzde 25-30’a gerileyeceğini söyleyen Zorlu Holding Tekstil Grubu Başkanı Vedat Aydın, “Hem büyük üretim gücün olacak, hem de bu üretim gücünde butik üretim yapabileceksin” diyor.

Zorlu Holding Tekstil Grubu, Türkiye’nin ihracatta yaşadığı patinajdan etkilenmemek için önemli bir değişim sürecine giriyor.

“Farklı birşeyler yapmak gerekiyordu, bizde müşteri profilini değişirdik; kanal değiştirdik” diyen Zorlu Holding Tekstil Grubu Başkanı Vedat Aydın, “Avrupa’da en büyük pazarlarımız Almanya, İngiltere. Buralarda toptancılarla iş yapıyorduk, şimdi perakendecilere geçtik” bilgisini veriyor.

Zorlu Tekstil’in hedefi önümüzdeki 5 sene içinde fason üretim payını yüzde 25-30 düşürmek. Grubun, 2019 hedefi ise bugün 200 milyon dolar olan ihracatı, 300 milyon dolara çıkarmak.
Türkiye'nin en büyük beş grubundan biri olan Zorlu Grubu, aynı zamanda Türkiye'nin ilk ev tekstili markasını kurdu ve ilk ev tekstili ihracatını gerçekleştirdi. Zorlu'nun Türkiye’de en çok istihdam yaratan 3 gruptan ve en büyük 4 ihracatçıdan biri olmasında tekstilin rolü büyük. Zorlu Tekstil Grubu faaliyetlerini, polyester iplik üretim merkezi Korteks ve ev tekstili üretimi yapan Zorluteks başta olmak üzere 12 şirketi aracılığıyla sürdürüyor. Zorluteks, perde üretiminin yüzde 34’ünü ihraç ediyor, yüzde 66’sını ise TAÇ, Linens, Valeron markasıyla yurt içinde satıyor.

Ev tekstili ihracatında Avrupa’da birinci, dünya genelinde ise ilk üçte yer alan Zorlu Tekstil Grubu'nun çalışan sayısı 7 bine ulaşıyor. Grup, 800 bin metrekare kapalı alanda, yılda 250 milyon metrekare ev tekstili, 150 bin ton iplik üretimi yapıyor. Grup, global ve iç pazarda yaşanan çalkantılara rağmen, 2016 yılını 200 milyon dolar civarında bir ihracat rakamı ile kapatmak üzere. Türkiye’nin perde ihracatının yüzde 18'ini, nevresim ihracatının da yüzde 24’ünü tek başına gerçekleştiren grubun hedefi, ihracatı daha da güçlendirerek 2019 sonunda 300 milyon dolara çıkarmak.

Zorlu Holding Tekstil Grubu Başkanı Vedat Aydın, tekstil sektöründe 42 yıllık deneyime sahip bir isim. 36 senelik de ihracat tecrübesi var. “Özal ihracatı başlattığında, ben de ihracata başladım” diyen Aydın’dan şirketin önümüzdeki döneme yönelik stratejilerini dinledik:

İhracatsız bir dünya hiçbir zaman düşünmedik

“Türkiye açısından baktığımızda son iki senedir ihracatta patinaj söz konusu. Ülkenin ihracatı gerilese de tekstil ihracatı düşmüyor. Üretimde, sanayide ihracatı hedeflemezsiniz, önünde sonunda iç piyasalardaki dalgalanmalarda geri düşersiniz. Rekabetten daha çabuk dayak yersiniz. İhracatı hedeflediğinizde, dünyada ne oluyor ne bitiyor diye baktığınızda ise dinamik kalmış olursunuz. Biz yatırım planlarımızda her zaman üretimin yüzde ellisini ihraç etmeye odaklandık. İhracatsız bir dünya hiçbir zaman düşünmedik. Geçen sene ve bu seneye baktığımızda ihracat rakamımızı koruduk. Bugün 200 milyon dolar civarında. 2014 yılında 260 milyon doları gördük. Bugün Taç dünyada 788 noktada satılıyor. Yurtdışında 17 Linens mağazası var. Valeron ise 40 ülkede satılıyor.”

Müşterilerimizi değiştirdik

“Zorlu Tekstil olarak, son beş senedir ciddi bir değişim içinde girdik. Devlet desteği ile ihracat yapmak kolaydı. Yeni pazarlara veya Avrupa’ya gidip ucuza mal satmak da kolaydı. Ama bugün Çin, Uzakdoğu var. Ucuza mal satmak gibi bir şansımız yok. Dolayısıyla farklı birşeyler yapmak gerekiyor. Avrupa’da en büyük pazarlarımız Almanya, İngiltere. Buralarda toptancılarla iş yapıyorduk, şimdi perakendecilere geçtik. Yani müşteriyi değiştirdik. Bunlar H&M, IKEA, Marks&Spencer gibi markalar. Bugün bütün dünya bu markalara mal satmaya çalışıyor. Toptancının kar marjı yüzde 25-30; ama perakendede yüzde 20 oranında bir katma değer daha geliyor. Fason üretim önümüzdeki beş sene içinde yüzde 25-30’a düşer.”

Hem büyük üretim gücün olacak hem butik üretebileceksin

“Bu değişim teknik yatırımları da beraberinde getirdi; çünkü bu markaların hoşuna giden ürünler üretmeniz; minimum üretim rakamlarını düşürmeniz lazım. Yani hem büyük üretim gücün olacak, hem de bu üretim gücünde butik üretim yapabileceksin. Koleksiyon üreteceksin. Çok marka ile çalışıyoruz ve iddialıyız. 2019 hedefimiz 300 milyon dolar. Dünya ev tekstili pazarında ilk üçteyiz. Perakendede önemli olan bir diğer konu da, servis vermek. Bugün birçok perakendecinin rafl arında yer alan ürünlerimizin satışını takip ediyoruz. Satılanları, daha siparişi almadan hemen üretmeye başlıyoruz. Bu sayede bir hafta veya iki hafta sonra malı teslim edebiliyoruz.”

ABD güzel bir pazar

ABD’de yaklaşık 15 sene önce kendi pazarlama şirketimizi kurduk ve kendi depomuzu tuttuk. New York’ta 1000 metrekarelik showroomumuz var. Valeron markamızın en başarılı olduğu yer ABD. ABD’de güzel bir pazar. Bu tüm Türk markalar için geçerli. Türk pamuğunu en çok telaffuz eden yer ABD. Valeron’un çarşaf olarak kilosu 110-120 dolar civarında. Markanın ağırlığı çarşaftır ama Amerika’ya perde olarak girdi. ABD’de hazır perde satılır. Panel perdelerin perakende fiyatı 29 dolar-39 dolar arasındadır. Biz 89-120 dolar arasında Valeron perde satmaya başladık. Bugün 700 satış noktasında varız. Hedef bin 500 nokta. ABD için kişiye özel tailor-made perde yeni bir kavram. Ama kişiye özel perdede pazar payı yüzde yüz bizde olacak diye düşünüyorum. Şubatta başlıyoruz. Öncellikle 50 tane mağazada birer corner açacağız.”

Ar-Ge’ye yılda 4 milyon dolar

“İnovasyon kısmı işin olmazsa olmazı. Değişim rüzgarının içinde eğer güçlü bir Ar-Ge ve inovasyon olmazsa, ileri gidemezsiniz. Şu anda hem Korteks, hem Zorlu Tekstil’in onaylanmış Ar-Ge merkezleri var. Zorlu tekstil grubunun iki temel şirketi bunlar zaten. Burada 200’e yakın mühendis çalışıyor. Yıllık Ar-Ge yatırımlarımız 4 milyon dolar. Giyilebilir teknoloji dahil, akıllı tekstilin her alanında Ar-Ge çalışmalarımız var. Önümüzdeki yıllarda sinek kovan ve polen savar perde üretimine başlamayı planlıyoruz. Bu sene 15 milyon lira ciro yapan kendini temizleyen perde; serin tutan nevresim ve pike; gençlere yönelik Taç Connect; led ışıklı perde ve nevresim koleksiyonu gibi çok farklı inovatif ürünlerimiz var. Otomotiv tekstilinde bayağı yol kat ettik. Audi’nin, içindeki kumaşta kullanılan iplik Korteks tarafından üretiliyor. Hastaneler için anti bakteriyel, anti alerjik ürünlerimiz var.”

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar