Zor zamanda iktisat politikası

Taner BERKSOY
Taner BERKSOY EKONOMİ DÜNYASI [email protected]

 

 

Son büyüme verileri Türkiye ekonomisinin yavaşladığını söylüyor. Yılın üçüncü çeyreğinin de benzer bir hızda yani yavaş geçildiğini ima eden veriler var. Ciddi tahminler de bu yönde zaten. Anlayacağınız zor bir döneme doğru yol alıyoruz. Zor demekle tekrar kriz olacak demek istemiyorum. Tersine, ufukta 2008-2009 yıllarına benzer bir kasılma olasılığı görmüyorum. Ama 2011 gibi yüzde sekize ulaşan hızlı büyüme de söz konusu olmayacak görünüyor. Yaşanan zaman zorlaşacak anlayacağınız.
Özel karar alıcıların karar değiştirmek için zor zaman yaşamaları gerekmez. Önlerinde zor zaman olasılığı görmeleri  bile karar değiştirmeleri için yeter. Hemen harcama frenine basarlar. Tüketim ve yatırım amaçlı harcamalarını azaltırlar. Toplam  harcamalar düşer. Mal ve hizmetlere dönük özel talep azalır. Ekonomi yavaşlar, büyüme hızı düşer.  Henüz zorluklar gelmeden oluşan  bu kasılma zaten zamanın  zorlaşmasına davetiye çıkartır. Sonuçta ortaya çıkan üretim, istihdam ve refah kayıpları yaşanan zamanları daha da zor hale getirir.
                                                         *                *                  *
Türkiye ekonomisi de böyle bir gidişatın yol ayrımına gelmiş gibi görünüyor. Geçen yılın ikinci yarısından  bu yana yaşanan bazı gelişmelerin  beklentilerimizi bozduğunu, özel alanda karar kasılmaları yarattığını va  zor zamanlara davetiye çıkarttığını düşünüyorum. 
En büyük ticaret ortağımız olan Avrupa'nın hala küresel krizden sıyrılamayıp,  kriz koşullarında yaşamayı sürdürmesi  böyle bir gelişme. Avrupa kilitlenmesi krizin bize de bulaşacağı ve büyümemizin  daha da yavaşlayacağı beklentisini kışkırtıyor. Arap baharı sürecini abartılı olarak algılayıp süreci adeta elimizde patlamayı bekleyen bir  bomba haline getirmemiz de  beklentilerin bozulmasında ağırlıklı rol oynuyor. Geçmiş dönemde ekonominin ısındığına hükmederek yaptığımız frenin dozunu  ayarlayamadığımız için ekonomiyi gereğinden fazla yavaşlatmış olmamız da karar ufkumuzu iyice karartmış gibi görünüyor. 
Bu gelişmelerin bileşkesinin  özel tüketim ve yatırım harcamalarında, yani iç talepte  meydana getirdiği kasılmanın ürkütücü boyutlarını  2012 yılının ikinci çeyrek verilerinde açıkça gördük. Talep kasılmasının  büyümeyi ciddi ölçüde yavaşlattığını artık biliyoruz. Küresel yansımaları bir yana koyarsak beklenti bozan öteki gelişmeler bizim eserimiz. Yani zamanı zorlaştıran aslında biziz.
                                                   *               *                  *
Aslında şu veya bu nedenle ateşlenmiş olan böyle bir sürecin tükenene kadar sürmesini kabullenip, beklemek için  bir neden yok.  Bugünün iktisat bilgi stoku içinde  zamanı zorlaştıracak gelişmelerin önüne geçebilecek  politika dönüşümlerini  tasarlamak için yeterli malzeme  var.

İktisat politikalarımızı zor zamanların gerektirdiği yöne çevirebildiğimiz takdirde bizim de zamanın zorlaşmasının önüne geçebileceğimiz kanısındayım. Bunun için ekonomiyi yönetenlerin  zamanın zorlaşmakta olduğunu kabul etmesi  ve  rotasını zor zaman politikaları olarak tanımlayabileceğimiz iktisat  politikası  bileşimine doğru çevirmesi yeter.  

Zor zaman iktisat politikaları özünde basittir. İyi bilinir. Bugünün kriz koşullarında da yaygın biçimde kullanıldığı da söylenebilir. 
Basitlik öngörülen politikaların ne işe yarayacağının açıkça görülüp, tanımlanabilmesinden kaynaklanır.  Zor zaman politikaları ekonomide buharlaşmış olan özel talebin yerine kamu harcamaların konmasına, özel harcamaların yeniden kışkırtılmasına, yani zamanı zorlaştıran   talep yetersizliğinin giderilmesine yarar. Bu yararı sağlamak üzere kurgulanan zor zaman politikaları maliye ve para politikalarının gevşetilmesini öngörür.

Son yıllarda bayağı zor zaman yaşayan Avrupa ve ABD coğrafyasında zor zaman politikaları uygulandığını biliyoruz. Her ikisinde de politikaların ciddi biçimde gevşetildiği, hatta son aylarda adeta eş zamanlı olarak, koordineli biçimde  bu tür politikalar uyguladıkları da malum.

Bu gelişmeden  gerekli dersleri çıkartmak durumundayız.  Bu ülkelerin hala krizi aşamadıklarına bakıp zor zaman politikalarının bir işe yaramadığı gibi bir sonuca ulaşmak hata  olur. Sözkonusu politikalar  uygulanmasaydı bu ekonomilerde depresyonun hangi boyutlara çıkacağını düşünmek bunu görmek için yeterli olur herhalde.
Zamanlar zorlaşırken gerekli politika dönüşümünü yapmaktan kaçınmak  sadece zorluğum büyümesine neden olur. Tarih bunu gösteriyor. 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Ekonomi kıskaçta 20 Aralık 2018
Normalleşme mi? 06 Aralık 2018
Kur’u temizleme 25 Ekim 2018
Yeni bir durgunluk mu? 18 Ekim 2018
Zaman mı kazanıyoruz 11 Ekim 2018
Tedbir gerekirdi 04 Ekim 2018
2019 yılı kritik 13 Eylül 2018
Adını koymadan 06 Eylül 2018