Zor olan

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Murat  Berk / Yapı Kredi Yatırım

Avrupa'da yaşananları hiç kimse beklemiyordu ve gelişmeler herkesi çok şaşırttı. Sonra herkes aslında bu olanların ne kadar kaçınılmaz olduğunu anlatmaya başladı.

Yapı Kredi Yatırım olarak Avrupa'da yaşananlara ilişkin öngörümüzü geçtiğimiz seneden beri hem yazılı hem de sözlü olarak ifade ediyoruz. Olayların bilinen ayrıntılarını tekrarlamak,  günlük haber akışına fazla saplanmak yerine, bunların ileride yaşanabilecek olası etkileri üzerinde düşünmeyi denemek ve telaş yapmadan tedbirli olmak gerektiğini bir kez daha belirtmek isteriz.

Sonuç itibarıyla, değişimin asıl olduğu bilinir. Değişim hep vardı ve var olmaya devam edecektir. Yine de bu durum, olaylara durağan bir pencereden bakmayı ve o anki görünüme değişmeyecek nitelikler yüklenmesini engellemez. Var olanın başka bir şeye dönüşmesi ise, genellikle bu değişim olduktan sonra, bilinenlere ya da beklentilere göre açıklanmaya çalışılır. Daha yararlı olan ise bu değişimin dinamiklerini ve gidebileceği yönleri anlamaya çalışmak çabasıdır. Kısacası daha zor da olsa, doğru olan farklı olma riskini göze alarak analiz yapmaya çalışmaktır.

Bu anlamda belirli bir dönemde genel kabul gören popüler analizlerin her zaman doğru sayılmaması gerektiğini düşünüyoruz. Özellikle geçiş dönemlerinde yapılan analizlerin yanlış ve riskli olma olasılığı bizce çok yüksek. Geçiş dönemlerinde, içinde bulunulan koşulların değişmeyeceğini veya yakın tarihteki eğilimlerin devam edeceğini varsaymak eksik ve mahsurlu bir analiz yöntemi. İktisadi ve finansal tarihte, her dönemin kendine özgü farklılıkları olsa da; insan davranışının benzer olduğunu, bunun benzer fırsat ve sorunlar yarattığını görüyoruz.

Biz uyarı görevini yerine getirmek için çabalıyoruz. Analiz yapmaya çalışan kişilerin karşılaştığı önemli sorunlardan biri de içinde bulunduğu kısa vadeye odaklı ortamda, görüşlerin ciddiye alınması için o an popüler olan görüşlere benzeme gerekliliği.

Halbuki kişi ve kurumların kendilerini korumak, güçlendirmek ve müşteri nezdinde kendilerini farklı kılabilmek için en önemli artıları, farklı düşünebilme ve analiz yeteneğine dayalı hizmet alanları. Yurtdışı ve yurtiçi örneklere bakacak olursak, bir değişim döneminde olduğumuzu kabul ederek, bu analiz yeteneğine sahip olmayan, kendini geliştirmeyen   kişi ve kurumların uzun vadede başarılı olmasının, ayakta kalabilmesinin oldukça güç olduğunu düşünüyoruz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017