Zonguldak’ta güzel şeyler oluyor
Geçtiğimiz günlerde Erdemir Yönetim Kurulu Başkanı Ali Pandır’la görüşen Zonguldak Valisi Ali Kaban, Ereğli Kampüsü’ne Erdemir tarafından fakülte kurulacağını müjdeledi. Filyos Vadisi projesinden de çok umutlu görünen Vali Kaban, Filyos’un Karadeniz kıyı şeridi boyunca coğrafik yapısı ve genişliği itibariyle ticaret hacmi için çok elverişli bir saha olduğuna belirterek, “Filyos Limanı’nın devreye girmesi ile uluslararası ticaret hacminde önemli artışların olması hedefl eniyor. Filyos, Karadeniz’den Avrupa’ya, hatta Rusya’nın içlerine kadar uzanabilen bir ulaşım iletim sisteminin önemli bir parçası olacak^” ifadesini kullandı.
Vali Kaban’ın Filyos projesi ile bağlantılı bir hayali de var. Zonguldak’ı dar yerleşim alanından kurtaracak yeni yerleşim yeri yaratmak. Yeni çehresi ile büyük şehirden farkı kalmayacak bir ilin ortaya çıkmasını istiyor.
Kentimizde başka güzel şeyler de oluyor. Çatalağzı Termik Santrali (ÇATES) için açılan ihale Zonguldak’ta kaldı. Bu gelişme de Zonguldak halkını sevindirmişti. Yavaş yavaş ihale bedelinin ödenme zamanı geliyor. Zonguldak madencileri bu parayı ödeyerek ÇATES’i işletmeyi başarırlarsa kent çok şey kazanır. Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürlüğü’ne bağlı müessese müdürlüklerinden Karadon, Kozlu, Üzülmez, Amasra ve Armutçuk maden ocaklarında üretilen taş kömürü demir-çelik fabrikaları, kamu kurum ve kuruluşlarının yanısıra ÇATES’te kullanılmaya devam eder. Böylece işsizliğin arttığı kentimizde üretim döngüsü de devam etmiş olur.
TTK yılın ilk 6 ayında 383 bin 939 tonla en fazla kömürü ÇATES’e satmış. Demir çelik fabrikalarına verilen kömür ise 236 bin 894 ton olmuş. Taş kömürünün, elektrik üretiminden sanayiye ve evlerin ısıtılmasına kadar uzanan çok farklı kullanım alanları var. Demir- çelik sektörünün yurtdışından da kömür ithal ettiğini biliyoruz. Oysa ihtiyaçlarını yurtiçinden karşılamaları gayet mümkün. TTK dışında bir çok özel işletme de kömür çıkarıyor. Soma’da yaşadıklarımızı hiç unutmadan özel işletmeler için yapılacakları da gözden geçirmeliyiz. Devlet, özel sektörün çalışma koşullarını biran önce iyileştirebilirse belki demir-çelik sektörü de dışardan kömür almaz.