Zirveden yansımalar
Bursa Uludağ'da her yıl geleneksel olarak düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi'ne bu yıl Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in açıklamaları damga vurdu. Şimşek, Türkiye ve dünya ekonomisini kısa, orta ve uzun vadede değerlendiren bir sunum gerçekleştirdi. Küresel ekonomide fırtınalı ve yağmurlu dönemin yaklaştığını kaydeden Şimşek, iş dünyasına 'borç yerine ortak alın', bankalara ise 'yatırım bankası olun' mesajını verdi. Tüm dünyada senkronize bir şekilde yaşanan büyüme döneminin sonuna gelindiğine dikkat çeken Şimşek, fırtınanın yaklaştığını, iş dünyasının gerekli önlemleri alması gerektiğini vurguladı. 1929 buhranı ve ardından ikinci dünya savaşının da korumacılık ve dünya ticaretinde yaşanan daralmayla geldiğine işaret etti.
İş dünyası temsilcilerini dövizle borçlanmamaları konusunda uyardı. Şirketleri halka açılmaya davet ederek, borçlanma yerine ortaklıklarla sermayelerini güçlendirmeleri tavsiyesinde bulundu. Bankalara, yatırım bankaları kurmaları için çağrı yaptı, hükümet olarak yardımcı olacaklarını belirtti. Türkiye'nin batının bir parçası olduğunu ve sorunlar yaşansa bile ilişkilerin kopmasının mümkün olmağını dile getirdi. İnşaat sektörü temsilcilerinin Türkiye'de ve dünyada çok başarılı olduğunu ama artık farklı alanlarda da yatırım yapmaları gerektiğini kaydetti.
Şirket ve bankacıların üst düzey yöneticileriyle kapalı bir görüşme de gerçekleştiren Şimşek'in "2019'a kadar bazı beklentilere girmeyin seçim var" dediği öğrenildi. Şimşek, iş dünyasının dolarizasyon ve enflasyon konusundaki endişelerini de dinledi.
Zirvede 'simit' satarak uluslararası arenada önemli bir marka haline dönüşen Simit Sarayı'nın gelişim öyküsü hayli dikkat çekti. Simit Sarayı Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kavukçu, önümüzdeki 5 yılda dünya genelinde 1000 mağazaya ulaşmayı hedeflediklerini, şu ana kadar sözleşmesi yapılan mağaza sayısının 650'yi bulduğunu açıkladı. Londra'nın ünlü Oxford caddesinde 22 mağaza ile en fazla mağazaya sahip firma haline geldiklerini vurguladı.
Zirvede gerçekleştirilen oturumlarda OHAL'in kaldırılması, büyük projelerde finansmanın dövizle sağlandığı bunun yerine bankaların TL ile borçlandırma konusunda iş dünyasına yardımcı olması, orta ve yüksek teknolojiye yatırım, yapay zeka ve robotların ekonomiye etkisi gibi konular öne çıktı. Daha önce zirveye büyük katılım geçekleştiren Doğan ailesinden bu yıl yalnızca panel oturumuna Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Begümhan Doğan Faralyalı katıldı. Pek çok işadamı ise program kapsamındaki oturumunu iptal etti. Zirveye bu yıl katılım beklentilerin altında kalırken, iş dünyasının ana gündem maddesi de Doğan ailes'nin medyadan çıkış kararı oldu.