Zirve yolunda çetin viraj

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Derbi atmosferi bir kez daha kamuoyunu sardı. Türk futbolunun iki çınarı, Galatasaray ve Beşiktaş cumartesi akşamı çıkacakları karşılaşmada birbirleriyle kıyasıya mücadele ederlerken, aynı zamanda şampiyonluk yarışının seyrini de belirleyecekler. 42 puanla ikinci sırada bulunan Beşiktaş, iddiasını devam ettirmek ve en kötü senaryoda Şampiyonlar Ligi’ne direkt katılım biletini elinden kaptırmamak için bu maçtan puan çıkarmak istiyor. Keza 41 puanlı Galatasaray’ın da zirveyle arasını açmamak için 3 puana ihtiyacı var. Bu sebeple gerek maç öncesinde, gerekse de maç esnasında değişen skorlara göre sürekli yenilenen stratejilere sahne olabilecek müthiş bir derbi bizleri bekliyor.

Ev sahibi Galatasaray’da Aydın Yılmaz ve Oğuzhan Kayar’ın devam eden sakatlıkları yanında, Aurelien Chedjou ve Hakan Balta’nın da rahatsızlıkları olduğunu hatırlatalım. Sarı-kırmızılı ekipte devre arasında yapılan kapsamlı takviyelerden sonra hangi altı yabancının kadroda yer bulabileceği, nasıl bir taktik düzen içinde mücadele edileceği ve savunmanın nasıl kurulacağı gibi sorular belirsiz hale geldi. Sürekli değişen taktik anlayış ve maç kadrolarının zaman zaman Galatasaray’ın aleyhine sonuçlar verdiğini söylemeliyiz. Buna mukabil sakatlık ve ceza olmadıkça kadrosunu bozmamayı tercih eden Slaven Bilic’in Arena’da sahaya hangi takımı süreceği üç aşağı beş yukarı belli. Siyah-beyazlı takımda cezalı Ersan bu maçta forma giyemeyecek. Sakatlıkları bulunan Sivok ve Escude’yi de hesaba katacak olursak, siyah-beyazlı teknik heyetin savunma bloğunu kurma konusunda sıkıntıya gireceği öngörülebilir. Kasığındaki problemden büyük ölçüde kurtulan yeni transfer Jermaine Jones ise maç gününe kadar hazır hale gelebilir ancak Bilic’in bu futbolcuyu 90 dakika kullanması beklenmiyor. Ayak bileğinde ödem tespit edilen Oğuzhan’ın durumu da belirsiz. Takımların iç saha/deplasman grafiklerine göz attığımızda Galatasaray’ın evinde maç başına 2,6 puan topladığı görülüyor ki, bu ciddi bir rakam. Beşiktaş da deplasman tablosunda lig lideri durumunda. Siyah-beyazlılar dış sahada maç başına 2,1 gol atarlarken, Galatasaray da sahasında 2,3 gollük bir ortalama yakalamış. İlk düdükle birlikte taraflar muhtemelen oyun kontrolünü sağlamayı deneyeceklerdir ama ilerleyen dakikalarda maçın hareketlenmesi sürpriz olmaz. Sarı-kırmızılı takımın Beşiktaş defansını aşmasına bir başka deyişle gol bulmasına kesin gözüyle bakıyorum. Bu durumda siyah-beyazlılar da oyunu forse etmek durumunda kalacaklardır. Bu durum gol sayısını yukarılara taşıyabilir. Sarı-kırmızılıların bu karşılaşmadaki avantajı yüksek toplar olacak. Beşiktaş ise bilindik pas trafiğini Arena’da kurabilirse, rakibine zor anlar yaşatır. Galatasaray’ın çok adamla şok pres uygulamaları her ne kadar kendilerine avantaj sağlasa da bu presi kıracak pas trafiğini kuran takımlar kolay pozisyona girebiliyorlar. Uzun lafın kısası, hakemlerin son haftalarda sıkça yaptıkları gibi maçı çığırından çıkarmamaları durumunda zevkli ve gollü bir derbi izleyebileceğimizi düşünüyorum.

BU MAÇ KAÇMAZ!

SB Elazığspor – Fenerbahçe 

Süper Lig’de oynadığı son 5 maçtan 4 galibiyet çıkararak tehlike bölgesinin bir basamak üzerine çıkmayı başaran Elazığspor, 22. haftada şampiyonluğun en güçlü adayı Fenerbahçe’yi ağırlıyor. Geçtiğimiz hafta 169 gün aradan sonra deplasman galibiyeti alan bordo-beyazlılarda, moraller üst seviyede. Okan Buruk ve öğrencileri tüm planlarını güçlü rakiplerinden puan almak üzerine kuruyorlar. Takımda Cangele’nin sakatlığı ve İbrahim Kaş’ın devam eden tedavisi dışında önemli bir problem bulunmuyor. Son üç deplasman maçından mağlubiyetle ayrılan Fenerbahçe’de hedef, iki ezeli rakibin karşılaştığı haftayı kayıpsız geçerek zirvedeki konumu sağlamlaştırmak. Sarı-lacivertli ekipte Egemen Korkmaz ve Emre Belözoğlu cezaları sebebiyle forma giyemeyecekler. Pierre Webo, Raul Meireles ve Moussa Sow’un sakatlıkları bulunduğunu hatırlatalım. Bu isimlerden Meireles’in tedavisine hız verilirken, yıldız futbolcunun maç gününe kadar oynayabilecek seviyeye gelmesinin beklendiği açıklandı. Her iki kanatta kullandığı süratli forvetleriyle tehlikeli kontrataklar geliştirebilen Elazığspor, ligin ilk devresinde bu isimleri yeterince besleyemediği için dağınık bir görüntü veriyordu. Devre arasında takıma katılan tecrübeli Tello’nun takım içinde liderliğe soyundurulması bu bakımdan epey faydalı olmuşa benziyor. Bordo-beyazlılar, sahalarındaki 11 maçta rakip filelere 18 gol bıraktılar ve kolay gole gidebilen bir görüntü verdiler. Fenerbahçe’nin deplasmandaki averajı ise +1. Bu durum, sarı-lacivertlilerin dış sahada savunma kurgusunu oturtmakta zorlanmasıyla açıklanabilir. Deplasmanda oynadığı 10 maçın sadece bir tanesinde gol yemeyen Fenerbahçe savunması, muhtemelen Elazığspor forvetlerini durdurmakta da zorlanacaktır. Bu durumda üç puan için bol pozisyon ve birden fazla gol üretmek gerekebilir. Dolayısıyla zevkli bir maç izleyebiliriz.

22. HAFTANIN SEYRİ

Bursaspor – Çaykur Rizespor 

Son üç maçında sadece bir puan toplayabilen Bursaspor’da moraller bozuk. Takımda Ethem Pülgir ve Ozan İpek’in sakatlıkları sürüyor. Serdar Aziz cezalı. Geçtiğimiz hafta parlak bir galibiyet alan Rizespor’da ise Viera cezası nedeniyle forma giyemeyecek. Engin Baytar ve Hurşut Meriç sakat. Yeşil-beyazlı takım, bu sezon iç sahada istediği sonuçları almakta zorlanıyor. 10 maçta 3 kez galip geldiler. Çaykur Rizespor’un deplasman performansı da pek iç açıcı değil. Buna rağmen geçtiğimiz hafta alınan galibiyetin getirdiği hava ile bu maçtan puan çıkarabileceklerini düşünüyorum.

Gaziantepspor – Akhisar Bld. Spor 

Sergen Yalçın ve öğrencileri, Rize’de alınan 5-1’lik mağlubiyeti affettirmek için sahaya çıkacaklar. Ev sahibinde Stankevicius cezalı; Orhan, Muhammet ve Bekir Ozan sakat. Rakip Akhisar Belediyespor da Bilal ve Çağdaş’ın sakatlıkları bulunuyor. Kenan Özer de cezası nedeniyle forma giyemeyecek. Bu karşılaşmada gol sayısının üç ya da daha fazla olabileceğini düşünüyorum. Her ne kadar Bilal’in sakatlığı Ege temsilcisini organizasyon anlamında kötü etkilese de oyunu önde kabul eden Gaziantepspor takımını avlayabilirler. Kırmızı-siyahlılar da iç sahada üretken bir takım. Üstelik eksikler de savunmalarda yoğunlaşıyor.

K.Erciyesspor – KDÇ Karabükspor 

Uzun aradan sonra galibiyetle tanışan Erciyesspor, iç sahadaki bu maça “mutlak 3 puan” parolasıyla hazırlandı. Ev sahibinde maç öncesi önemli bir eksiklik bulunmuyor. Son dört haftada 8 puan toplayan Karabükspor’da ise Eren Güngör ve Hakan Özmert’in sakatlıkları var. Alınan son galibiyetle hava yakalayan Erciyesspor bu maça çok ciddi biçimde asılacaktır ancak Karabükspor gerek oyun anlayışı gerekse de form durumu itibariyle kolay lokma değil. Her iki teknik adamın da kontrollü bir oyunu tercih edebileceğini düşünüyorum. 11 dış saha maçının 7’sinden puan çıkarmayı başaran Karabükspor bu deplasmandan da puanla dönebilir.

Gençlerbirliği – Torku Konyaspor 

Geçtiğimiz haftayı mağlubiyetle kapatan iki takım kozlarını 19 Mayıs Stadında paylaşacaklar. Başkent temsilcisinde Doğa Kaya kart cezalısı. Serkan Kurtuluş, Tomiç ve Ferhat’ın sakatlıkları var. Konuk takımda ise Hasan Kabze ve Ali Turan’ın tedavilerine devam ediliyor. Son üç maçından mağlubiyetle ayrılan kırmızı-siyahlılar bu maçla lige dönüş yapmak istiyorlar. Kazanırlarsa rakiplerinin üzerine çıkacaklar. Konyaspor da Elazısğpor mağlubiyetinin izlerini silmek istiyor. Karşılaşmada her iki takımın da gol bulabileceğini düşünüyorum. Karşılıklı goller izleyebiliriz.

Kasımpaşa – Sivasspor 

10 haftadır kazanamayan Kasımpaşa’nın puan kaybına tahammülü yok. Lacivert-beyazlı takımda Adem Büyük ve Kerem Şeras kart cezalısı. Orhan Şam ve Fritzler’in tedavilerine devam ediliyor. Üst sıralardan kopmak istemeyen Sivasspor’da ise kaleci Korcan’ın sakatlığı bulunuyor. Burhan Eşer ve Mehdi Taouil’in sarı kart cezaları var. Sivasspor 103 gündür dış sahada kazanamıyor. Kasımpaşa, rakibinin deplasman fobisinden faydalanmayı bilirse özlediği galibiyete uzanabilir. Her iki takımın da gol bulabileceği karşılaşmada gol sayısının üç ya da daha fazla olmasını bekliyorum.

MP Antalyaspor – Eskişehirspor 

Galatasaray maçındaki futboluyla alkış toplayan ev sahibinde maç öncesi Mehmet Sedef dışında önemli bir eksik bulunmuyor. Son dört deplasman maçında sadece bir beraberlik alabilen Eskişehirspor ise eksikler dolayısıyla sıkıntılı. Diego, Serol ve Dede’nin oynama ihtimalleri yok. Hürriyet ve Jorquera’nın tedavilerine devam edilirken, bu futbolcuların maçta görev alıp alamayacağı belirsizliğini koruyor. Her ne kadar iç sahada çok parlak bir performans gösterememiş olsa da ritmini kaybetmiş Eskişehirspor’a karşı Antalyaspor’u biraz daha önde görmek gerek. Tek farklı da olsa kazanmaları sürpriz olmaz.

Trabzonspor – Kayserispor 

Ligde bir türlü istediği çıkışı yapamayan Trabzonspor, Avrupa dönüşü Kayserispor ile karşılaşıyor. Bordo-mavililerde Malouda, Bamba ve Soner’in sakatlıkları var. Zokora da cezalı. Konuk Kayserispor’un eksik listesi hayli kabarık. Zurab, Alper Uludağ, Mert Nobre ve Henrique Sereno cezalı. Simic ve Sefa’nın sakatlıkları da devam ediyor. Geçtiğimiz hafta Gençlerbirliği’ni penaltı golüyle mağlup etmesine rağmen Kayserispor’u çok etkili bulmadım. Yorucu bir maçtan dönecek olsa da Trabzonspor’u galibiyet için daha şanslı görüyorum. İç sahadaki etkili futbollarına dönüş yapabilirler.

MAÇ PROGRAMI

21 Şubat 2014 Cuma
20.00    Bursaspor – Çaykur Rizespor

22 Şubat 2014 Cumartesi
13.30    Gaziantepspor – Akhisar Bld. Spor
17.00    K.Erciyesspor – KDÇ Karabükspor
19.00    Galatasaray – Beşiktaş 

23 Şubat 2014 Pazar
13.30    Gençlerbirliği – Torku Konyaspor
13.30    Kasımpaşa – Sivasspor 
16.00    MP Antalyaspor – Eskişehirspor 
19.00    Trabzonspor – Kayserispor 

24 Şubat 2014 Pazartesi
20.00    SB Elazığspor – Fenerbahçe 

HAFTAYA BAKIŞ

Cezalılar

Sarı Kart Cezalıları: Ousmane Viera (Çaykur Rizespor), Serdar Aziz (Bursaspor), Marius Stankevicius (Gaziantepspor), Didier Zokora (Trabzonspor), Zurab Khizanishvili (Kayserispor), Alper Uludağ (Kayserispor), Adem Büyük (Kasımpaşa), Emre Belözoğlu (Fenerbahçe), Burhan Eşer (Sivasspor), Mehdi Taouil (Sivasspor)

Kırmızı Kart Cezalıları: Ersan Gülüm (Beşiktaş), Henrique Sereno (Kayserispor), Mert Nobre (Kayserispor), Doğa Kaya (Gençlerbirliği), Kerem Şeras (Kasımpaşa), Egemen Korkmaz (Fenerbahçe), Kenan Özer (Akhisar Bld. Spor)

HAFTANIN KARŞILAŞMASI

Galatasaray – Beşiktaş 
Tarih: 22.02.2014 Saat: 19.00
Stat: TT Arena 
Maç günü hava: Çok Bulutlu, 13°C
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016