Zeytinoğlu, Bizimköy projesi ile gurur duyuyor
Kocaeli Sanayi Odası (KSO), sanayi kuruluşlarına hizmet vermenin dışında önemli sosyal sorumluluk projeleri de geliştiriyor Geliştirdikleri en özgün sosyal sorumluluk projesi olan Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi, KSO'nun gurur duyduğu bir proje olarak da öne çıkıyor.
Engellileri üretim sürecine katarak, ekonomik ve sosyal katma değer yaratmaya yönelik hazırlanan bu proje, Avrupa’da dahi örneği olmayan bir proje. Nüfusun yüzde 10-12’sinin engelli olduğu ülkemizde Bizimköy gibi engelli insanlarımızın çalışabilecekleri üretim merkezleri olmak zorunda. Bizimköy’ün , Türkiye için bir model teşkil ettiğini ve mutlaka tüm kentlerde bu modelin yaygınlaşması gerektiği tartışılmaz bir gerçek.Engelli bireylerin sağlam bireylere göre daha çok istihdam edilmeye ihtiyacı var.
Üretime katılmaları onların toplumdan soyutlanmasının da önüne geçecektir.
Engelli vatandaşlar için istihdam ve sosyalleşme ortamı sağlayan Bizimköy, hem yurt içinde hem de yurt dışında büyük yankı uyandırdı. Öyle ki proje, 2015 yılında İtalya’nın Torino kentinde düzenlenen 39 ülkeden 79 projenin yarıştığı Dünya Odalar Arası Proje Yarışması’nda ‘En İyi İş Yaratma ve İş Geliştirme Projesi’ kategorisinde finalist de oldu.
Bizimköy, bünyesine kattığı yenilikler ve geleceğe yönelik hedefleri ile üretime katkı sağlamaya devam ediyor.
Bizimköy'ün kuruluş öyküsüne gelince: Avusturya asıllı madam Beatrice Burningen, at yetiştiriciliği ile geçimini temin ettiği İzmit’in Karaabdülbaki Köyü’ndeki 72 dönümlük araziyi ölümünden sonra engelliler yararına kullanılmak üzere Türk Anneler Derneği ve İstanbul Milletlerarası Lions Kulünü’ne bağışladı. KSO Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Ayhan Zeytinoğlu öncülüğünde yapılan girişimler ile arazinin engelli vatandaşların istihdam edildiği bir üretim merkezine dönüştürülmesi için Türk Anneler Derneği ve İstanbul Milletlerarası Lions Kulüp ikna edildi. 2005 yılında engellilerin eğitilerek iş hayatına hazırlanması ile ilgili proje yürüten bir vakıf kuruldu. Vakıf tarafından hazırlanan proje, Başbakanlık tarafından kabul gördü. Avrupa Birliği projeye 1,5 milyon euro fon sağladı. 2007 yılında KSO, Kocaeli Valiliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin katkısı ile Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi hayata geçirildi.
Bizimköy, başlangıçta 60’ı engelli, 20’si sağlam olmak üzere 80 personel ile mantar yetiştiriciliği, açık alan sebze- meyve yetiştiriciliği, tavşan yetiştiriciliği, konfeksiyon, seracılık, arıcılık ve mozaik alanlarında üretime başladı. Şu anda 105’i engelli, toplamda 113 personel ile üretim yapan Bizimköy’de ağırlıklı olarak konfeksiyon, mantar, sebze-meyve yetiştiriciliği ve seracılık faaliyetleri yürütülüyor. Engellilere konfeksiyon bölümü için özel eğitimler veriliyor. Ortalama olarak temel ürünlerde yıllık 400 bin civarında üretim yapılan konfeksiyon bölümünde; dağıtım merkezi olan Hollanda Dağıtım Merkezi’nden Japonya, Yeni Zelanda, Avustralya, Avrupa, Ortadoğu, Güney Asya ülkelerine dağıtım yapılıyor.Açık alan sebze-meyve yetiştiriciliği alanında yapılan elma üretimi ise yıllık 5-6 ton civarında hatta 7 tona çıkabiliyor. 125 ceviz ağacından ise yaklaşık 1 ton civarında ceviz elde edilebiliyor. Bu ürünlerin hepsi piyasada satılıyor.
Şimdilerde ise yeni bir iş alanı daha yaratılıyor. Trafo üretiminde kullanılan çıtalı kağıt malzemesi üretimine başlanacak. Bizimköy, hem fason olarak yapılan işlerden hem de tarımsal ürünlerden 1,5 milyon TL civarında ciro elde ediyor ancak konfeksiyon bölümünde ülke ekonomisine yapılan katkı 5 milyon euro civarında. Engelliler ekonomiye katkı sağlarken bir taraftan da sosyal proje içerisinde yaşamın bir parçası oluyorlar.
Sonuç olarak engelli vatandaşlarımızın hem üretim süreçlerine dahil edilmesi hem de sosyal hayatın içerisinde yer almalarını sağlayan bu projeye öncülük ettiği için KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nu takdir ediyoruz. Engelli vatandaşlarımız için pozitif ayrımcılık yaratan bu proje ulusal ve uluslararası camiadan daha bir çok ödül alacağa benziyor.