Zeybekci, doların 2.30 TL’nin üzerine çıkmasını normal görüyor

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

Bugün doların fiyatının 2.33 TL’lerden  aşağıya inmesi, kademeli olarak 2.20 TL’nin altına gerilemesi  çok önemli. Merkez Bankası büyük olasılıkla bunu sağlamak için özel tedbirler alacak.

Reel kesimden finans kesimine iş alemi endişeyle dolardaki fiyat yükselişini izliyor.

Halkımız genelde dolar ile ilgisi olsun olmasın dolar fiyatı arttıkça varlığının eridiği endişesiyle üzülüyor.

Dolar fiyatının artışından memnun olması gereken ihracatçılar bile “Yeter artık...” diyor.

Bütün bunlar ekonominin geleceğini karartacak gelişmeler.
Geliniz görünüz ki Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, doların Türk Lirası karşısında “kırmızı çizgi” olarak görülen 2.30 TL’nin üzerine çıktığı yönündekisöylemleri doğru bulmadığını söylüyor. Dolar 2.35’in üzerine çıksa da ‘birşey olmaz’ diyor.

Geçen hafta sonu, Davos’ta Dünya Ekonomi Forumu’na(WEF) katılımı öncesinde soruları yanıtlayan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye’de şu anda yaşanan gelişmelerin yapısal olmadığını anlattı. 

“Türk ekonomisinin böyle bir hastalık üretme kabiliyeti yok” diyen Zeybekci, son derece sağlam bir ekonominin, son derece sağlam bir kamu ekonomisinin olduğu yerde bu çizgileri koymanın, “üst sınır budur” demenin doğru olmadığını belirtti. 

Zeybekci’ye göre, “Türkiye’de kalıcı hasar bırakacak noktalara Türkiye zaten gelmez, getirilemez. 2.30 olabilir, 2.35 olabilir. o sonra zaman içinde, Türk ekonomisi tabiatın kuralları çerçevesinde liberal bir ekonomi olarak dengeyi mutlaka ve mutlaka kuracaktır. Kurulan denge de Türkiye ekonomisi için yeni bir bazdır ve ondan sonrası için de yeni bir sıçrama tahtasıdır. Hiç kimse kalkıp da 2.30-2.35, 2.25 çizgiydi diyemez. Ekonomi nerede dengeyi kurdu ve nerede tutturdu, orası sağlıklı bir denge yeridir.” 

Türkiye’nin önümüzdeki dönemde de benzerlerinden pozitif yönde ayrışmaya devam edeceğini belirten Zeybekci, “Türkiye ayrışacak. BRIC+T’den de ayrışacak. Gelişmekten olan ülkeler klasmanından da ayrışacak. Türkiye’de kriz çıkmayacak ve çıkamaz. Bir vücut düşünün ki sapasağlam. Beyni sağlam, kulakları sağlam, akciğerleri körük gibi, karaciğer harika, vücudunun tamamında hiçbir hastalık yok ama, bu ara gribe yakalandı Türkiye’de kriz çıkarmak mümkün değil. Çıkaramazsınız” dedi.

Bakan Zeybekci’ye göre, “Merkez Bankası’nın elindeki şu andaki stokları dileyen herkese parasını verip evine gönderecek kadar yeterlidir. Dün 3 milyar dolarlık Merkez Bankası’nın döviz satışı vardı. İsteyen herkese döviz verdi. İstediği kadar da verebilir.”

Zeybekci’nin  Ekonomi Bakanlığı’na atanması iş çevrelerinde memnuniyetle karşılanmıştı. Bu köşede iş aleminin içinden bir milletvekilinin Ekonomi Bakanı olmasının önemine değinilmiş, Zeybekci’nin başarılı olması temenni edilmişti.

Eğer  Zeybekci piyasayı yatıştırmak için mecburiyetden bu tür konuşmalar yapıyor ise  “Eh olacak o kadar” denilebilir. Yok eğer söylediklerine inanıyor ise, yanlış yapıyor demektir. Bu ekonomi kısa sürede bu büyük devalüasyonu hazmedebilecek durumda değil.

Nedeni ne olur ise olsun, döviz fiyatlarındaki aşırı tırmanışı frenleyecek tedbirlere ihtiyaç var. Döviz gereksiz yere tırmanır ise, normal çizgiye çekmek zor olur.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018