Zayıf Euro, ithalatçıları ve Euro borcu olanları mutlu ediyor

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

Türkiye'de enflasyon nedeniyle Türk Lirası'nın değerinin devamlı eridiği dönemlerde çok sayıda mal ve hizmet, dolar ile fiyatlandırılır olmuştu.

Bunun tadını alanlar bir süre sonra dolardan Euro'ya geçtiler. Dolar fiyatları Euro olmaya başladı. Çünkü Euro daha değerli idi ve devamlı değer kazanıyordu.

İşte bu tabloda Euro'nun değer kaybetmeye başlaması, Euro'nun değeri hakkında şüphelerin artması, bir dolar bir Euro eşitliğinin konuşulması hesapların karışmasına yol açtı.

İhracatımızın yüzde 48'i Euro, yüzde 46'sı dolar cinsi para ile gerçekleşiyor. Euro'nun değer kaybının bu yılki faturası 10 milyar Euro olabilir.

Bu ihracatçılar için önemli bir kayıptır.

Türk Lirasının dolar karşısındaki değerine bakarak, ileri değerli Türk Lirası'ndan şikayetçi olan ihracatçılar, bu gelişmeler karşısında zor duruma düşmektedir.

Kaldı ki Euro'nun değer kayıbına paralel olarak Euro ile iş yapılan pazarlarda da daralmalar sürmektedir. Euro'yu güçlendirmek için ülkelerin aldıkları tedbirler kendi pazarları küçültmektedir. İhracatçı bu yönden de kayba uğramaktadır..

İthalatımızın yaklaşık yüzde 42'si Euro cinsi para ile, yüzde 63'ü dolar cinsi para ile gerçekleşmektedir.

Yapılan kaba hesaba göre Euro'nun değer kaybı sonunda ithalatçılarımızın olağan Euro faturalarının bu yıl 10 milyar dolar dolayında küçülmesi mümkündür.

İthalatçının kazancı ihracatçını kayıbını karşılıyor diyemeyiz. İthalatçı ile ihracatçı farklı. İhracatçı ülke ekonomisinde üretimin önünü açan kesim.

Kaldı ki ithalatın, özellikle otomotiv ürünleri gibi lüks ithalatın ucuzlaması, lüks tüketimi coşturmaktadır. Ucuz ithal girdi, içeride sanayiin katma değer yaratma gücünü yok etmektedir.

Özel sektörümüz 120 milyar dolar dolayında dış kredi kullanıyor. Bu kredilerin yüzde 37 sini oluşturan bölümü Euro cinsi borçlar.

Euro cinsi borcu olan bankalar ile reek sektör kuruluşları euronun değer kaybından avantaj sağlıyor. Borcun Türk Lirası ve dolar karşılığı küçülüyor.

İşte bunun içindir ki, Euro'nun değerindeki değişmeler Türkiye'de de ilgi ile izleniyor. Euro'nun değerindeki değişim bazılarını doğrudan üzüyor ama, sonunda faturayı bu ülkede yaşayan herkes paylaşıyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018