Zayıf altın, baskılara boyun eğdi

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş [email protected]


Geçtiğimiz hafta piyasalar, İspanya'nın borç krizine ve tahvil ihalelerine odaklanırken altın yatırımcısı, dünyanın en büyük altın ithalatçısı Hindistan'da, hükümetin ithalatı yavaşlatıcı yönde almış olduğu önlemlerin etkisinde kalarak, altını zayıflattı. Özellikle; geçen hafta, Euro'nun lehine yükselen pariteye rağmen, Hindistan tarafındaki gelişmeler ve artan risk iştahı, altının toparlanmasını engelledi. Haftayı 1642.40 dolar/ons'dan kapatan altın, haftalık bazda % 1.11 oranında değer kaybederken parite, % 1.11'lik yükselişle kendisinden ayrıştı.
Altın haftaya, Asya tarafından gelen satışlarla başladı. Çin'deki negatif ekonomik yapı Asyalı yatırımcıların altın'dan nakite dönüşünü hızlandırırken parite, doların lehine haftanın en kötü seviyesi olan 1.2995'e kadar geriledi. Avrupa'da zilin çalmasıyla birlikte yükselişe geçen parite, altın'ı da peşinden sürükleyerek haftanın en yüksek seviyesi olan 1657,80 dolar/ons'a taşıdı. İspanya'nın, 2009'dan bu yana ikinci resesyona muhtemelen gireceğine dair bildirisi piyasaları sarsarken yatırımcılar, Euro'yu tercih ederek pariteyi 1.3148'e kadar yükseltti. ABD tarafından gelen güçlü perakende satış rakamları da pariteyi, doların lehine çevirmeye yetmedi. Salı günü Almanya'nın ZEW ekonomik endeksi, beklentileri aşarken TÜFE verisi, Mart 2011'den bu yana görülen en yüksek seviyeyi kaydetmesi altını yukarı yönde desteklerken, Hindistan'dan gelen bir haber bu desteği sarstı. Ülkede bir bakan tarafından yapılan açıklamaya göre, tüketimin kısılması gerektiği ve altın kullanılarak alınan kredilerin fiyatlar  ve ekonomik aktivite üzerindeki etkilerini araştıracak bir ekip kurulacağına dair haberle sarı maden 1634.80 dolar/ons'a kadar satış yedi. Sonrasında tepki alımlarıyla toparlanan maden, ABD'de Goldman Sachs hisselerindeki sert yükselişten de destek bularak tekrar 1650 dolar/ons üzerine oturdu. Çarşamba günü Avrupa'nın 4. büyük ekonomisi olan İspanya'nın mali sağlığı konusundaki endişeler, risk iştahını kapatırken, Bölge'nin en istikrarlı ülkesi Almanya ve ABD'nin hazine bonolarına olan ilgi arttı. Parite, inişli-çıkışlı bir grafik çizerken altın ve diğer  maden fiyatları düşüş yaşadı. Ham petrol fiyatları, ABD'nin artan stokları ve İran'la yapılan görüşmelerin neticesi olarak gevşedi. Perşembe günü, piyasaların odaklandığı İspanya bono ihalesinde; 10 yıl vadeli bono faizi yüzde 6.3 oranında yükselirken, Bölge'nin istikrarlı ülkesi Almanya, piyasadaki bozulan hassasiyetten nemalanmasını bildi. 10 yıl vadeli bono fiyatları hızla yükselirken altın, Avrupa ve ABD piyasalarında hızlı dalgalanmalar yaşayarak 1631.30 dolar/ons la haftanın en düşük seviyesini gördü. Cuma günü, ABD istihdam piyasasındaki koşulların düzelmediğini işaret eden haftalık işsizlik başvurularındaki artış, dolar' da da gevşemeye neden olurken altın, fırsatı toparlanma yönünde kullandı ve 1653.75 dolar/ons'a kadar tırmandı ancak; kar satışlarına engel olamadı ve 1642.40 dolar/ons kapanışla haftalık bazda %1.11 değer kaybı yaşadı. Diğer taraftan; Hindistan' da ki gelişmelerden etkilenen altından ayrışan gümüş, haftalık bazda % 0.40, paladyum ise % 4.8 oranında değer kazanırken platin, %0.32 değer kaybetti.  Temel metallerden Nikel dışındaki metallerin tamamının, ABD, Almanya ve Japonya'nın 10 yıl vadeli hazine kağıtlarının,küresel vadeli borsa endekslerinin yükseldiği geçen hafta nymex türü ham petrol fiyatı da % 1.02 oranında değer kazandı.
Sarı maden yön bulmakta zorlanıyor. Özelikle; altın ithalatını sınırlamaya çalışan Hindistan ve  borçlarıyla Euro' yu zayıflatan İspanya ve İtalya, altın fiyatlarını baskı altında tutuyor. Bu hafta altın, 1630-1660.dolar/ons bandında hareket ederek baskıları kırmaya çalışacak. Ancak; altın' da yatırımcıyı kendine çekecek cazip fiyat seviyeleri daha oluşmadı. Kısa vadeli ve kar hedefli işlemler bu haftada ön planda olacak.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018