Zamanaşımına giren SGK borçları silinir mi?
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), işçi ve işverenlerin primleri ile hem emekli maşlarını ödemekte, hem de ilaç-hastane gibi sağlık harcamaları ile kira, personel ve diğer harcamaları karşılamaktadır. Dolayısıyla sosyal güvenlik hizmetinin eksiksiz yerine getirilebilmesi için primlerin de süresinde ödenmesi gerekmektedir.
Ancak çeşitli nedenlerden dolayı SGK primlerinin süresinde ödenmemesi veya bazen de hiç ödenmemesi söz konusu olabilmektedir.
Kural olarak özel sektör işverenleri için SGK’nın prim ve diğer alacakları, ödeme süresinin dolduğu tarihi takip eden takvim yılı başından başlayarak on yıllık zamanaşımına tâbidir.
SGK alacağının zamanaşımına uğrayıp uğramadığı konusu ile ilgili bazen anlaşmazlıklar doğmaktadır. Bu nedenle SGK, zamanaşımı sürelerine ilişkin program hazırlığını bitirene dek işyeri dosyalarının ve sigortalıların borçları düzenli aralıklarla tarayacaktır. En eski borçtan başlamak üzere işyeri ve sigortalıların borçları belirlenecektir.
***
“Borç Bilgilendirme Formu” gönderilecek!
Zamanaşımını kesen ve durduran sebepler ile diğer gerekli araştırmalar yapılacak; tarama sonucunda tespit edilen borç zamanaşımına girmişse borçlulara “Borç Bilgilendirme Formu” gönderilecek. Bu şekilde borçlulardan 15 gün içerisinde ödeme yapılması istenilecek.
Eğer borçlu kişi rızaya dayalı ödeme yaparsa bu ödeme kabul edilecek. Ancak borçlu ödeme yapmazsa herhangi bir mahkeme kararı olmaksızın zamanaşımına girmiş borcun takibi yapılmayacak.
Borcun zamanaşımına uğraması nedeniyle borçlu hakkında icra ve haciz yoluna başvurulmayacak.
***
Zamanaşımı borçları “eksik borç” olacak!
Zamanaşımına uğramış olan alacak, borçluluk niteliğini sona erdirmeyecek; "eksik bir borç" haline dönüştürecek. Yani, borcun takibi yapılmasa da borçlu sistemde görülmeye devam edilecek; borçlar ortadan kaldırmadığından bu kişiler SGK’ya karşı borçlu sayılacak.
Bu nedenle zamanaşımına girmiş borçlar;
- SGK’ya verilecek borcu yoktur yazılarında veya yapılacak borç sorgulamalarında,
- SGK tarafından uygulanan teşvik, destek ve indirimlerde,
- Primlerini kendileri ödeyen sigortalıların sağlık hizmetlerinden yararlanılmasında,
- KDV Mahsubu ile prim ödenmesinde kullanılan “Borç Döküm Formunda”, borç olarak dikkate alınacak.
İhale konusu veya özel bina inşaatlarında yapılan araştırma işlemi sonucunda saptanan fark işçilik borçlarının işverene tebliği üzerine söz konusu borçların işverence zamanaşımına girdiği ile ilgili itiraz edilmese bile, bu borçlar ödenmeden ihale konusu işlerde teminatın iadesi ve özel bina inşaatlarında ise iskân için ilişiksizlik belgesi verilmeyecek.