Zaman, çareyi tartışma zamanıdır

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

"Kriz varsa çare de var" kampanyasının dördüncü mesajı "Gücüne inan"ı açıklayan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, "Zaman krizi değil, çareyi tartışma zamanıdır. Zaman kâr devri olmaktan çıktı, kâr devri oldu. Birçok şirket zarar pahasına yoluna devam ediyor. Ancak bu kararlılığın sürdürülebilmesi hükümetin tüm önlemleri almasından geçiyor" dedi.

1) Kriz ekonomide herkesi değişik ölçüde etkiliyor. En büyük zararı görenler, (1) İşini kaybedenler, (2) İşe başlayacak ama iş bulamayan gençler, (3) Dar gelirliler.

2) Talebin düşmesi ile üretim düştü. Talebin düşmesi ile toptan ve perakende kesimde iş yapanların ciroları daraldı.

3) TOBB'un başlattığı "Kriz varsa çare de var" kampanyasının hedefi, talebi uyandırarak, insanların harcamalarını teşvik ederek önce toptan ve perakende ticaretin canlanması ve daha sonra da üretimin artmasıdır.

4) Bu kampanyada hedef, alınan kesin tüketici kesimidir. İstenilen, tüketici kesimin para harcamasıdır. Para harcayacak kesimde, (1) Parası olmayanlar hedef alınmamıştır. (2) Parası olup da harcamayanların alışverişe çıkması beklenmektedir.

5) Bu arada, "hükümetimizin gerekli tüm önlemleri alması gerektiği" vurgulanıyor.

Ama gerekli tüm önlemlerin ne olduğu belli değil. Hükümetin sınırlı imkanları nedeniyle yapabilecekleri sınırlı. Buna rağmen hükümet önerilere açık. Kampanya sorunlularının talep listesini açıklıkla ortaya koymalarında yarar vardır.

6) Kriz öncesi dönemde Türk ekonomisinin üretim kesiminde olanlar, ticaret kesiminde olanlar canlı ekonominin nimetlerini paylaştılar. Önemli ölçülerde kazançlar elde ettiler.

Bu iyi dönemin birikimlerine dayalı olarak kriz dönemindeki zorlukları karşılamaları, yıkılmamaları beklenir.

Şu bir gerçek ki, bu kriz döneminde iş aleminin hedefi ayakta kalmak olmalıdır. Bu kriz döneminde ayakta kalabilenler, yeni yılda mutlaka daha iyi şartlarda faaliyetlerini sürdürme imkanına kavuşabileceklerdir.

6) Bu tür kampanyaların moral etkisi önemlidir. Anlaşıldığı kadar "Kriz varsa çare de var" kampanyasının hedefi tüketiciden çok iş çevrelerine moral vermektir.

7) Çünkü bu kampanyanın başarısı tüketiciye kısa dönemde bir ödül vaat etmiyor. Tersine kampanyanın başarısından yarar bekleyen çevre, iş çevreleri.

8) İşte bu nedenle kampanyanın bundan sonraki mesajlarında tüketicilere de bir şeyler söylemekte yarar vardır.

Tüketici nasıl harcamayı artırabilir? Harcamayı ertelemek yerine öne almakta tüketicinin ne yararı olabilir? Şimdilerde tüketiciye ne gibi avantajlar verilmektedir? Bunlar anlatılır ise tüketici kampanyaya daha fazla ilgi duyar.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018