Z kuşağı bizden ne istiyor?

Murat YILDIZ
Murat YILDIZ TEKNO STRATEJİ [email protected]

Geçtiğimiz aylarda meydana gelen 3 farklı olaydan bahsedeceğim. Türkiye’de birçok kişinin kullandığı PayPal, Türkiye mevzuatına uyum sağlayamadığı için ülkeden çıkma kararı aldı. Kişisel verilerin korunması kanunu gereği, müşteri bilgilerinin birer kopyasının Türkiye’deki sunucularda barındırılması gerekiyordu. Sunucu açma konusunda anlaşamayan PayPal Türkiye’den ayrılmaya karar verdi.

Geçtiğimiz hafta Amazon’un artık Türkçe bir sayfaya sahip olduğunu ve 45 euro üzeri gönderileri tamamen ücretsiz kargolayacağını yazdım. Aynı köşe yazımda, birkaç farklı yurt dışı sitenin daha Türkiye’ye ücretsiz kargo yaptığını söyledim. Tesadüf bu ya, köşe yazımdan 1 hafta sonra Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, bir açıklama yaparak gümrük muafiyetlerinin 75 euro’dan 30 euro’ya düşürüleceğini söyledi. Yani bundan sonra 30 euro ve üzeri ürünler gümrük işlemlerine tabi tutulacak.

Bu yazıyı yazdığımda, yeni bir haber daha sosyal medyada çalkalanıyordu. Emniyet Müdürlüğü bundan sonra Uber kullanımına müsaade edilmeyeceğini ve ceza yazılacağını bildirdi. Bu üç mevzuya aynı zamanda yakın zamandaki sosyal medya yasaklamalarını da ekleyebilirsiniz.
Geçtiğimiz haftalarda gerçekleştirdiğimiz Dünya Education Zirvesi etkinliğinde konuşan Evrim Kuran, Z neslinin ihtiyaçları, talepleri ve bizden nasıl farklılaştığını anlattı. Kendi hesabımdan değerlendirecek olursam, yukarıda saydığım üç konuda, Z kuşağından nasıl farklılaştığımı anladım.

Z kuşağı, devletin onun menfaatini koruması, olası bir aksilikte araya girebilmesi için bir ödeme sistemi sağlayıcısını regüle etmeye çalışmasına bozuluyor. PayPal’ın Türkiye’den ayrılması ona göre ancak bizim beceriksizliğimiz.

Türkiye’de faaliyet göstermeyen e-ticaret kuruluşlarının, bu ülkenin parasını vergisiz olarak alması, Türkiye’de vergi vererek ticaret ya da esnafl ık yapan kuruluşların hakkını yemesi umurunda değil. Gümrük veya başka vergi ödemeden dilediği ürünü online olarak başka ülkeden sipariş edebilmek onlar için en büyük özgürlük ve devlet bu özgürlüklerini ellerinden alıyor.

Aynı şey Uber için de geçerli. Belediyelerin denetiminde olan ulaşım hizmetlerinin Uber ile kavgası yalnızca Türkiye’ye özgü değil. Almanya ve Fransa bu konuda son örnekler. Ama Z neslinde bir sosyal medya arkadaşım, “inadına daha da çok kullanacağım” diyor…

Tüm bunları okuyup gördükçe, Evrim Kuran’ın sözlerini çok daha iyi anlıyorum… bizler ve muhtemelen şu anki yöneticiler, sıkıcı, baskıcı ve aşırı kuralcı ihtiyarlar olduk. Z kuşağının yönetimindeki bir dünyada ne kadar özgür, ne kadar serbest, vergisiz, kuralsız olacağımızı merakla bekliyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Yerli ve milli teknoloji 25 Mayıs 2019