Yurtiçi risklere rağmen TL ve BIST görece güçlü bir seyirde

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ [email protected]

İrem DIŞPINAR / Finansinvest

Global stoklardaki rekor seviyeler ve petrol üreticilerinin üretimi dondurma konusunda aralarında net bir anlaşma sağlayamamaları petrol fiyatlarına olumsuz yansıyor. Buna ilave olarak küresel çapta büyüme kaygıları nedeniyle önümüzdeki dönemde enerji fiyatlarındaki zayıflığın süreceğini tahmin ediyorum. Bu durum ise özellikle de petrol ihracatçısı olan ülkelerin ekonomik dengelerini olumsuz etkilemeye ve dolayısıyla küresel piyasalarda baskı unsuru olarak kalmaya devam edecektir. 

Küresel piyasalarda dalgalanma sürerken, TL ve TL varlıklar buna paralel hareketlerine devam ediyor. Özellikle de içeride yüksek jeopolitik riskler ve güvenlik endişelerine rağmen hisse senedi piyasamız ve TL sağlam dururken, zaman zaman ise gelişmekte olan ülke (GOÜ) varlıklarına görece daha olumlu performans gösteriyor. Bu duruma kısmi de olsa Suriye’de ateşkese yönelik haber akışı etkili oluyor. Özellikle de USD/TL’de 2,95’in üzerinde yukarı yönlü ivmenin hız kaybetmesi ve kurun yeniden 2,92-2,95 bandına geri çekilmesi olumlu olarak değerlendirilebilir. Ancak bu yılın başından beri cari açık veren GOÜ’lerin tahvil faizleri gevşeme eğilimi gösterirken, içeride tahvil-bono piyasası görece olumsuz performans sergiliyor. GOÜ tahvil faizlerinde yaşanan geri çekilme ise BoJ’un ilk kez negatif faiz uygulaması, ECB’nin ek gevşeme mesajları ve Fed’in faiz artırımı için temkinli davranmasına bağlı olarak küresel bazda yaşanan düşük faiz ortamından kaynaklanıyor. 

Diğer yandan haftaya ABD’de istihdam verileri takip edilecek. İşgücünün nüfus içindeki payı olan işgücüne katılım oranı ABD’de son dört aydır yükseliyor. Bu da bize, ABD hanehalkında önceden iş bulma ümidi olmayanların da iş arayışına girdiklerini gösteriyor. ABD’de işgücü piyasasının toparlanması, ücretlere ve enflasyona olumlu yansısa da, enerji fiyatlarınki zayıflık enflasyonda aşağı yönlü risklerin canlı kalmasına ve enflasyon beklentilerinin aşağı gelmesine neden oluyor. Bu gelişmeler ise küresel bazda düşük faiz döneminin beklenenden uzun süreceğine işaret ediyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017