Yurtdışından ilaç getirme kurallarına dikkat!
Sayın okurlar, öncelikle hastalarımıza şifalar dilemek istiyorum. Son zamanlarda bu konuda bazı sorunlar yaşandığı anlaşılıyor. Ki, Dışişleri Bakanlığı bile devreye girmiş durumda.
Bakanlık; Yurtdışından özellikle, Edaravon, Radicava ve Radicut gibi ALS tedavisinde kullanılan bazı ilaçların ülkemizdeki ALS hastaları veya aracılar tarafından Japonya'dan ülkemize gelen yolcu beraberinde getirildiğine dair duyumlar alındığını, söz konusu ilaçları ülkemize getirirken gerçek ederi üzerinden gümrük vergilerini ödeyerek mevzuatımıza uygun hareket edenlerin aksine, gümrük beyanında bulunulmadan veya düşük gösterilen fatura bedeli üzerinden eksik vergi ödeyerek anılan ilaçları ülkemiz gümrüğünden geçirenlerin var olduğunun anlaşıldığını, belirtiyor.
Ülkemiz kurumları aracılığıyla yüksek fiyatlara ithal edilebildiği anlaşılan kanser ilaçlarının yabancı ülkelerden daha düşük maliyetle yolcu beraberinde veya kargo ile temininin tercih edilmesi ve bunun kolaylıkla yapılabiliyor olmasının ülkemizde hasta hakları ve sağlığının korunabilmesi açısından tehlike arz ettiğine dikkat çekilmekte, öte yandan ülkemize gümrüksüz veya düşük gösterilen fatura bedeli üzerinden eksik gümrük vergisi ile sokulan ilaçların döviz kaybına yol açtığı hususunun vurgulandığı ifade edilmektedir.
Bunun üzerine Gümrükler Genel Müdürlüğü tüm bağlantı bölge müdürlüklerine nisan ayında bir talimat göndermiş bulunuyor.
Belirtilen bu durumların göz önünde bulundurularak gerek yolcu beraberinde ve gerekse posta ya da hızlı kargo taşımacılığı yoluyla ülkemize getirilen ilaç vb. eşyaya tanınan muafiyet limitleri ve ibrazı gereken sağlık kuruluşundan alınan rapor, doktor raporu veya reçete gibi belgeler konusunda daha dikkatli davranılması isteniyor.