Yunanistan'ın en büyük limanı Alimos, Koç Holding'in radarına girdi

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası [email protected]

Balkanların en büyük limanı Yunanistan’daki Alimos. Geçmiş yıllarda Atina yönetimi tarafından vitrine çıkarılan, satışına ise son anda vize çıkmayan bu limana Türk şirketleri o dönem büyük ilgi göstermişti.

Ferit Şahenk’in Doğuş Grubu, Mehmet Kutman’ın Global Holding’i ilgilenenler arasındaydı. Vitrinden son anda çekildi. Ancak şimdilerde satışı tekrar gündeme geldi. Ocak ayında da ilk teklifler verilecek.

Alimos’a en ciddi ilginin sahibi ise Koç Holding’e ait Setur’dan geldiği iddia edildi. Uzun zaman önce duyduğum bu bilgiyi 7 Aralık’ta Yunanistan’ın önemli gazetelerinden Kathimerini duyurdu. Tam da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Atina ziyareti gününe denk geldi bu haber. Erdoğan’ın Atina ziyaretinin gölgesinde kaldı. 

Midilli’yi Yunan ortakla aldı

Koç Holding’e ait Setur bilindiği üzere Midilli Limanı’nı işletiyor. 2012’de açılan ihaleyi 40 yıllığına kazanan Setur Marinaları’nın Midilli’deki ortağı ise Yunan Folli Follie.

Duyduğuma göre Alimos için Koç, yerel bir ortakla da görüşüyor. Yani bir konsorsiyum kurarak ihaleye girmeyi planlıyor.

Alimos Limanı, 1.100 tekne kapasiteli. Sadece ülkenin değil, Doğu Avrupa ve Balkanlar’ın en büyüğü. Doğuş Grubu’nun Yunanistan’da yat limanları dikkat çekiyor. Bakarsınız Doğuş Alimos’un peşini bırakmaz, geçmişte adı geçen Global’de ihale sürecine katılır.

***

"AB'nin payı arttı STA'nın tam zamanı"

Türkiye’nin 23 ülkeyle imzaladığı serbest ticaret anlaşması (STA) var. 21 tanesi de yürürlükte… Güney Amerika’dan Güneydoğu Asya’ya kadar geniş bir coğrafyada bu ülkeler.1997’de İsrail’le imzalamış bu anlaşmayı, 2007’de Suriye ile. Morityus, Faroe Adaları gibi haritada bulmakta zorlanacağımız yerler de var. Ancak nedense 2007’den bu yana Karadeniz’in karşı yakasındaki Ukrayna ile görüşmeler netlik kazanmış değil. 10 yıldır resmi kanallarda pek değişen bir durum da yok.

Dnipro’da gerçekleşen toplantıya Ticaret Müşaviri Haydar Koçak, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu Genel Sekreteri Vekili Serkan Ata, TUİD Genel Koordinatörü Cemal Yeloğlu ile Ukraynalı yetkililer de katıldı.

Rusya krizinde turizme Ukraynalılar doping oldu

Oysa Rusya ile yaşadığımız Buğday-Domates krizinde Ukrayna alternatif pazar olarak ortaya çıktı. Uçak Krizi’nde Rus turistlerin yerini de büyük oranda Ukraynalılar doldurmasına rağmen hâlâ beklenen adımlar atılmadı. Oysa Türk şirketlerin Ukrayna’daki varlığı sürekli artıyor.
İşte bu süreci mutlu sonla bitirmek için büyük emek sarf eden birileri var Ukrayna’da. Türk Ukrayna İşadamları Derneği’nden (TUİD) bahsediyorum. Mesleğimizin gereği yılın belirli kısmını yurtdışında geçiriyoruz. Dünyanın farklı coğrafyalarında şirketlerin olduğu kadar ticari örgütlerin başarılarını, çabalarını yakından görüyoruz. Kimi yeni pazarlar için çabalarken kimi de gönüllü olarak diyaspora gibi çalışıyorlar. Türkiye’nin imajını, bulundukları ülkedeki ağırlığını artırmak için büyük emek veriyorlar.

En fazla şubeye sahip Türk iş örgütü

İşte bu gidip gördüğüm, tanık olduğum, duyduğum ve okuduğum hatta tanıştığım ender örgütlerden biri TUİD.

Eczacıbaşı, Arkas Holding, THY, Credit Europe, Lifecell (Turkcell), Onur İnşaat, Dalgakıran, Nobel İlaç, Colin’s, Evyap gibi Türkiye’nin önde gelen şirketleri üyeleri arasında. Son yıllarda düzenledikleri organizasyon, proje ve toplantıları artınca yabancıların da ilgisini çekti. EBRD, Panasonic, BASF, Hilton, Intercontinental, Reckitt tt Benkiser gibi uluslararası grupların upların Türk yöneticileri de TUİD D bünyesine katıldı.

Ukrayna’daki en geniş ş iş örgütü ama onu asıl güçlü ü kılan dünyada en fazla şubeye sahip Türk iş derneği olması.

İşte bu başarının mimarları arasında sayılan TUİD üyeleri ile bir araya a gelme imkanım oldu geçen en hafta.

2 yılda 132 etkinlik

Ülkenin 5 büyük şehrinden en biri olan Dnipro’da düzenlenen bi bir etkinlikte buluştuk TUİD yönetimiyle. Dnipro Yatırım Ajansı Yönetimi işbirliği ile düzenlenen iş geliştirme toplantısı sonrasında konuştuğumuz TUİD Başkanı Burak Pehlivan, “İki yılda Ukrayna’nın genelinde 132 farklı etkinlik, panel, toplantı, konferans gibi organizasyon düzenledik. Bunların 30’dan fazlasına Ukrayna Büyükelçimiz Yönet Can Tezel teşrif ederken, birçok etkinliğimizde bizi başta Kiev Ticaret Müşavirimiz Haydar Koçak olmak üzere ülkemizi Ukrayna’da temsil eden isimler yalnız bırakmadı. “Böyle güzel bir destek alınca biz de daha da çalışkan olma ihtiyacı duyuyoruz” diye başlıyor sohbetimize…

Sohbetimizde Ticaret Müşaviri Haydar Koçak da var… Gülerek, “Buraya gelmeden önce Avrupa’da bazı ülkelerde görev aldık. Bizi bu kadar yoran başka bir Türk derneği ile karşılaşmamıştım” diyor o da…

“Çok çalışıyorlar çok çabalıyorlar. Düşünsenize; en büyük şehirlerde yapılanma içindeler. 7 farklı şehirde şube açtılar. Geçen ay en büyük sanayi şehirlerinden biri olan Zaporajiya’yı faaliyete aldılar” diye ekliyor Koçak.

Burak Pehlivan, son dönemde gündeme gelen Serbest Ticaret Anlaşması’nı (STA) açıyor: “10 yıldır bu konuda büyük emek veriyoruz. Üyelerimiz, burada yer alan şirketlerin temsilcileri. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz ay Kiev’deydi. İki ülke arasında ticari birliktelik ve siyasi işbirliği çok iyi durumda. Artık bu enerjiyi yazıya dökmemiz gerekiyor” diye anlatıyor.

“Serbest ticaret anlaşması için yarın çok geç olabilir”

Konu Ukrayna’nın geleceğine geliyor. Burak Pehlivan, “Burası ayakta kalmaya çalışan bir ülke ancak çok büyük zenginlikleri var. Toprağı çok değerli. Tarımda oldukça büyük potansiyele sahip. IT ve yenilenebilir enerji keza öyle. Büyüyorlar. Gelişiy Gelişiyorlar. Dönüşüyorlar” diyor. Tü Türk şirketlerinin sayısı giderek artsa da Ukrayna’da ticaretin en büyük ortağı Avrupa Bi Birliği. Hatta bu oran gider rek yükseliyor. AB-Ukrayna arasında ticaret hacminin yüzde 29 arttığına dikkat çeken Pehlivan, “Şu anda Avrupa Birliği’nin payı yüzde 43’e y yükselmiş durumda” diy yor. Ülkedeki ekonomik can canlılığın giderek arttığına vurgu yapan Pehlivan, “Örneğin otomobil ot satışları yılın 11 ayında yüzde 26 artarak 73 bini aştı. A Avrupalı şirketler Ukrayna’yı yakından takip ediyor. Ukrayna için geç kalmamak gerekiyor” diye konuşuyor.

Pehlivan’ın mesajı kısa ve net: "Bizim şimdi elimizi çabuk tutmamız gerekiyor. Özelleştirme süreci içinde bir ülke burası. Yarın çok geç kalabiliriz.”

Şunu da eklemek isterim: TUİD’in başarısı ve girişkenliği ödüller de topluyor. Sadece Ukrayna’da değil tabii. 2012 Romanya’da, Doğu Avrupa’da yılın işadamı derneği ödülünü Kiev’den yönetilen TUİD almış.

Koç, Otokoç’la ülkeye girdi
Merak edip Ukrayna’daki Türk şirketlerini soruyorum: “600 şirket var. Örneğin Güriş ve Koç Grubu mevcut işlerini daha da artırmak için burayı yakından takip ediyor” diye yanıtlıyor. Otokoç haziranda Ukrayna’ya Budget markasıyla adım attı. Ancak çok hızlı ilerliyor. Ukrayna’da şu anda Borispol, Julyani, Lviv ve Odessa havaalanlarında ofisleri var. Kiev ve Lviv şehirlerinde de şubeleri bulunuyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar