Yunanistan'ın mutluluğu altını gölgeliyor

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş [email protected]

Geçtiğimiz hafta, ABD Merkez Bankası Fed'in faiz kararı ve Açık Piyasa Komitesinin toplantısı öncesi beklentileri satın alan piyasalarda,1558.35 dolar/ons'a kadar yükselen ve yedi haftanın en yüksek seviyesini gören altın, Yunanistan'ın yeni 5 yıllık tasarruf tedbirlerine olumlu tepki veren AB ve IMF'nin  5. yardım dilimini serbest bırakabileceği beklentileriyle, 1498.50 dolar/ons'a kadar gerileyerek son 5 haftanın en düşük seviyesini gördü. Ons'da 60 dolarlık bir dalgalanma yaşayan altın, 1502.23 dolar/ons kapanışla, haftalık bazda yüzde 2.42 oranında değer kaybederken grubu kıymetli madenleri de peşinden sürükledi.

Geçtiğimiz haftaya, 1538.50 dolar/ons seviyesinden yukarı yönde istekli bir giriş yapan altın sonraki gün, Yunanistan'da hükümetin güvenoyu alarak yeni bir kaosun önüne geçmesiyle yükselişe geçen euro/dolar paritesinin peşine düşerek, 1550 dolar/ons'a kadar yükseldi. Çarşamba günü, 1545 - 1550 dolar/ons dar bandında işlem gören altın, Fed'in faiz kararı öncesi, beklentileri satın alan yatırımcılardan gelen destekle 1558.35 dolar/ons'a yükseldi ve haftanın en yüksek seviyesini gördü. Açık Piyasa Komitesi toplantısının ardından basın toplantısı düzenleyen  Bernanke, ABD ekonomisinin halen beklenilen hızda toparlamadığı ve büyümeyi yavaşlatan sorunların 2012 yılında da sürebileceği açıklamalarında bulundu. Faizlerde bir değişikliğe gitmeyen ve bir kez daha büyüme tahminini geri çeken Fed'in, 600 milyar dolarlık tahvil geri alımını tamamlamasına rağmen; yeni bir parasal destek yönünde sinyal vermemesi piyasalarda hayal kırıklığı yarattı. Beklentileri satın alan piyasalarda pozisyonlar, hızla kapatılmaya başlanması altında da gevşemeye neden oldu. Stoklarındaki düşüşe rağmen; ham petrol fiyatlarında yaşanan gerileme, enflasyonist baskıların hafiflemesi yönünde  piyasaları rahatlatırken, ABD tarafında ise Fed'in düşük faiz politikasına destek sağladı. ABD'nin 10 yıllık  hazine bonolarına talep artarken, dolar güç kazanmaya başladı. Euro/dolar paritesi, 1.4442'den 1.42'nin gerisine sarkarken, altının 1540 dolar/ons'un üstünde tutunması zorlaştı. Perşembe günü yeniden sahne alan Yunanistan'ın, AB ve IMF ile 5 yıllık kemer sıkma politikası üzerinde anlaşmaya vardığını açıklaması, 5.yardım diliminin serbest bırakılması ihtimalinin güçlenmesine ve bölgeye yönelik endişelerin hafiflemesine neden oldu.  Euro için sevindirici olan bu gelişme karşısında altın, 1512 dolar/ons'a kadar geri çekildi. Cuma günü 1.43 seviyesinden geri çekilen parite ile altındaki satış baskısı ABD piyasalarının açılması ile ivme kazandı.Ülkenin dayanıklı mal siparişleri beklentilerin üzerinde gelirken, aynı zamanda 1.çeyrek şirket karlılıklarının oldukça pozitif açıklanması altın'ın cazibesini gölgeledi. Haftanın en kötü işlem fiyatını, 1498 dolar/ons'la kaydeden altın, haftalık bazda yüzde 2.42 oranında değer kaybederek kapanışı 1502.23 dolar/ons'tan yaptı. Doların, euro karşısında yüzde 0.78 kazandığı geçen hafta, gümüş yüzde 4.3,  paladyum yüzde 1.3, platin yüzde 3.9, rodyum yüzde 1.22 oranında değer kaybetti. Enerji sektöründe ise fiyatlar, ham petrol fiyatlarındaki gerileme ile düşüyor. Avrupa tarafında Brent petrol, yüzde 6.84'lük düşüşle 105.64 dolar/varil'e, Nymex türü ham petrol, yüzde 2'lik düşüşle 91.16 dolar/varil fiyata gerilerken, uzun vadeli tahvil ve bono fiyatları yükseldi. Vadeli borsa endeksleri tarafında ise, keyifsiz durumun devam ettiği gözlendi.

Önümüzdeki günlerde Yunanistan'ın bir sonraki hamlesi, altın için belirleyici rol oynayacaktır. Altındaki düşüş trendi 1480 dolar/ons'a kadar devam edebilir ancak; altında yeni bir alım fırsatı da yaratacağı unutulmamalı. Bu durumda yatırımcılar bandı yukarı yönde destekleyerek, 1530 dolar/ons'a kadar yeniden tırmandırabilir. Altında işlem aralığının geniş olacağı bir hafta bekliyoruz. Grubu emtialarda da yaşanan ciddi düşüş, bu hafta aşağı yönlü baskılara daha güçlü bir direnç göstereceği tahminlerimizi destekliyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018