Yunanistan'ı kurtarmak zor (Ne yapılır ise yapılsın AB bankaları v
Yunanistan'ı kurtarmak zor. Bu gidiş ile Yunanistan için en cazip kurtuluş formlümü Euro borçlarının yarısını silmek. Elin de 100 Euro'luk kağıdı olanın 50 Euro'dan zorunlu olarak vazgeçmesi.
Anlaşıldığı kadarı ile Yunanistan'ın 300 milyar Euro'luk dış borcunu oluşturan euro tahvillerin büyük bölümü Fransız ve Alman bankalarında. İşviçre ve Türk bankaları hariç her Avrupa ülkesindeki bankada az çok Yunan tahvili var.
Yunanistan borcunun yarısını silmeye kalksa bu ülkelerdeki bankalar sarsılacak. Bu bankaları ayağa kaldırmak için hükümetler destek vermek zorunda kalacak.
Yunanistan borcunun yarısını silmese bu bankalara borcunu hiç ödeyemeyecek. Bankalar gene zor durumda kalacak.
Yunanistan borçlarının yarısını silmez ve de ödemeyi erteleyerek faizi dondurarak aşağıya çekmez ise, bütçe açığını kapatamayacak.
Yunanistan bütçe açığını kapatamadıkça, bir defalık kurtarma planı ile düze çıkması imkansız.
Almanya ve Fransa aylardır kurtarma planı yapıyor. Rakamlar havalarda uçuşuyor. 30 milyar dolarlık paket önce dolardan Euro'ya dönüştü sonra 10 milyar Euro'lara ulaştı.
Bu kadar parayı hükümetler bütçeden çıkararak hibe olarak veremez. Hükümetler doğrudan kredi açamaz. Araya bankalar girecek. İyi de bankalar riskli yeni Yunan tahvillerini nasıl alacak ?
IMF'in işi daha basit ve kolay. IMF doğrudan kredi açacak. Ama hükümetler ve AB bankaları için durum farklı.
Görülüyor ki bu işin sonu (1) Bankaları acıtacak (2) AB ülkeleri halkını acıtacak.(3) Euro'yu acıtacak.
Kaçınılmaz olarak Euro değer kaybedecek.
Bu bizi de ilgilendiriyor. İhracatımızın yarısı Euro bölgesine yapılıyor. İhracat gelirimizin büyük bölümü Euro cinsi.
Euro değer kaybederken dolar değer kazanacak. İthalatımız dolar ağırlıklı olduğundan ithal maliyetleri artacak.
Bugüne kadar Yunanistan'ın kurtarılması konusundaki gecikme Almanya'daki seçimlere bağlanıyor. Ama görülen o ki gecikmenin nedeni sadece seçim değil. Faturanın büyüklüğü ve de örnek teşkil edecek olması.
Yunanistan'dan sonra Portekiz ve İspanya'da benzer durumlar ile karşılaşır ise AB ne olacak? Euro düzeni nasıl sürdürülecek? Bugüne kadar Euro bölgesinde disiplin sağlanamadığına göre bundan sonra nasıl sağlanacak ?
Bir başka gerçek de şu: Yunanistan'ın sorunu küresel krizden kaynaklanmıyor. Daha önceki yapısal bozukluktan kaynaklanıyor. Krizden kaynaklanan sorunların çözümü kolay. Ama yapısal sorunları kısa sürede çözmek imkansız