Yunanistan sorunu Almanya'nın derdi oldu
Yunanistan'ın sorunu Almanya'nın derdi oldu. AB Topluluğu içinde bu iş Almanya'ya ihale edildi.
Sorun nedir?
Yunanistan'ın bütçe geliri yaklaşık 110 milyar dolar, gideri yaklaşık 150 milyar dolar. Yıllık açık 40 milyar dolar.
Ya açık her yıl borç bulunarak kapatılacak, ya da harcamalarda bu kadar kısıntı yapılacak.
Yunan hükümeti yılda 4.5 milyar euro kısıntı yapmaya çalışırken, Yunanlılar ayağa kalktı. Zaten bu açığı kısa sürede kısıntılarla kapatmak zor.
Yunanistan'ın hem açığı kapatmak hem de mevcut borç stokunu döndürmek için yeniden borçlanmaya ihtiyacı var.
Yunanistan'a kim kredi verecek? Bir defa verilen kredi ile Yunanistan'ın sorunu çözülebilecek mi?
Yunanistan sorunu Almanya'ya ihale edildiği ve Almanya da durumdan kendine vazife çıkardığı için olup biteni DW Alman Radyosu'ndan ve Alman basınından izliyorum.
Alman Radyosu DW'nin haberine göre "300 milyar euro tutarındaki borcu ve Avrupa Birliği kriterlerinin çok üstündeki bütçe açığı ile euro bölgesi istikrarını tehdit eden Yunanistan, Avrupa Birliği Komisyonu'ndan yeniden ihtar aldı.
Avrupa Birliği Komisyonu'nun ekonomi ve parasal işlerden sorumlu üyesi Olli Rehn, Atina'dan tasarruf tedbirlerini sertleştirmesini istedi. Rehn, Atina'ya ziyareti sırasında yaptığı açıklamada Yunanistan'ın borç yükünü hafifletmek için gelecek günlerde ek tasarruf önlemleri yürürlüğe koyması gerektiğini kaydetti.
Almanya Başbakanı Angela Merkel de, piyasalarda Euro'nun aleyhine spekülasyonlar yapılmasının Euro bölgesi ülkelerine zarar verdiğini açıkladı. Merkel, "bütçe açığını bu yılın sonuna kadar yüzde dört oranında düşürmesinin" Yunanistan'ın sorumluluğu olduğunu söyledi.
.Bankalar ve borsalar alanında uzman Prof. Wolfgang Gerke'ye göre, Yunanistan'ın euro bölgesinden çıkarılmasının ihtimal dahilinde. Gerke, "Euro bu sürece dayanır. Yunanistan, Euro Bölgesi Gayri Safi Yurtiçi Hasılası'nın yüzde 2,5'ini oluşturuyor. Bu bir dram değil. İtalya ve İspanya'da da kriz yaşansaydı, o zaman kötü olurdu. Ama bunun olacağına inanmıyorum. Ancak Yunanistan'ı, şartları yerine getirmemesi durumunda euro bölgesinden çıkartmakla tehdit etmek gerekiyor. Bu belki de Yunanistan için de daha iyi olur. Ardından para birimi devalüe edilerek turistler için daha uygun hale getirilebilir, ihracat teşvik edilebilir."diyor.
Bu arada, Alman Federal Meclisi'ne bir uzman kurul tarafından hazırlanan raporda, Yunanistan'ın Uluslararası Para Fonu IMF'in yardımına başvurmasının mümkün olduğu belirtiliyor. Rapora göre, bir euro bölgesi ülkesi de IMF'in mali kaynaklarını kullanabilir. Ancak Avrupa Merkez Bankası, Yunanistan'ın IMF'den yardım almasına karşı. Banka, Yunanistan sorununun euro bölgesi içinde çözülmesi gerektiği görüşünde. Bu amaçla harekete geçen Avrupa Birliği Komisyonu, Yunanistan'dan milli gelirinin yüzde 12,7 si dolayında olan bütçe açığını bu yılın sonuna kadar yüzde dört oranında azaltmasını istemişti.
Süddeutsche Zeitung gazetesi de Yunanistan'ın kurtarılmasının için Uluslararası Para Fonu'na devredilmesinin daha doğru olacağı görüşünü savunuyor: "Yapılacak şey, tam da bu tür ödeme problemleriyle başa çıkmak için kurulmuş olan Uluslararası Para Fonu'nu devreye sokmaktır. Kimi Avrupalı politikacı bunu gururuna yediremiyor, kimi de dışarıdan yardım istenmesinin euro bölgesinin zayıflığına yorulabileceğini düşünüyor. Fon'a başvurulması, Euro bölgesinin şanına şimdikinden fazla gölge düşürmez. Para Fonu'nun krizle mücadele tecrübesi inkar edilemez. Aynı zamanda Birlik Komisyonu'nun aksine Para Fonu tasarruf yükümlülüklerini yerine getirilmesini sağlayacak araçlara da sahiptir."deniliyor..
Sonuç olarak görülüyor ki, şöyle veya böyle (1) Yunanistan euro sistemi içinde kalacak, (2)Almanya Yunanistan'ın sorunlarının hafifletilmesine destek verecek (3) Yunanistan harcamaları kısarak değil, yardımlardan daha fazla yararlanarak eski çizgide yola devam edecek.
Bizler de boş yere dertlenmiş olacağız.