Yunanistan resmi onayları verdi Koç ve Doğuş, Atina’da yarışacak

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası [email protected]

 
Türkiye’nin en büyük holdingi Koç ile son dönemde adı gündemden düşmeyen Doğuş Grubu birbirlerine rakip oluyor. Hem de Yunanistan’da. Hatırlayacağınız üzere 28 Şubat’ta ilk kez bu köşeden Doğuş Grubu ile Koç Holding’in Yunanistan’daki Alimos Limanı özelleştirilmesi ile yakından ilgilendiklerini duyurmuştuk. O haberde Balkanlar’ın en büyük limanı Alimos’un geçmişte birkaç kez özelleştirilme vitrinine çıktığını, ancak satışına ise son anda vize çıkmayan bu liman için bazı ilgililerin olduğu bilgisini vermiştik. Yunanistan Özelleştirme İdaresi (TAIPED) geçtiğimiz hafta sonu kararını verdi ve Alimos’un ihalesini yakından takip eden 10 şirket ve konsorsiyumdan 8’ine onay verdi. İhalede ön yeterlilik elde eden 8 şirket arasında Koç Holding ve Doğuş Grubu’da var.

Yunan ortakla girecekler

Ancak daha önce de yazdığımız üzere Koç ve Doğuş Grubu ihalede birbirlerine rakip olacak ve iki şirkette Yunanistan’da yerel ortaklarla hareket edecekler. TAIPED’in resmi internet sitesinde yer alan onaylanmış 8 konsorsiyumdan biri olan Koç Holding’in ortağı Yunan şirketi Aktor Concessios. Koç Holding bu konsorsiyumda Tek-Art Kalamış ve Fenerbahçe Marmara Turizm Tesisleri AŞ ile yer alacak. Koç Holding’e rakip olacak Doğuş Grubu da ihaleye yerel bir ortakla giriyor. Doğuş’un ortağı ise bu ülkede birçok projede ortaklık yaptığı Lamda. Zaten ihaleye girecek konsorsiyumun adı Lamda Dogus Marina Investment SA. Koç ve Doğuş dışında ihalede ön yeterliliği onaylanan diğer şirketlerin tümü Yunanistan merkezli. Yani Alimos ile ilgilenen iki yabancı da Türk şirket…

Balkanların en büyüğü

Koç Holding ve Doğuş Grubu’nu rekabete sokan Alimos, 1.100 tekne kapasiteli. Sadece ülkenin değil, Doğu Avrupa ve Balkanlar’ın en büyüğü. Koç ve Doğuş, Yunanistan’da çeşitli yatırımlara sahip. Koç Holding’e ait Setur, Midilli Limanı’nı işletiyor. 2012’de açılan ihaleyi 40 yıllığına kazanan Setur Marinaları’nın Midilli’deki ortağı ise Yunan Folli Follie. Doğuş Grubu da Yunanistan’da yat limanları ve otel yatırımlarıyla dikkat çekiyor.

***

Türk şirket Elastron ABD'de fabrika kuruyor

Türkiye’nin en önemli termoplastik üreticilerinden Elastron, ABD’deki ilk yatırımını yapıyor. Georgia eyaletine bağlı Gainesville-Hall County şehrinde yer alacak tesis, hem Kuzey Amerika’daki genel merkezi hem de bölgesel üretim alanı olacak. Elastron’un resmi sitesinde yer alan bilgilere göre yaklaşık 10 bin metrekarelik alana kurulacak tesis, üretimin yanı sıra teknik laboratuvarla da ev sahipliği yapacak. İlk fazı 10 milyon dolar olacak tesiste 100’e yakın kişi istihdam edilecek. Bu yılın üçüncü çeyreğinde üretime geçecek fabrika, Elastron’un yurtdışındaki ilk tesisi olacak. ABD’deki otomotiv yan sanayiye yönelik hizmet verecek tesiste hedef 3 bin 500 tonluk üretim kapasitesi. Ardından 2020’de bu rakam 6 bin metrik tona çıkacak.

İkinci tesis Çin’e kurulacak

2009’da Detroit’e ofis kurarak ABD pazarına giren Elastron’un hedefi 2020’de de Çin’de üretim yapmak. Şirketin Şangay ve Hong Kong’da deposu ve ofisi bulunuyor. Biraz da Elastron hakkında bilgi vermek gerekiyor. Sosyetenin yakından tanıdığı ve sanat koleksiyonerliği ile bilinen Mızraklı Ailesi’nin 1980’de kurduğu Elastron’un sermayesi 12.5 milyon lira. Ayakkabı tabanlığı ile üretime başlayan şirket, şu anda ilaçtan ambalaja farklı sektörlere çalışıyor.

***

Körfez sermayesi Deniz’den geldi, banka 12 oldu

Uzun süredir devam eden DenizBank’ın satışı nihayet dün sonuçlandı ve Sberbank, sahibi olduğu hisseleri 3.2 milyar dolara Ortadoğu’nun en büyük bankası Emirates NBD’ye satıldı. İlk kez 16 Ocak’ta DÜNYA’nın duyurduğu “Körfez’in en büyük bankası Türkiye’ye geliyor” haberinin ardından DenizBank’la ilgilendiğini açıklayan Emirates NBD, ayrıca kırılması zor bir rekora imza attı ve son 12 yılda Türk bankanın üçüncü sahibi oldu. Hatırlayacağınız üzere 2006’da yüzde 75 hissesi 2.4 milyar dolara Belçikalı Dexia’ya satılan DenizBank, bundan tam 6 yıl sonra el değiştirmiş ve Rus Sberbank’a 3.5 milyar dolara satılmıştı. Yine 6 yıl sonra bu kez Rus Sberbank, Deniz’deki hisselerini Dubaili Emirates’e satarak alışılagelmemiş bir rekoru da kırmış oldu.

Ancak DenizBank’ın Dubaili Emirates NBD’ye satışı Türk bankacılık sisteminde de taşları yerinden oynatacak bir alım olarak dikkat çekiyor. Coğrafyası değişen Türk bankacılık sisteminde Arap sermayesi de daha da güçlü hale geldi. Bilindiği üzere Turkish Bank’ın yüzde 35’i Kuveytli National Bank of Kuwait’e ait. Dubaili Abraaj Fibabanka’nın yaklaşık yüzde 10’una sahipken Katarlı Commercial Bank, Anadolu Holding yönetimindeki ABank’ı 2016 sonunda satın aldı. Arap-Türk Bankası’nın yüzde 63'ü ise Libyan Foreign Bank’a ait.

Katılımda da güçlüler

Kuveytli Burgan Bank, Eurobank Tekfen’i devralırken, Lübnanlı Odeabank, 15 yıl boyunca Türkiye’de sıfırdan kurulan ilk banka unvanını elde etti. Katarlı bir başka banka olan QNB, 2015’te Finansbank’ı almak için 2.75 milyar Euro öderken, Turkland bank ise 2006’da Lübnan merkezli BankMed ve Arab Bank bünyesine geçti. DenizBank ile birlikte 9 önemli bankada Arap sermayesi güçlü hale geldi. Bir de bunlara katılımda yer alan Al Baraka Türk, Kuveyt Türk ve Türkiye Finans’ı da eklersek 12 banka yine bu coğrafya sermayesi tarafından yönetiliyor veya ortaklıkta yer alıyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar