Yunanistan için 130 milyar euroluk paket ile sorun çözülmüş olamıyor

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

Açıklanan son verilere göre;

-Yunanistan'ın milli geliri (GDP) 300 milyar dolar. (230 milyar Euro dolayında.)

-Yunanistan'ın kamu borcu 329 milyar euro (Milli gelirinin bazı kaynaklara göre yüzde 145'i, bazı kaynaklara göre yüzde 160'ı.)

-Yunanistan'ın bütçe gideri 114 milyar euro. Geliri 89 milyar euro. Açığı 25 milyar euro.

-Bütçe açığını kapatmak için (1) Yunanistan'ın borç bulması lazım. Bütçe açık iken borç bulamıyor. Bütçe açığını harcamaları kısarak kapatması gerekiyor.

-Bütçe açığını harcamaları kısarak kapatsa da birikmiş ve vadesi gelen borçları ödemesi imkansız.

329 milyar euro borcun yaklaşık 130 milyar euroluk kısmı bankalara olan borçlar. Fransız bankalarına 55 milyar euro, Alman bankalarına 21 milyar euro, İngiliz bankalarına 12 milyar euro, Portekiz bankalarına 10 milyar euro, ABD bankalarına 8 milyar euro borcu var.

Bankalara olan borçların 50 milyar euroluk kısmının vadesi bu yıl geliyor. 20 Mart'a kadar 14.5 milyar euroluk borç ödemek zorunluluğu var.

2009 yılından bu yana Yunanistan'ın kurtarılması tartışılıyor. 2010 yılında 110 milyar euroluk bir kurtarma paketi ortaya atıldı.

Şimdilerde 130 milyarlık bir paket uygulaması söz konusu.

Bütün bu paketlerin hedefi, paketten vadesi gelen borçların ödenmesi.

Bu arada pakete para koyanlar diyor ki , "Biz pakete para koyarak Yunanistan'ın bizim bankalara borçlarını çevireceğiz, ama Yunanlılar da kemer sıksın. Maaşlarda, sosyal ödemelerde, kamu harcamalarında kısıntı yapılsın. Vergiler artırılsın. Bütçe denkleştirilsin. Bütçeden halka harcama yapılacak yerde borç ödemeye para ayırılsın. Böylece borcun milli gelire oranı 2020 yılında yüzde 120'ye indirilsin.

Burada paket hazırlayanların dikkate almadıkları Yunan ekonomisinin nasıl yaşayacağı?

- Yunanistan'a nakit para verilmiyor. Tersine piyasadaki

likidite çekiliyor.

- Halkın gelir ve harcama gücü kısılıyor.

Böyle bir ekonomide devlet nasıl vergi toplar, ekonomi nasıl canlanır da borç ödeyecek hale gelir?

Aylardır tartışılan 130 milyar euroluk paket üzerinde anlaşmaya varılmış olsa da, ortada bir paket daha var. O da özel sektöre olan borçlardaki tıraş sorunu.

Özel sektör borçlarının yüzde 50'si, veya yüzde 53.5'unun silinmesi tartışılıyor. Fakat sadece tartışılıyor. Henüz bunu alacaklılar kabul etmedi.

Şimdi anlaşılıyor ki, burada da "sigorta sorunu" engeli var. Özel sektör alacaklarının büyük bölümü sigortalanmış. Sigortalanan alacaklılar gönüllü tıraştan sonra sigorta güvencesini kaybediyor.

Sigortanın geçerli olması için iflas şartı var. Bu nedenle alacaklılar eğer sigorta güvenceleri var ise iflası bekliyor.

Spekülatörlerinin piyasadan ucuz fiyatla Yunan tahvili topladığı, alacak sigortaları poliçeleri ile önemli miktarda para kazandığı söyleniyor.

Açık anlatımı ile Yunanistan sorunu henüz çözülmüş değil. Çözüleceğe de benzemiyor. Olan Yunanlılara oluyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018