Yunanistan, AB ülkeleri kadar bizi de üzer oldu

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

Merkez Bankası, Türk parasının değerinde istikrar sağlamak için önemli kararlar aldı. Bu kararların hepsinin bir faturası var. Bu kararlar ekonomiyi önemli ölçüde etkiliyor.

Ardından AB Liderler Zirvesi yapıldı. Yunanistan sorununa çözüm getiriliyor ümidi ile piyasalar rahatladı.

Derken Yunanistan'dan beklenmedik haberler geldi. Başbakan önce mecliste güvenoyu isteyeceğini, ardından referanduma gideceğini açıkladı.

AB piyasaları rahatlarken altüst oldu. Tabii olarak AB'den esen rüzgarlar bizim piyasaları etkiledi.

Dışarıdan esen rüzgarın bizim piyasaları etkilemesinin göstergesi dolar fiyatı oluyor. Dışarıda işler düzelirken dolar fiyatı düşüyor.

Dışarıda işlerin karıştığı dolar fiyatının yükselmesinden anlaşılıyor.

Dolar fiyatı Türk ekonomisindeki oyuncular için giderek önem kazanıyor. Dolar ile ilgisi ilişkisi olmayanlar bile sabah dolar fiyatına bakarak güne başlıyor. Gün boyu dolar fiyatındaki inişe çıkışa göre moraller düzeliyor veya kötüleşiyor.

AB liderleri artık işi gücü bıraktı her gün bir araya gelerek Yunanistan konusunu konuşuyor.

Bu yazının gazeteye verildiği saatlerde AB ülkelerinde ve Türkiye'de piyasaların bekleyişi akşam saatlerinde AB liderlerinin yapacakları toplantı ve toplantı sonunda Papandreu ile yapacakları görüşme idi.

Gene dün piyasaların bekleyişi ABD Merkez Bankası Başkanı'nın geç saatlerde faiz konusunda yapacağı açıklamalar idi.

Bu arada bizim Merkez Bankamızın Başkanı da konuşmaya devam ediyor.

Bankaların ekonomi bölümlerinde çalışanlarla yaptığı toplantıda, bankaların TL ihtiyaçlarını yüzde düşük faiz ile fonlamayı sürdüreceğini söyledi.

Böyle bir karışıklık içinde işadamları ne yapabilir? İşadamları için önemli olan fiyatlamadır. İş demek fiyatlama demek. Mal ve hizmet fiyatlanacak. Ama neye göre?

Fiyatlar o kadar oynak hale geldi ki, üretim yapacak olan maliyet hesabı yapamıyor. Alacak satacak olan kontrat fiyatını hesabını yapamıyor.

Dolar fiyatı 1.80'lerden aşağı döndü, 1.70 TL'lere göre gider gibi denilirken, gene hareket yön değiştirdi.

Dolar fiyatı tekrar tırmanışa geçti.

Bizim için yılın sonuna kadarki dönemde neler olacağını tahmin etmek

güçleşti. Önümüzde uzun bir bayram tatili var. Ondan sonra Avrupa ve ABD ülkelerinde yılbaşı tatili dönemi başlıyor. Bu ülkelerde Kasım'ın 20'sinden yeni yılın başına kadar sadece tatil alışverişi yapılır. Ciddi iş bağlantıları yapılmaz.

Özet ile Yunanistan'da ortaya çıkan beklenmedik gelişmeler, Yunanistan sorunu çözülüyor gibi iken işi daha da riskli duruma getirdi. Korku, AB liderlerinin bundan sonra radikal kararlar almaya mecbur kalmaları, Yunanistan'ı Euro Bölgesi'nden çıkarmaları.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018