Yüksek teknolojik üretime adım: İstanbul Teknopark
AROLAT'TAN / Osman S. AROLAT
1 milyon 400 bin metrekare üzerinde kurulacak olan İstanbul Teknopark'ın ilk etabı içersinde yer alacak inşaati süren 6 blokluk bölümünde yer alacak 100 firma arasına girmek için 730 firma başvuruda bulunmuş. Bu 100 firmanın seçimi için gelecek ay firmalarla görüşmeler başlayacak. Bu yüksek başvuru içersinde yüzde 25'inin yabancı firmalar olmasının da ayrı bir önemi var. Bütün bunlara bağlı olarak İstanbul Teknopark'ın yüksek teknolojik üretime adım olduğunu söylemek yanlış olmaz.
Teknopark ve teknoloji merkezleri kavramları son yıllarda gündemimize girdi. Ülkemizdeki teknopark sayısı da 40'a yükseldi. Ancak, bunlardan hiç birinin erişmediği büyüklükte ve önemde olan İstanbul Teknopark'ın şimdilerde kuruluşunun ilk aşaması için adım atılıyor. İstanbul teknopark yapısı itibariyle yüksek teknolojik üretime adım atılacak bir alan olacak.
Arkadaşımız İbrahim Ekinci'nin son başvurular ve hazırlıklarla ilgili haberine göre, İstanbul Teknopark'ın iki büyük ortağı yüzde 45 payla Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve yüzde 40 ile İTO. Ayrıca ortakları arasında HEAŞ, İTO üniversitesi ve STM'de daha küçük ortaklar olarak yer alıyorlar.
İstanbul Teknopark'ın kuruluş alanı Sabiha Gökçen havalimanına bitişik, D-100 karayolu, tren yolu ve Pendik limanıyla irtibatlı olacak şekilde 1 milyon 400 bin metrekarelik bir alan. Ayrıca büyük ölçekli yerli/yabancı firmalara ayrılmış 200 bin metrekarelik Özel Yatırım Bölgesi söz konusu.
Teknopark'ta ilk etapta yapımı süren 52 bin metrekarelik 6 blokta yaklaşık 100 kuruluşa yer verilecek. 10 Nisan'dan itibaren online başvuru formlarını alan firmalardan talepte yer tahsisi için bulunanların sayıları 730'a ulaşmış durumda. İTO Başkanı Yalçıntaş'a göre bu büyük ilgi içersinde başvuruların yüzde 25'ini yabancı kuruluşlar oluşturuyor. Bu başvurudaki firmalarla 1 Ağustos-30 Eylül 2012 tarihleri arasında görüşmeler yapılacak ve 100 firmaya yer tahsisi yapılırken 600'ün üzerindeki başvuru sahipleri diğer etaplarda inşaatlerin tamamlanması bekleyecekler.
İstanbul Teknopark'ı Sanayi Bakanlığının geçen yıl açıkladığı 2011-2014 yılları sanayi stratejisi belgesinde yer alan amaca ulaşılması için büyük önem taşıyan bir proje olacak. Bilindiği gibi o belgede amaç "Orta ve yüksek teknolojik ürünlerde Avrasya'nın üretim merkezi" olarak ortaya konulmuştu. Bakan Ergün, Strateji Belgesini takdim ederken, " Türkiye sanayisinin rekabet edebilirliğini ve verimliliğini yükselterek, dünya ihracatından daha fazla pay alan ağırlıklı olarak yüksek teknolojik değerli ve ileri teknolojilerin üretildiği, nitelikli işgücüne sahip, aynı zamanda çevreye ve topluma saygılı bir sanayi yapısını hızlandıracak" diyerek orta ve yüksek teknolojik ürünlerde Avrasya'nın üssü olmayı amaçladıklarının altını çiziyordu.
Dün İstanbul'daki Sanayi Bakanlığı ve TÜBİTAK'IN düzenledikleri "Yurt Dışındaki Bilim adamları Kurultayı" da bu yoldaki bir başka adım olarak karşımıza çıkıyor. Yurt dışında çalışan ve alanlarında önemli başarılara imza atmış 100 bilim adamının katıldığı kurultayda bilim adamları Türkiye'nin bir yol ayrımında olduğunu ya ilk on arasına girecek atılım içinde olacağını, ya da gerilere gideceğini belirterek, "Yurt dışındaki Türk Bilim İnsanları Kurultayı" başlığı altında toplantıların geleneksel hale getirilmesini istediler. Ayrıca, proje bazlı olarak Türk şirketleri ile çalışmaya gönüllü olduklarını açıkladılar. 80 milyonluk bir ülkede 200 üniversitenin bulunmasının az olduğunu 2.5 milyonluk Massachussett'te 65 üniversite bulunmasını buna örnek olarak gösterdiler.
Görüldüğü kadarıyla Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Strateji belgesinde 2012 yılı hedeflerine ulaşabilmek için çok yönlü bir çalışmayı yürütecek ve bunlar arasında en önemli adımlardan biri olarak İstanbul Teknopark yer alacak.