Yuan:Revaluasyon Sorun mu Çözüm mü?

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ [email protected]

Şant MANUKYAN / İŞYATIRIM

Piyasalar Çin'den bir revaluasyon haberi beklerken Çarşamba sabahı Singapur beklenenin üzerinde bir büyüme yaşanacağı gerekçesi ile kurunu 1.2% oranında kuvvetlendirdi. Bu gelişme ile elbette Yuan tartışması yeniden alevlendi. ABD senatosunun bugün yapacağı toplantıda Çin'in kuru manipule etmekle suçlamayacağını biliyoruz. Bunun karşılığında da Çinden bir revaluasyon haberi bekleniyor. Ancak ekonomik açıdan da ilginç verileri geliyor.

 Çin Mart ayı ticaret açığı -0.39bn dolar olarak beklenirken dün -7.24 bn dolar olduğunu gördük .Bu  son yılların ilk açığı.YoY İhracat 24.3% artarken Ithalat 66% artmış durumda.Raporları okuduğunuzda baskın görüş bunun kısmen Çin yeni yılı kısmende stoklama stratejisi kaynaklı  ve geçici bir durum olduğu yönünde.Ancak bu gelişmenin birkaç ay daha sürmesi durumunda bir revaluasyon gündemden düşecektir. Ekonomik büyümenin çok daha güçlü olduğu 2005-2008 döneminde yıllık sadece 6%lik bir revaluasyon yaşanmıştı.Cari ekonomik durumun çok daha kötü olduğunu göz önüne alırsak 5%lik bir değerlenme beklentisinin söz konusu olmadığını düşünüyorum.

Ancak diyelim ki bir revaluation kaçınılmaz, bu işten kim kazançlı kim zararlı çıkabilir. Doğal olarak Dolar long olanlar zarar Yuan Long olanlar kar edecek.Long olanlar kimler; Öncelikle Çin Merkez Bankası , ihracatcılar ve bağlı olarak üreticiler/hammadde stoklayanlar. Short olanlar ise ağırlıklı olarak hane halkı.Merkez Bankasının bilançosunu bir yana bırakar düşünürsek olası bir revaluasyon ilk grubun negatif ikinci grubun ise pozitif etkilenmesi anlamına gelecek. Bu şekilde yapılacak bir "yeniden dengeleme" tüketiciyi kuvvetlendirmesi ve zaman içinde GDP'deki payının arttırılması sağlanabilecek. (Bire bir düşündüğümüzde ABD için de tam tersi olarak gelişecek) .

Ancak bir fikre saplanıp kalmayan analistlerin raporlarını okuduğumuzda (şayet bu açık nisan ve sonrasında da sürecek ise)  Çin hızlı bir revaluasyona girerek şirketlerin rekabete hazır olmadan piyasaya bırakır ise iflasların ve dolaylı olarak işsizlik , yavaş büyüme gibi sorunların ortaya çıkmasına neden olacak. Bunun önüne geçmek için ise faizleri düşürecek, kredi musluklarını açacak (yani şu anda yapacağı düşünülenlerin tam tersi) ve ücretleri düşük tutarak rekabetci olmaya çalışacak. Üstelik olası bir revaluasyon sonucu ABD'nin cari açığının düşmesi (sadece Çin ile olan değil) de şart değil. Japonya, Tayvan, Vietnam gibi ülkelere verdiği açığın büyümesi ve nette bir değişiklik olmaması da söz konusu. Bu nedenle analistler ABD'de de bir "yeniden-dengelenme" olması gerektiğini ve tüketicinin dolaylı yönde desteklenme politikasının sona erdirilerek üreticinin desteklenmesi ve tasarruf oranının da artmasına yönelik politikalar uygulanması gerektiğini söylüyor. Kısacası Yuanın revaluasyonu sihirli bir hap değil.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017