Yorumcular sürçülisan edince

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

 

Futbolseverler ne zaman bir turnuva için ekranları karşısına otursalar sahada izledikleri futbol kadar; futbolcuları da teknik adamları da hatta spiker ve yorumcuları da kıyasıya eleştirmekten geri kalmıyorlar. Bunun en açık örneklerinden birine geçtiğimiz günlerde tamamlanan Euro 2012 organizasyonu esnasında şahit olduk. İşin futbol yanını bir kenara bırakacak olursak, futbolu konuşmanın da ayrı bir maharet gerektirdiği çok açık. Ancak insanlar bir spor dalında ne kadar bilgili ve meziyetli olurlarsa olsunlar adına "sürçülisan" dediğimiz ufak kazalardan pek kaçış yok gibi. Bizim yorumcuların şiddetle eleştirildiği bir ortamda, aslında sporcusundan teknik adamına yorumcusundan hakemine kadar medyanın mikrofon uzattığı herkesin tüm dünyada aynı kazalara uğradığı biraz görmezden geliniyor. Yayın atmosferi içerisinde ağızdan çıkan kelimeler kimi zaman sadece yanlış telaffuz edilmekle kalırken, kimi zaman da yorumcunun anlatmak istediği şeyin tam zıddını dile getirebildiğini görüyoruz. Bir yandan yönetmenin direktifleri, bir yandan maçın içinde gelişen olaylar bir yandan spiker - yorumcu arasında sağlanması gereken uyum derken bazen ipin ucu kaçıyor ve ekranları başındaki milyonları kahkahaya boğan cümleler sarf edilebiliyor. Tam da bu noktadan hareketle bugünkü köşemizi dünyadan "sürçülisan" (ya da gaf) örneklerine ayıralım istedik. Bakalım global anlamda sporun anlı şanlı isimleri uzatılan mikrofonlara tarihe geçen hangi cümleleri sarf etmişler. İşte kimi kahkahalarla güldüren kimi derin derin düşündüren cümlelerden sizler için derlediğimiz bazı örnekler:
"Eğer Detroit 100 sayıdan fazlasını atar ve rakibini de 100'ün altında tutarsa muhtemelen maçı kazanır." Doug Collins - NBA koçu
"Ebeveynlerime çok şey borçluyum, özellikle de anneme ve babama." Greg Norman - Golfçü
"Batistuta gollerinin çoğunda topu kaleye sokuyor." Ian St.John - Futbol Yorumcusu
"Sürücülerin bir ayakları gazda, bir ayakları frende bir ayakları da debriyajda." Bob Varsha - Formula 1 Yorumcusu
"Amerikan futbolu tıpkı hayat gibi, aptallarla dolu." Randy Cross - NFL Hakemi
"Her iki taraf da maçı kazanabileceği gibi, beraberlik de çıkabilir." Ron Atkinson - Teknik Direktör
"O, sabahları saat kaç olursa olsun mutlaka altıda kalkar." Lou Duva - Boks antrenörü
"Maçın yüzde 99'una hâkimdik, kalan yüzde üç kaybetmemize neden oldu." Ruud Gullit - Teknik Direktör
"Beyzbolun yüzde 90'ı beyinde oynanır. Kalan yarısı fizikseldir." Yogi Berra - Beyzbol menajeri
"Anneme ancak yediğim yumrukları hediye edebilirim çünkü çok kötü nakavt oldum." Jerry Fiorello - Boksör
"Bu takımı 360 derece döndüreceğiz." Jason Kidd - Basketbolcu
"4-0 öne geçtikten sonra 7-1 kaybetmeniz pek mümkün değil." Lawrie McMenemy - Teknik Direktör
"Çocuklar alfabetik olarak boy sırasına girdiler." Bill Peterson - NFL Koçu
"Bu ligin en iyi oyuncusu benmişim gibi geliyor ama bana bunu söyletemezsiniz." Jerry Rice - NFL Oyuncusu
"Üç haftalık yavru köpekle bir spor yazarı arasındaki en önemli fark, 6 hafta içinde yavru köpeğin sızlanmayı bırakacak olmasıdır." Mike Ditka - NFL Oyuncusu
"Bu sezon 19 gol attı. Bu, geçen yılki gol sayısının tam iki katı." Garry Lyon - Futbol Yorumcusu
"Şampiyon olduğumuz takdirde her maçı kaybetsek bile üzülmem." Mark Viduka - Eski Futbolcu
"Şili'nin yalnızca üç seçeneği var. Ya kazanacaklar ya kaybedecekler." Kevin Keegan - Teknik Direktör
"Şu an Brondby soyunma odasında olsaydın Liverpoollu oyunculara ne söylerdin?" Ray Stubbs - Futbol Yorumcusu
"İlginç olan, ağır çekimde topun havada daha fazla kalması." David Acfield - Kriketçi
"Newcastle son beş galibiyetinde hiç yenilmedi." Brian Moore - Futbol Yorumcusu
"Premier Lig'deki en iyi sol açık demiyorum sadece ondan iyisi yok diyorum." Ron Atkinson - Teknik Direktör
"Almanların 22 yaş altı tek oyuncusu var o da 23 yaşında." Kevin Keegan - Teknik Direktör
"Futbol satranç gibidir, sadece zarlar yok." Lucas Podolski - Futbolcu
"Topu çembere soktuktan sonra sayı atamıyorum diye üzülmenin ne gereği var?" Rasko Bojic - Basketbol Koçu
"Tünelin ucundaki havucu görebiliyorum." Stuart Pearce - Teknik Direktör
"İtalya'ya alışamadım. Sanki yabancı bir ülkede yaşıyor gibiyim." Ian Rush - Eski Futbolcu
"Bir İtalyan kulübünde oynamak isterdim. Örneğin Barcelona'daÖ" Mark Draper - Eski Futbolcu
"Uğurum şudur; daima önce sağ kramponumu sonra sağ çorabımı giyerim." Barry Venison - Eski Futbolcu
"Kanatlardan oynamak Brezilya gibi Avrupa takımlarına karşı daha etkili oluyor." Ron Greenwood - Eski Teknik Direktör

Dünya liglerinden haberler

- Tottenham Menajeri Andre Villas Boas, Porto'nun yıldız orta saha oyuncusu Joao Moutinho'yu takımında görmek istediğini söyledi. Daha önce 2010-2011 sezonunda Porto'da Villas Boas ile birlikte çalışmış olan 25 yaşındaki orta saha oyuncusu, Portekiz formasıyla Euro 2012'de gösterdiği performansla göz doldurmuştu.
- Samuel Eto'o ve Roberto Carlos gibi oyuncuların formasını giydiği Rusya'nın Anzhi takımı, milli yıldız Arda Turan ile oldukça yakından ilgileniyor. Rusya'da yayın yapan lifesports.ru adresinin haberine göre Anzhi, Atletico Madrid forması giyen Arda Turan için astronomik bir teklif yapmaya hazırlanıyor. Haberde, Rus ekibinin Arda'ya yıllık 5 milyon euroluk bir teklif hazırladığı ifade edildi.
- Gelecek sezon için yapılanmaya devam eden Fiorentina, Ajax'tan Mounir El Hamdaoui ile resmen anlaştığını resmi sitesinden duyurdu. Yeni Teknik Direktörü Vincenzo Montella'nın listesi doğrultusunda çalışmalarını sürdüren Fiorentina, bu oyuncu ile 2015 yılına kadar anlaşma sağladı. 27 yaşındaki Faslı oyuncu daha önce Tottenham, Derby County, Willem II ve AZ gibi takımlarda da forma giymişti.
- Schalke, Klaas-Jan Huntelaar'a önümüzdeki günlerde üç yıllık yeni bir sözleşme önerecek. Hollandalı golcünün şu anki sözleşmesi gelecek sezon sonunda sona eriyor. Ancak Alman ekip, geçtiğimiz sezon toplam 48 gol kaydeden oyuncusunu elinden kaçırmak istemiyor. Schalke geçtiğimiz sezonu şampiyon Dortmund'un 17 puan gerisinde 3. sırada tamamlamıştı.
- Lille, İngiliz ekibi Chelsea'nin serbest bıraktığı Jose Bosingwa için transfer girişimlerine başladı. Portekizli oyuncuyu kadrosuna katmak isteyen Lille, geçtiğimiz hafta da yine Chelsea'den Salomon Kalou'yu bonservis ödemeden transfer etmişti. Chelsea'nin 2008 yılında 20.5 milyon euroya transfer ettiği Bosingwa için Lille'in en büyük rakibi İtalyan ekibi Roma.
- Dinamo Moskova, Hollanda ekibi PSV'nin orta saha oyuncusu Otman Bakkal'ı transfer ettiğini duyurdu. 11 yaşından bu yana PSV forması giyen Bakkal, sözleşmesinin sona ermesiyle birlikte Moskova ekibine imza attı. 27 yaşındaki futbolcu, geçtiğimiz sezonu Feyenoord'da kiralık olarak geçirmişti.

Türkiye liglerinden haberler

- Galatasaray Hamit Altıntop’tan sonra Burak Yılmaz’ı da renklerine bağladı.Sarı kırmızılılar, L. Moskova’ya transferinde son anda pürüz çıkan milli golcü için Trabzon’a 5.5 milyon euro ile İsmail ve Merthan’ı verdi. Yeni sezon öncesi Avusturya'da hazırlıklarını sürdüren Galatasaray ilk hazırlık maçında SV Kirchbichl'i 11-0'lık farklı bir skorla mağlup etti. Karşılaşmada Galatasaray'ın gollerini, Necati Ateş (2), Umut Bulut (2), Emre Çolak (2), Sercan Yıldırım, Sabri Sarıoğlu, Ceyhun Gülselam, İsmail Berk Ünsal kaydetti.
- Bursaspor'un İsveçli oyuncusu Gustav Johan Svensson, Ukrayna'nın Tavriya Simferepol takımına transfer oldu. Tavriya Simferepol'un resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, İsveçli oyuncu ile 3 yıllık sözleşme imzalandığı bildirildi. İsveç'in Göteborg takımından Bursaspor'a 2010-2011 sezonunda transfer olan 25 yaşındaki orta saha oyuncusunun, yeni takımında 6 numaralı formayı giyeceği açıklandı.
- Liverpool'un İtalyan orta saha futbolcusu Alberto Aquilani'nin takımında mutlu olduğunu açıklamasının ardından Fenerbahçe'de yeni hedef Stuttgart'lı Christian Gentner. 26 yaşındaki orta alan oyuncusu Gentner için nabız yoklayan sarı-lacivertli ekip, geçtiğimiz yıl 28 maçta 5 gol ve 3 asistle oynayan futbolcu için ilk etapta 3.5 milyon euro bonservis bedeli önermeyi planlıyor.
- Yeni sezon hazırlıklarını Hollanda'da sürdüren Trabzonspor, ilk hazırlık maçında Alman 5'nci lig takımlarından KFC Uerdingen ile 1-1 berabere kaldı. Bordo-mavililer 6'ncı dakikada Adrian'ın vuruşunda kaleciden dönen topu filelere gönderen Vittek'in golüyle 1-0 öne geçti. İkinci yarıda Trabzonspor'a oranla daha atak bir futbol sergileyen KFC Uerdingen 70'nci dakikada Giannis'in golüyle beraberliği sağladı.
- Galatasaray Kulübü'nün temmuz ayı Divan Kurulu toplantısı Galatasaray Lisesi'nde yapılırken, kulüp ve şirketlerinin 1 Ocak-31 Mart 2012 dönemi mali raporu üyelerle paylaşıldı. Toplantıda üyelere mali raporu okuyan Galatasaray Kulübü Başkan Yardımcısı Refik Arkan, 31 Mart 2012 itibariyle toplam borç alacak farkının 269.3 milyon dolar olduğunu aktardı.
- Kayserispor, Almanya'nın Mainz 05 takımında oynayan 29 yaşındaki Malik Deniz Fathi'yi sözleşme yapmak için Kayseri'ye çağırdı. Hertha Berlin alt yapısında yetişip 2008 yılına kadar oynayan 29 yaşındaki Malik, 2008'de Spartak Moskova'ya transfer oldu. İki kez Alman milli takım forması giyen ve 32 kez de Alman ümit milli olan Malik, defansın sol kanadında oynuyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016