Yorgancılar’dan KOBİ Bakanlığı ve KOBİ Bankası önerisi

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, “Türkiye’de üretimin büyük kısmını KOBİ’ler yapıyor. Şirketlerimizin yüzde 45’ini 10-50 işçi çalıştıran kurumlar gerçekleştiriyor. KOBİ’lerin üretimlerinde katma değerli ürünleri artırmak için bilgi ve finansal açıdan desteklenmeleri gerekiyor. Bu da KOBİ Bakanlığı’nın ve KOBİ finansmanı yapan bankanın kurulmasıyla mümkün olabilir” diyor. Y
organcılar, Türkiye’de ihracatın yüzde 60’ını KOBİ’lerin gerçekleştirdiğini belirterek, “İhracatın yüzde 18’ini 1-9 işçi çalıştıranlar, yüzde 25’ini 10-50 kişilik istihdam yapanlar, yüzde 17’sini 50-250 kişi çalıştıran KOBİ’ler gerçekleştiriyor. Geri kalan yüzde 40 ise 250 üstü işçi çalıştıran büyük firmalarca yapılıyor” bilgisini veriyor. İhraç ürünlerinin kilo başına 3 dolar değer taşıdığını belirten Yorgancılar, “İhracatın yüzde 60’ını gerçekleştiren KOBİ’lerin ürün yapısını değiştirmek ve katma değeri yüksek üretim gerçekleştirmeleri için bunların üzerine eğilmemiz gerekiyor. 3 dolar katma değerli ürün yapımızı nasıl 10-15 dolara yükseltebiliriz. KOBİ Bakanlığı kurarak, KOBİ’lerin bilgi taleplerine, eğitimlerine destek verecek ortamı yaratmalıyız. KOBİ Bankası kurarak finansal desteği artırarak KOBİ’lerin daha rahat üretim yapmalarını ve büyümelerini desteklemeliyiz” önerilerini dile getiriyor. 

Böyle bir çalışma olup olmadığını sorduğumda Yorgancılar, “Bu benim fikrim. Nasıl Ziraat Bankası tarım kredileri konusunda görevlendirildiyse, Halk Bankası da KOBİ’lere finansal destek verecek KOBİ Bankası niteliğine kavuşturulabilir. Sanayi ve Ekonomi Bakanlığı görev alanlarından farklı görev yapacak bir KOBİ Bakanlığı kurulmalıdır. Bunlar, Kore örneğinde olduğu gibi KOBİ’leri hem üretim alanında bilgilendirip yönlendirecektir. Ar- Ge desteği ve kredi vererek üretim yapılarının gelişmesini, büyümelerini sağlayacaktır. Böylece KOBİ’ler büyümenin motoru olma özelliğini daha sağlıklı hale getirecektir” yanıtını verdi. 

1-9 kişi çalıştıran mikro KOBİ sayısının ağırlık taşıdığı ülkemizde, KOBİ’ler hem ölçek ekonomisi açısından, hem bilgi ve finansman yetersizliği açısından sorunlar taşıdıkları için, katma değeri düşük üretim ağırlıklı bir yapıya sahipler. 

Uzun bir süredir orta gelir tuzağı içerisinde olan ülkemizin bundan kurtulabilmesi için bir taraftan üretici kurumlarımızın, bunlar içerisinde önemli yer tutan KOBİ’lerimizin geliştirilmesine, bir taraftan da üretimlerinde katma değer artırılmasına, rekabetçi ürünler üretilmesine ihtiyacımız var. 

Bu açıdan, Ender Yorgancılar’ın KOBİ Bakanlığı ve KOBİ Bankası kurulması önerilerinin büyük önemi var. Bu konunun bir an evvel tartışma gündemimize gelmesi faydalı olacaktır. Bu konuda diğer oda başkanlarının ve TOBB’un görüş bildirmeleri bu alandaki arayışları hızlandıracaktır...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar