'Yönetimde eşitlik' diyen şirket sayısı artıyor

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN [email protected]

DPT ile Dünya Bankası arasında 2009 yılında gerçekleşen bir çalışma; üst yönetimde kadın istihdamının yüzde 6’ının üzerine çıkmasının, yoksulluğu yüzde 15 oranında azaltacağını ortaya koydu. Bunun şirketlere anlatılmasına karar verildi. Böylece Fırsat Eşitliği Modeli (FEM), Temmuz 2011’de Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick’in de katılımı ile Türkiye’de lanse edildi. Model, Türkiye şartlarına adapte edildi ve sürecin liderliğini Kagider üstlendi.

FEM, kadın istihdamını teşvik etmek için Kagider önderliğinde Dünya Bankası teknik desteği, PricewaterhouseCoopers ve EY işbirliği ile hayata geçirilen bir sertifika programı.

Bağımsız bir değerlendirme sürecinden geçtikten sonra Fırsat Eşitliği Sertifikasına hak kazanan kurumlar, yapıları, eylemleri ve istihdam olguları ile toplumsal cinsiyet eşitliğine ve istihdamda kadın güçlenmesine duyarlı olduklarını ulusal ve uluslararası kamuoyuna tescil ettirmiş oluyorlar.

FEM’in amacı, işe alım, eğitim, kariyer planlama ve geliştirme gibi süreçlerdeki eşitsizlikleri saptamak, iş yaşamında cinsiyet ayrımcılığına dayalı yaklaşımlara son vermek ve böylece iş gücünde kadının varlığını ve üretkenliğini artırmak.

Hedefl eri ise; iş yaşamında toplumsal cinsiyet eşitliğini teşvik etmek üzere özel sektöre destek olmak; istihdam ve kazançlarda eşitliği destekleyerek Türkiye iş gücünde kadının üretkenliğini artırmak ve iş dünyasında fırsat eşitliği prosedürlerini teşvik etmek olarak sıralanıyor.

FEM Sertifikası almaya hak kazanan kurum sayısı 24'e ulaşıyor: Bu kurumlar; Akbank, Anadolu Efes, Avon, Basf, Bosch, Boyner Holding, Coca Cola, Coca Cola İçecek, Eczacıbaşı Holding, Ford Otosan, Garanti Bankası, IBM, İDO, Liv Hospital, Mapfre Sigorta, Novartis, Novo Nordisk, Sanofi Türkiye, Siemens, Tav Havalimanları, TSKB, Turkcell, Türk Tuborg ve Vodafone. Zorlu Holding, Mercedes ve Fiba Holding ise FEM sürecine dahil olan şirketler.

FEM sertifikası almak için gerekli olan yedi kriter

FEM Sertifikası için başvuran kurumların yedi kriteri yerine getirmesi gerekiyor. Bunlar;

1. Yönetimin fırsat eşitliği konusundaki taahhüdü
2. İşe alım ve seçmede fırsat eşitliği
3. Eğitim fırsatlarına erişimde eşitlik
4. Performans değerlendirme ve terfide fırsat eşitliği
5. Kariyer destek uygulamaları
6. Geribildirim ve şikayetlerin izlenmesi
7. İletişim ve kurumsal reklamlarda ayrımcı dil kullanılmaması

Eczacıbaşı'nda "Cinsiyetsiz CV"

FEM Sertifikası’na sahip olan Eczacıbaşı Holding, istihdamda fırsat eşitliğini desteklemek amacıyla oldukça etkili bir uygulamayı hayata geçirmiş: “Cinsiyetsiz CV”. Eczacıbaşı Holding Sağlık Grubu Başkanı Elif Çelik, bu süreçte Boston Filarmoni Orkestrası’ndan ilham aldıklarını söylüyor ve şöyle anlatıyor:

“Boston Filarmoni Orkestrası, kadın müzisyenlerin oranının neden az olduğunu sorguluyor. Buna bir anlam veremeyince, seçim yapılırken jüri ve adaylar arasında bir perde çekilmesine karar veriliyor. Böylece önyargılar ortadan kalkmış oluyor ve orkestradaki kadın sayısı artıyor. Biz de Eczacıbaşı’nda ‘cinsiyetsiz cv’ uygulamasını hayata geçirdik. Yöneticiler, adayların cinsiyet detaylarını görmeden karar veriyorlar.” Eczacıbaşı Holding’de üst yönetimde kadın oranı yüzde 28. Holding’in 2020 hedefi; Yönetimde kadın oranını yüzde 35’e; beyaz yaka çalışanda kadın oranını yüzde 40’a çıkarmak.

Boyner, tedarik zincirinde kadını güçlendiriyor

Boyner Holding , fırsat eşitliğini tedarik zincirine taşıyor, lokal ayakizini yakından takip ediyor. 45 bin tedarikçisinin sadece yüzde 15’inin kadın girişimci olduğunu gören holding, tedarik zincirinde kadını güçlendirme programını hayata geçirmiş.

"Bize Sinai 'Kadınlar' Bankası diyorlar"

TSKB Genel Müdür Yardımcısı Çiğdem İçel, TSKB’nin çalışan ve yönetim kadrolarının yüzde 55’ini kadınların oluşturduğunu söylüyor ve ekliyor: “Kız çocukları müzakerelerde çok başarılı: Yakın zamanda kadın çalışan oranımız erkekleri geride bırakacak gibi görünüyor: Hatta öyle ki bize ‘Türkiye Sinai “Kadınlar’ Bankası diyorlar.”

TSKB, bir yıl önce AFD ile hayata geçirdiği kadın istihdamı kredisi ile kadın dostu firmaların yatırım projelerine kredi olanağı sunuyor ve kadın istihdamının artmasına destek veriyor. Bu kredi sayesinde geçen sene 700 kadına istihdam yaratıldı.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar