Yolculara gümrük nezaketi ve yeni alınacak personel
Gümrük Müsteşarlığı 19/04/2011 tarihinden geçerli olmak üzere yolcu işlemlerinde yapılacak uygulamaları bir genelge ile ilan etti.
Buna göre;
1- Gümrük hattından geçen şahısların denetlenmesinde (yolcular ile nakil vasıtaları sürücüleri ve hizmetlileri) (07.10.2009 tarihli ve 23955 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 2009/15481 sayılı Bakanlar Kurulu kararında ve Gümrükler Genel Müdürlüğü'nün genelgesinde belirtilen esaslar dikkate alınacaktır.
Yolcu işlemleri açısından gümrük denetlemesinin, gümrük hattından geçen yolcular ile beraberlerinde getirilen veya kendilerinden önce veya sonra gelen eşyanın 4458 Sayılı Gümrük Kanunu ve mezkur kararda belirtilen yükümlülüklere uyup uymadığının kontrolünü ifade ettiği belirtilmiştir.
2- Bazı kimseler beyandan ve denetlemeden müstesna tutulmuş ve bu kişiler gümrüklerden geçerken gümrük memurlarınca kendilerine karşı saygı, nezaket ve kolaylık gösterilmesi gerekiyor. Bu Kişiler şöyle sıralanıyor:
a) Cumhurbaşkanı,
b) Yabancı devlet başkanları ve aile fertleriyle refakatlerine memur olanlar,
c) Yabancı devletlerin Türkiye'deki elçi ve aileleri,
d) Resmi bir ziyaret veya görev ile Türkiye'ye gelen delegelerle sivil ve askeri heyetler,
e) Hükümetin izni ile limanlarımıza gelen yabancı harp ve askeri okul gemilerinin subay ve
öğrencileriyle, mürettebatı,
f) Gümrük Müsteşarlığı'nca gümrüklere bildirilen diğer kişiler,
g) Yabancı devletlerin Türkiye'deki diplomatik temsilciliklerinde görevli misyon şefleri ve
diplomasi memurları,
h) Milletlerarası resmi kuruluşların Türkiye'de ikamet eden misyon şefleri.
3- Bazı şahıs, heyet ve yabancı turistlere, haklarında kesin bir hüküm veya kuvvetli bir şüphe yada yazılı, açık adresli ve imzalı bir ihbar olmadıkça beyanları ile yetinilecek ve gerekli kolaylık ve nezaket gösterilmesi gerekiyor.
Bunlar da şöyle sıralanıyor:
a) Diplomatik pasaport taşıyanlar ile Dışişleri Bakanlığından veya elçiliklerinden verilmiş"lase-pase"yi taşıyan kimseler,
b) Ziyaret ve iadeyi ziyaret amacıyla heyetler halinde gelen yabancı üniversite ve diğer mektep öğrencileri ile diğer dernek ve kuruluş mensupları,
c) Memleketi, abideleri, mezarlıkları ve diğer yerleri ziyaret etmek üzere veya tedavi ve hava
değiştirmek amacıyla ya da kültür ve güzel sanatlar şenlikleri ile festival, spor yarışmaları kongre ve konferanslar, sergi ve panayırlar dolayısıyla toplu veya ayrı olarak gelen ve tekrar dönecek olan turistler ve diğer yabancılar,
d) Türkiye'ye gelen ve buradan giden yerli ve yabancı gazeteciler,
4- Yolcu salonlarından geçen veya eşya geçiren kişilerin bu salonlarda münhasıran bu işlemler için düzenlenmiş yeşil veya kırmızı hatlara yönlendirilmeleri sağlanacaktır.
Gümrüğe tabi eşyası olup da yeşil hattan giriş yapmaya teşebbüs eden yolcular hakkında fiilin mahiyetine göre mevzuat gereğince idari ve/veya adli takibata geçilecektir.
Yeşil-kırmızı hat uygulaması olmayan yerlere gelen kişiler gümrüğe tabi eşyasının olup olmadığını belirlemek ve mevzuatın uygulanmasını sağlamak üzere sözlü beyana davet dilebilir.
5- Yolculardan limit fazlası olması sebebiyle alıkonulacak eşya ve kıymetlerin iyi saklanması için gerekli özen gösterilecek ve tedbirler alınacaktır.
Bu gibi eşyadan olduğu gibi muhafaza edilmeyenler, ayrı kaplar içinde gelmediği ya da sahiplerince kap temin edilmediği takdirde, gümrükçe önceden özel şekilde hazırlanmış sağlam kağıttan veya bezden zarf ya da torbalar içine konarak ağızları kontrolü yapan muayene memurunca mühürlenecek ve gerekirse bunlar bir torba veya çanta içinde ve ağızları mühürlenerek gereği için idareye teslim dilecektir. u eşya için mal sahiplerine eşyanın teslim alındığını ve özelliklerini gösterir biralındı verilecektir.
Eşyanın vergileri ödendikten ve işlemi tamamlandıktan sonra bu alındı geri alınacaktır.
Alındının bir nüshası dip koçanında saklanacak ve bir nüshası da eşyanın konulduğu zarf veya torbalar üzerine eklenecektir.
Medeni bir ülkede yolculara uygulanacak muameleler bu şeklide talimat haline getirilmiş olduğu için gümrük sınır kapılarında, havaalanlarında ve limanlarında gümrük memurlarınca nezaket kuralları uygulana gelmekle birlikte yine de insan unsurunun devrede olduğunu unutmamak gerekir.
Yolculukların tadını ufak bir engelin bozduğunu unutmayanların kibarlığına teşekkür etmek gerekiyor.
Bu arada; önümüzdeki iki yıl içinde, Gümrük Müsteşarlığı tarafından belirlenecek alan veya bölümlerde ön lisans ve lisans düzeyinde eğitim veren yükseköğretim kurumları ile bunlara denkliği kabul edilen yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olup, kurum tarafından belirlenecek alan ve puan türlerine göre Kamu Personel Seçme Sınavı başarı sırasına göre tespit edilecek 2000 kişinin ataması yapılacaktır.
Personel alınacak kadrolar
Sınıf Unvan Derece Toplam
GİH Muayene memuru 7 400
GİH Muhafaza memuru 7 900
GİH Memur 7 700
Yeni alınacak 2000 kişi işe alındığında oryantasyon eğitimi çerçevesinde öncelikle nezaket kurallarına da önem verilerek idarenin vizyon çalışmalarına uyumları sağlanabilirse modern idarenin insan yüzü de başka boyutlara taşınmış olmaz mı?