Yoksulluk sınırı 3.743 TL.

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

TÜRK-İŞ 1987 yılından bu yana her ay 4 kişilik ailenin açlık ve yoksulluk sınırını hesaplıyor ve açıklıyor.

Mart ayında 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 1.149 TL, yoksulluk sınırı 3.743 TL.
Açlık insanların yaşamlarını sağlıklı olarak sürdürmelerini sağlayacak gıdayı alamamaları durumudur.
Açlık sınırı tutarı, 4 kişilik bir ailenin yaşamlarını sürdürebilmeleri için almaları gereken en az gıda maddesi için yapılması gereken en az harcama rakamıdır.

Yoksulluk, genel anlamıyla, insanların temel ihtiyaçlarını karşılayamama durumudur.
Yoksulluk sınırı tutarı, bir ailenin, insan onurunun gerektirdiği zorunlu ihtiyaçları karşılayabilmesi için yapması gereken harcama düzeyidir.

Açlık sınırı belirlenirken dört kişilik bir ailenin, beslenme kalıbı temel alınıyor.
Günlük kalori ihtiyacının hesabında, hem yetişkin kişiler hem de genç ve çocuk nüfusa göre hesap yapılıyor.

Kalori hesabında 5 gruptaki besin maddelerinin fiyat değişimi dikkate alınıyor. 
Birinci grupta; süt, yoğurt, peynir... İkinci grupta; et, tavuk, balık, sakatat ürünleri, yumurta, kuru bakliyat (nohut, mercimek, kuru fasulye, barbunya vb)... Üçüncü grupta; meyve ve sebze... Dördüncü grupta; ekmek, makarna, pirinç, bulgur, un, irmik, diğer tahıl unları... Beşinci grupta; tereyağı, margarin, ayçiçeği yağı, zeytinyağı, zeytin, yağlı tohum (ceviz, fındık, fıstık vb) var.
Yoksulluk sınırı yaşam standardına bağlıdır. Yaşam standardı ve tüketim alışkanlıklarına da bağlı olarak kişiden kişiye, farklılıklar göstermektedir. 

Burada önemli olan ailelerin temel ihtiyaçlarını karşılayacak ve ülkede refah artıyor ise refahtan pay alabilecek gelire sahip olmalarıdır.

4 kişilik ailenin açlık sınırının üzerinde kalmaları için gerekli harcama tutarı 2013 yılı sonundan mart ayı sonuna kadar 4 ayda yüzde 4.1, yoksulluk sınırı üzerinde kalmaları için gerekli harcama yüzde 6.2 oranında arttı.

2013 Mart ayından bu yılın mart ayı sonuna kadarki dönemde açlık ve yoksulluk sınırlarında yüzde 13.03 artış gerçekleşti.

Bu bilgiler ailelerin gelir durumlarının yaşamlarına nasıl yansıdığını gösteren bilgiler. Demek ki 4 kişilik ailelerin açlık sınırı altına düşmemeleri için aylık gelirlerinin 1.126 TL ve yoksulluk sınırı altına düşmemeleri için ayda 3.743 TL harcamaya ihtiyaçları var.
Burada önemli olan aile harcaması.

İşte bunun içindir ki günümüzde çok nüfuslu ailede bir kişinin geliri ailenin yaşamını sürdürmesine imkan vermiyor. Hele, hele o bir kişi aylık 846 TL asgari ücret ile çalışıyorsa.

 

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018