Yoksa artık boşanarak mı mutlu oluyoruz?
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) bir süre önce ilk kez iller bazında yaşam memnuniyeti araştırması sonuçlarını açıkladı. Buna göre en mutlu ilimiz Sinop, en mutsuz ilimiz ise Tunceli. Sinop halkının yüzde 77.7’si, Tunceli halkının ise yüzde 42’si mutlu olduğunu belirtmiş. Türkiye toplamında ise mutlu olduklarını belirtenlerin oranı yüzde 59. Mutsuz olduğunu belirtenler yüzde 24.8 ile en yüksek orana Diyarbakır’da ulaşıyor. Mutsuz olduklarını belirtenlerin en az olduğu iller ise yüzde 5.6 ile Isparta ve Bolu.
Karşınıza çıkan bir kişiye “Nasılsın?” diye sorduğunuzda, durumu çok kötü de olsa yüzde 90 olasılıkla “İyilik, sağlık” yanıtını alacağınız bir ülkede, bu tür bir araştırmadan çok güvenilir sonuçlar elde etmek istatistikçiler için zor bir konu. Bu nedenle bu tür araştırmalardan tartışmalı sonuçlar çıkması çok mümkün. Son mutluluk araştırması sonuçlarını, kanaat belirten yanıtlara değil de somut rakamlara dayalı bazı verilerle test ettiğimizde ilginç sonuçlar ortaya çıkıyor. Mutlulukla doğrudan ilişkisini kurabileceğimiz ilk göstergeler illerdeki kaba evlenme hızı, kaba boşanma hızı, istihdam oranı ve işsizlik oranı olabilir.
Toplumun yüzde 73’ü mutluluk kaynağının aile olduğunu belirttiğine göre en mutlu illerde evlenme hızının yüksek, boşanma hızının düşük olmasını beklemek gerekir. Bu açıdan baktığımızda illerin mutluluk göstergeleri ile evlenme ve boşanma hızı göstergeleri arasında yer yer uçuruma varan farklar olduğunu görüyoruz.
İllerin mutluluk, evlenme hızı, boşanma hızı, istihdam oranı ve işsizlik oranı verilerini iyiden kötüye doğru sıraladığımızda mutluluk sırası ile diğerleri arasındaki fark ortaya çıkıyor. Burada mutluluk oranı olarak ildeki mutlu olanlardan mutsuz olanların çıkartılmasıyla elde ettiğimiz net mutluluk oranını kullanıyoruz.
Örneğin en mutlu ilimiz olan Sinop, evlenme hızında 55. sıra ile son sıralara yakın bir yerde bulunuyor. Boşanma hızında da 38. sırada yer alan Sinop, ancak ortalarda bir yer edinebiliyor.
Net mutluluk oranı sıralamasında 7. il olan Uşak, boşanma oranı en yüksek 6. il durumanda. Boşanma hızı en yüksek 9. il olan Kırıkkale, en mutlu 3. ilimiz. Mutlulukta 11. olan Balıkesir, boşanma hızının yüksekliğinde de 11. sırada yer alıyor. Net mutluluk sıralamasında ilk 20’ye giren iller arasında boşanma hızı en düşük iller sıralamasında ilk 20’ye girebilenlerin sayısı ile evlenme hızı en yüksek illerde ilk 20’ye girebilenlerin sayısı sadece 3. Buna karşın en mutlu 20 ilin 8’i evlenme hızı en düşük, 5’i de boşanma hızı en yüksek 20 il içinde yer alıyor.
En mutsuz illere baktığımızda da aynı çelişkiyi görüyoruz. En mutsuz 20 ilin 7’si boşanma oranı en düşük 20 il arasında, 7’si de evlenme hızı en yüksek 20 il arasında yer alıyor.
Bu verilere bakınca insan kendini, “Acaba artık evlenerek mutsuz, boşanarak mutlu mu oluyoruz?” diye sormaktan alıkoyamıyor.