Yine mi yeni destek?

Şefik ERGÖNÜL
Şefik ERGÖNÜL İHRACAT SOHBETLERİ [email protected]

Geçtiğimiz hafta arkadaşlarımız, Genel Yayın Yönetmenimiz Hakan Güldağ ile Ankara Temsilcimiz Ferit Parlak, Maliye Bakanı Sayın Naci Ağbal ile bir söyleşi yaptılar. Geçen Cuma günü yapılan görüşmede Sayın Ağbal, ihracatçılarımızı ümitlendirecek bir hayli güzel haberler vermiş.

Güzel haberlerden birisi Sayın Bakanın, “2016 bütçesinde DFİF üzerinden verdiğimiz destekleri -yıllardır 1 milyar TL dolayında tutuyorduk- bu defa 3 milyar TL’ye artırdık ” ifadesi. Merak ettiğimiz konu şu; “Eğer epeyi bir süredir DFİF kaynaklı desteklerin ödemelerinde aksaklık yaşanıyorsa bunun sebepleri nelerdir?” FETÖ çerçevesinde yürütülen soruşturmaların yarattığı aksamalar söz konusu ediliyor. Bu soruşturmaların olması ve sonuçlarının beklenmesi kadar doğal bir şey olamaz. Amma ve lakin sonuçların alınmasının uzaması, zaten şikâyet konusu olan aksaklıkların tepeye sıçramasına neden olduğu kuşkusuz oluyor. Eğer Mayıs sonu itibariyle yıllardır bir milyar TL civarında tutulduğu belirtilen DFİF kaynaklı desteklerin kaynağı tükenmeye yüz tuttu ise yeni öngörülen bu 3 milyar TL yeterli olabilecek mi?

Öte yandan, sohbetlerimizi izleyen bazı dostlarımızın bizlere şaka ile “Kellim kellim la yen fa / Söyle, söyle faydası yok” diye takılmasına neden olacak derecede yazdığımız “Desteklerin geç ödenmesi” konusunun çözümleri ne olacak? Mevcut desteklerin ödemelerindeki aksaklıkların çözümleri hala bulunamadı ise yeni desteklerin “Ölü Doğması” nasıl engellenecek?

Sayın Bakan “Özellikle bazı sektörlerde Türkiye’nin pazara girebilmesi için ulaşım maliyetlerinin ciddi manada aşağı çekilmesi lazım. Onun için özellikle, bir örnek vermek gerekirse; kanatlı hayvan ihracatı. Hemen götürürseniz satabilirsiniz. Süs bitkilerini hemen götürürseniz satabilirsiniz. Havayolu ulaşımında destekler getirdik” demiş. Bu desteklere şapka çıkartır, arkasında durur ve bunu düşünen ve imzayı atan herkesi kutlarım. Amma bir tek koşulla, o da “Desteklerin ihracatçıda mağduriyet yaratmayacak sürede ödenmeleri.” İhracatçılarımızın kârlılıklarının, acımasız rekabet ortamında her geçen gün eriyor olması, her desteğin önemini her geçen gün daha da fazla arttırıyor. Maliyet hesaplarını alacakları desteklere göre yapan ihracatçılarımızın, bu desteklerin makul süreler içerisinde ödenmemesi durumunda karşılaşacakları zararlar ne olacak?

Sayın Bakanın başka bir ifadesi var ki karşısında heyecanlanmamak olanaksız. O da “İki şeyi önemsiyoruz: Sorunlara hızla karşılık vermeliyiz. Karşılık esneklik payı taşımalı. Kararları değiştirmemiz gerektiğinde gerekli araçlarla değiştirip dönüştürebilmeliyiz” ifadesi. Bu durumda “Destek ödemelerinde mevcut olan aksaklıkların nedenlerini belirleme ve giderme” konusundaki karşılıkların neler olacağını sormak istenecektir. Bu nedenler belirlendiğinde, gereken dönüşüm hızla sağlanıp yeni tedbirler de sağlıklı biçimde uygulamaya konulabilirse sonuçların, ihracatımızın artış hızına katkıda bulunacağından hiç şüpheniz olmasın.

Eskilerine elbette karşı değildik, yenilerine de kuşkusuz karşı durmayız.
Amma karşı olduğumuz tek konu, desteklerin kâğıt üzerinde kalıp, ihracatçılarımızın cebine hızla girmemesi.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
96 yılda ihracat... 29 Ekim 2019
Tahterevalliye Dikkat 15 Ekim 2019
İhracat ve Facebook 17 Eylül 2019
Promosyon mu o da ne? 10 Eylül 2019
Müşteriye Doğru Erişim 27 Ağustos 2019