Yine bir torba yasa

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

 

 

 
1980 sonrası yasama gündemimize gelen ve aceleci iki uygulama söz konusu. Bunlardan biri çok farklı konuların aynı torbaya konulduğu "Torba yasa" uygulaması. Diğeri Hükümetlerin uzun Meclis tartışmalarına girmemek için kullandıkları Kanun Hükmünde Kararnameler. İkisinde de sorun yaratan sonuçlara tanık oluyoruz. Dün de bunlara bir yeni torba yasa eklendi.         
Türkiye'de son yıllarda sayıları artan ve birbirleriyle doğrudan ilgisi olmayan alanlarla ilgili yasaları bir torba içersine alıp sonuçlandıran yasalara dün bir yenisi daha eklendi. Bu torba yasada, bir yandan  içki, sigara ve akaryakıt kaçakçılığına yeni düzenlemeler getirilip para ve hapis cezaları artırılıyor. Bir yandan eski yasada tek cümle olarak yer alan "TOBB'un denetimi bakanlıkça yapılır" cümlesi bir sayfaya kadar uzatılıp detaylandırılıyor. TOBB personelinin görevden alınması yetkisi hem seçim dönemindeki eksiklik, hem de seçim sonrası özellik kaybetmeye bağlı olarak Gümrük Bakanlığına veriliyor. TOBB'da seçimlerin ertelenmesi nedeniyle 2012 yılında alınmış yetki belgelerin 2013 yılı Mayıs ve Haziran aylarında yapılacak seçimlerde geçerli olması da torba yasa içersinde karara bağlanıyor.  Türk Ticaret Kanunu'nun en çok tartışılan maddelerinden biri olan "İşadamının kefaletinde eş rızası aranır" maddesi esnetilerek, "Bankalardan kredi kullanımı kefaletinde eşin rızası aranmaz" düzenlemesi getiriliyor.
O arada uzun döneme ilişkin değişikliklerde gündeme geliyor. TOBB'un inşa ettiği Gümrük Kapılarında 30 yıllık işletme dönemi sonrası, bu kapılarda özelleştirme yapılabileceği de bu torba yasada hükme bağlanıyor.
Türkiye'de 1980 sonrası Meclisin yasama yetkisinde iki önemli gelişme oldu. Bunlardan biri "Zorunluluk nedeniyle hükümetlerin Kanun Hükmünde Kararname çıkarmaları" diğeri ise "Tukaş'sa koy sepete" ilanında olduğu gibi "Düzenleme gerekiyorsa koy torba yasanın içine" denilerek yapılan "Torba yasa" uygulamaları oldu. Ve zaman zaman bu iki alanda topluma etki eden kararlar normal yasalardan öne geçti. Acelecilikle yapılan bazı uygulamalar daha sonra kimi zaman Anayasa Mahkemesinden döndü. Kimi zaman yanlışlıklara neden olduğu için geri adım atıldı.
Şimdi bu torba yasada yer alan Kaçakçılıkları önleme için ceza artırımı ilk bakışta hepimize olumlu gelebilir. Ama burada önemli olan bu yasa hükmünün uygulanmasındaki denetim mekanizmasıdır. Bu da ancak buna uygun denetim altyapısının kurulmasıyla sağlıklı işler. Aksi halde biz yurdun her yerinde "Ucuz akaryakıt", "Ucuz mazot" tabelalı akaryakıt istasyonları görmeye devam ederiz.
Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar