Yıllık iznin kullandırıldığının ispatı
Av. Cihan AVCI
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2006/ 36176 E. Ve 26.12.2008 tarihli kararında yıllık iznin kullandırılmasının işverenlikçe ispatı açısından hangi belge ve kayıtların esas alınacağını ve devamla ücret bordrolarının bu noktada ispata elverişli olup olmadığını değerlendirilmiştir. Esasında yıllık izin hakkının kullandırıldığının ne suretle ispatlanacağı hususu açık biçimde düzenlenmiştir. Bu karar bu ilkeyi tekrar ile ücret bordrolarının da yıllık iznin ispatı hususunda dayanak kılınıp kılınamayacağını, kılınacaksa hangi şartları taşıması gerektiğini ifade etmiştir.
İncelemeye konu kararda davacı vekili, davacının iş akdinin haksız olarak sona erdirildiğini belirterek kıdem, ihbar tazminatları ve işçilik alacaklarına hükmedilmesini talep etmiştir. Davalı vekili iş akdinin belirli süreli olması nedeniyle iş bitiminde sona erdiğini savunmuştur. Mahkemece davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir. Karar, davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Yargıtay'a göre yıllık izinlerin kullanıldığı veya yıllık izin ücretlerinin ödendiği, yıllık ücretli izin defteri veya yıllık izin kayıt belgesi ile kanıtlanmalıdır. Yasa koyucunun yıllık ücretli izin defteri tutulmasını ayrıca düzenlemesi diğer belgelerin sakıncasını gidermek içindir ( İş K. m. 60, Yıllık İzin Yönetmeliği m. 20 ). İncelemeye konu karara dayanak alınan 2005 yılı Mayıs ayı bordrosundaki ibareler ise bu hususu ortaya koymaktan uzak bulunmuştur. Ayrıca yargılama içerisinde dinlenen tanıklar yıllık ücretli iznin kullanılmadığını ileri sürmüşlerdir. Yargıtay bu sebeplerle yerel mahkemenin yıllık izinin reddine dair kararını bozmuştur.
Bu karardan çıkarılacak en önemli sonuç işçilere kullandırılan yıllık izinlerin, gerek kullandırılmasının ispatı, gerekse de yasaya uygun şekilve sürelerde kullandırıldığının ispatı için mutlaka yıllık izin defteri tutulması gerektiğidir. İşçilere kullandırılan yıllık izinler bu deftere kayıt edilmeli ve işçilerin imzaları alınmalıdır.