Yıllık 7 milyar dolarlık ilaç sektöründe bu yılın yüzde 26.4 zammı ve yerli üretim atağı
Sağlık Bakanlığının 2016 yılında aldığı kararla, “İlaç sektöründe ithalattan şerli üretime geçiş” kararı sonuç vermeye başlamış görülüyor. Yabancı bazı firmalar Türkiye’de yerli ortaklarla üretim tesisleri kuruyorlar.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Şubat ayında bu yıl için ilaçta zam oranının yüzde 26.4 olarak uygulanacağını açıkladı. Arkadaşımız Aysel Yücel’in haberinde ise üç yabancı şirketin ithal ilaçta yerli üretim için yatırım yapma kararı aldıkları bilgisi yer alıyor.
İlaç İşverenleri Genel Sekreteri Turgut Tokgöz, ilaç firmalarının yurt içinde yatırımlarına hız vermelerinin önemli nedeninin Sağlık Bakanlığının 2016 yılındaki “İlaç sektöründe ithalden imale geçiş uygulaması” olduğunu belirtiyor. Tokgöz, uygulamanın temel amacının ilaç pazarının yurt içi üretim payının yüzde 40’lardan yüzde 60’lar seviyesine çıkarılması, ilaç endüstrisinin rekabet gücünün artırılması ve ülkenin küresel üretim merkezi haline gelmesi olarak açıklıyor. Hastaların ilaca sıkıntısız erişmesinin de güvence altına alınacağını söylüyor.
2017 yılında Sağlık Bakanlığı kamu alımlarıyla ilaç ve tıbbi cihaz alanında uluslararası yatırımların artacağını 5 milyar liralık yatırımın Türkiye’ye çekilmesinin amaçlandığını duyurmuştu. Bakanlık “Yerlileşme projesi” kapsamında 6,1 milyar liralık ilacın Türkiye’de üretilmesinin planlandığı bilgisini de vermişti.
Türkiye’nin 7 milyar dolarlık ilaç pazarında yerli üretim yüzde 40’tan yüzde 60’a yükseltilirse, yaklaşık 1.4 milyar dolarlık ilaç ihracatı son bularak yerlileştirilmiş olacak.
Aysel Yücel’in haberinden yabancı ilaç firmalarının yerli üretim konusundaki yatırımlarıyla ilgili bilgiler alıyoruz.
Dünya ilaç devlerinden Novartis, 2015 yılından itibaren Kurtköy fabrikasında üretip dünyaya ihraç ettiği sıtma ilacının yanında bu yıl Ağustos ayından itibaren iki yeni ilaç üretimine başlayacakları bilgisini verdi. Novartis onkoloji Türkiye Genel Müdürü Pınar Üstündağ, “Kurtköy tesisimizde ilk yerli üretilen ilacımız dışında iki yeni yerli üreteceğimiz ilacı daha Ağustos ayında hastalarla buluşturmayı planlıyoruz” diyor.
Gilead Sciences Genel müdürü Şebnem Girgin, Türkiye’de üretim için Pharmactive İlaç ile üretim ve yatırım alanında işbirliği yaparak, geliştirmekte oldukları yenilikçi ilaçları Türkiye’de üretecekleri bilgisini veriyor. 5 yılda 250 milyon dolarlık ihracatın önünün kesilebileceğini ve Firmalarının Türkiye’deki toplam cirosunun yüzde 70’ten fazlasının yerel olarak üretilebileceğini belirtiyor.
2016 yılında ülkemize gelen Cinna Gen 100 milyon dolarlık yatırımla Çerkezköy’de kurduğu fabrika Haziran ayında üretime geçmiş. Firmanın Ceo’su Ferhat Farşi, bu yatırımla 150 milyon dolarlık biyoteknolojik ilaç ithalatının duracağını belirtiyor.
Türkiye’de 65 yıldır faaliyet gösteren Fransız Senofi firması Türkiye ülke başkanı Cem Öztürk ile Birgi Mefar CEO’su Faik Somer, düzenleyecekleri basın toplantısında antibiyotik üretecekleri konusunda açıklama yapacakları da haberde yer alıyor.
Bu girişimler gösteriyor ki, yıllık 7 milyar dolarlık ilaç pazarında ithalatçı firmaların yerli ortaklarıyla yerli üretim yapmaları hızla artacak. Belli oranda da ihracat gündeme gelebilecek.