Yılın ilk çalışma gününde gündem çok yüklü idi
Yeni yılın ilk gününde halkımızın çoğunluğunu ilgilendiren gelişmeler;
1-Konut satışlarındaki yüzde 18 KDV yükü,
2-Sigara zammı,
3-Bankalardaki mevduat hesaplarındaki stopaj kesintisinde kademeli uygulamanın başlatılması,
4-Bireysel emekliliğe devlet katkısı uygulaması,
5-Motorlu taşıt vergilerindeki artış,
6-Asgari ücretteki ayarlamadır.
Küresel piyasaların bekleyişi doğrultusunda Türkiye'den de izlenen önemli dış gelişme, ABD'de "Mali Uçurum"u önleme çalışmalarıdır.
ABD'nin derdi, her ülkedeki piyasalarda gerginlik yaratıyordu… Beklenen oldu. İki ay için de olsa, soruna çözüm bulundu.
Senato'dan sonra Amerikan Temsilciler Meclisi ülkeyi mali uçurumdan kurtarmak amacıyla varılan planı yaptığı son dakika oylamayla onayladı.
Yılda 400 bin dolardan fazla kazanan bekârların, yılda 450 bin dolardan fazla geliri olan evli çiftlerin vergileri artacak. Bu miktardan daha az kazanan vergi mükellefleri ise Bush döneminden kalma vergi indirimlerinden yararlanmaya devam edecek.
Federal hükümet harcamalarındaki otomatik kesintiler iki ay süreyle erteleniyor.
Plan onaylanmasaydı, 'mali uçurum' diye adlandırılan otomatik vergi artışları ve devlet harcamalarındaki kesintiler Çarşamba gününden itibaren devreye girecekti.
ABD'nin borç tavanı 14.6 trilyon dolar. Yönetim tavanı aşmış durumda. Eğer tavan yükseltilmese idi, yönetim para bulmakta ve ödemelerde zorlanacaktı.
ABD 'de piyasalar rahatladı.
Gelelim Türkiye'de halkı ilgilendiren gelişmelere,
.Konutlarda yüzde 18 KDV uygulaması, önemli ölçüde yavaşlayan konut satışlarında yeni bir fren oluşturacaktır. Kanunda belirlenen sınırlar nedeniyle KDV kapsamı dışında kalacak konutların satışı cazip hale gelse de, genelde KDV konutların satış fiyatını yükseltici bir etki yapacaktır.
.Bankalarda mevduat hesaplarının istenilen ölçüde artmamasının temel nedeni faiz oranlarının düşük olmasıdır. Faiz düşük olunca, faiz getirisinden yapılan kesinti de küçülmektedir.
Vadeye göre faiz getirisinden yapılacak kesintinin yüzde 15'den yüzde 10'a kadar düşürülmesinin mevduat sahibine sağlayacağı ek getiri, (tekrarda yarar var) faizin düşük olması nedeniyle önemsenmeyecek boyutta kalmaktadır.
Faizden alınacak verginin vadeye göre farklılaştırılması (1) Mevduatın cazibesini artırır mı? (2) Mevduatta bir yılın üzerinde vadeye doğru hareketi sağlar mı? Zaman içinde göreceğiz. Fakat bu konuda fazla iyimser olmamak gerekir.
.Bireysel emeklilik konusundaki bekleyişlerin ardında 2 önemli neden var; (1) Bireysel emeklilik nedeniyle tasarrufların artması bekleniyor. (2) Bireysel emeklilik şirketlerinin bu tasarrufları borsada değerlendirmeleri bekleniyor.
Hükümet teşvik amacıyla yüzde 25 Hazine katkısını öne çıkarıyor. Halka açıklıkla anlatılmayan (1) Hazine katkısının her yıl bir sınırının olması, (2) Sistemden 3 yıldan önce çıkanların katkıdan yararlanamayacakları. 56 Yaşından önce çıkacakların kademeli olarak katkı payından yararlanma imkânlarının azalacağıdır.
.Sigara ve harçlardaki ve motorlu taşıt araçlarındaki vergi artışları ve zamlar artık olağan kabul edilir oldu. Kaldı ki önümüzde halkı büyük ölçüde ilgilendirecek doğalgaz ve elektrik zammı var.
.İşte bu tabloda konuşulmayan, üzerinde durulmayan 2 önemli konu var: (1) İşsizlik ne olacak? (2) Belirlenen asgari ücret işverene ne yük getirdi? Çalışan için ne anlam ifade ediyor? Çünkü asgari ücret işverenin istihdamı artırmasını engelliyor. Çalışanın yaşam seviyesini büyük ölçüde belirliyor.
Görülüyor ki, yılın ilk çalışma günü ağır bir gündemle başlamış bulunuyor.
Yazara Ait Diğer Yazılar
Tüm Yazılar