Yıldız savaşları

Cüneyt DİRİCAN
Cüneyt DİRİCAN cuneyt.dirican@dunya.com

Akla Güneş sistemimizde bu hafta dizilen 6 gezegen geliyor. Bir sonraki 2040 yılın­da olacak gök olayını Mars kolonimizden izle­yebilir miyiz sorusu bilim kurgu seviyesinden bir kaç tık öteye geçmiş durumda.

Musk ve Trump yemin töreninde ve konuş­malarında Mars’ta koloni kuracaklarını, (tica­ri) uzay yarışını resmen başlattıklarını duyur­du. JFK 1960’larda aya ayak basılan programı başlatmıştı. Şimdi JFK dosyaları açılırken ye­ğeni sağlığın başına geçti.

Musk ABD doğumlu olmadığı için ABD baş­kanı olamaz deniyor. Trump Kanada’ya eya­let olmayı, Panama ve Grönland’ı almayı tek­lif ediyor. Mars bir eyalet olursa, Musk guver­nörü olursa. Veya resmi tersten okursak ABD Mars’ın eyaleti olursa?

Yıldız geçidi

1994 yapımı bilim kurgu filmi. Solucan de­likleri ile açılan portallerde uzayda seyahati konu alıyor. Trump önceki döneminde Uzay Kuvvetlerini kurmuştu. Musk kesintisiz inter­net için Starlink ile dünyayı çevreliyor.

Gelelim duyurdukları Stargate projesine. Silikon Vadisi CEO’ları Trump’ın yemin tö­reninde hizalandılar. Meta, Google, Amazon hepsi oradaydı. 500 milyar dolar ile Stargate ile ChatGPT dâhil yapay zekâya yatırım yapı­lacağı açıklandı.

Çin durur mu, çok daha düşük maliyetle De­epSeek-R1 yapay zekâsını açıkladı. Yapay zekâ savaşları hızlanırken (sosyal) medya savaşları da başladı. Grok 2 (ve Neuralink) ile Musk da işin içinde.

Elon Musk Almanya, AB seçimlerine X ile karışıyor diye AB yaptırım planlarken, Le Fi­garo Musk karşıtı manşetler atmaya başladı. 2016 seçimlerinde Facebook ABD seçimleri­ne Rusya karıştı diye kongrede ifade vermişti.

Veri yeni petrol deniyor. Veriyi saklaya­bilen, işleyebilen bu güce sahip. Büyük veri­de ise quantum bilgisayarlar yetmiyor. İnsan zekâsından daha hızlısına ihtiyaç var. Gözü­müzün önünde Skynet lansmanı yapıldı Star­gate ile.

Finansal savaşlar

Artık savaşlar kur, ticaret savaşlarının öte­sinde finansal savaşlar ile de yapılıyor. Rusya örneğinde gördüğümüz gibi bankacılık ve fi­nans sistemine yönelik engeller, yasaklar.

Son örnek Kolombiya. ABD’nin sınır dışı et­tiği kaçakları almadı diye anında finans, ver­gi yaptırımları. Kolombiya boyun eğdi ve geri adım attı. Bu yaptırımlar sonrasında Kolombi­ya merkez bankasının bağımsızlığından, ras­yonel iktisattan bahsedilebilir mi?

Veya soruyu şöyle soralım. Trump Fed’e fa­iz indirimi için baskı yapacağını söyledi geçen hafta. Fed bilançosunun %95’i ABD hazine (garantili) kâğıdı ile finansal olarak bağımsız sayılır mı? Tersten bakarsak Fed fonlamazsa ABD hazinesi o borç seviyesi ile finansal özgür sayılır mı? Trump ve Musk durumun farkında. DOGE bu yüzden kuruldu.

KKM gibi enstrümanlar, PTTBank gibi ku­rumlar bu yüzden kritik önemde. Arjantin gibi Çin swapları ile IMF kredi mektupları arasın­da sıkışıp kalmamak için.

Misak-ı İktisadi yazımızda hatırlattığımız gibi ekonomik başarılar artık daha da önemli. Çin makale ve akademik eser üretiminde her­kesi geçti. Yakında ana akım Çin olacak.

Musk ile Trump’ın kripto para merkezi ol­mak istemesi biraz da bu yüzden. Neoliberal ve neoklasik iktisat okul formasyona uğra­maya başladı. Okul olmasa da içeriği kontrol etme ve yeni ekonomide yeni finansal mima­riyi şekillendirme isteği.

Neoliberalizm ile kamu kurumlarının özel­leştirilmesi tekelleşme, fahiş fiyat, açgözlü­lük (satıcı) enflasyonu, enerjiye bağımlıysa­nız maliyet enflasyonu olarak geri dönüyor günümüzde.

Finansal terör ise savaşın başka bir alt ver­siyonu. Sanal dolandırıcılıklar, dünyanın bir ucunda finansal dolandırıcılık çiftlikleri üzerinden yatırım başta olmak üzere vatan­daşların telefon veya sosyal medya üzerin­den kandırılması.

Türkiye ekonomi modeli

Faiz indirimi erken mi geç mi veya az mı çok mu oldu diye tartışırken oldu bunlar. Kurum­ların önemi, merkez bankası bağımsızlığı, ku­ral bazlı iktisat diyen ana akım neoklasik iktisat geçtiğimiz yüzyılın kavramları. Dün dünde kaldı cancağızım, bugün yeni şeyler söylemek lazım.

İthal malları, ithal paralarla finanse edip, it­hal ekonomi modelleri ile çözmek mümkün ol­saydı, Arjantin, Kolombiya gibi canlı örnekler olmazdı.

Dolarizasyon dışında yapay zekâya bağımlı­lık, ticari uzay yarışında dışarıda kalmak tam böyle bir şey. Yüzyılı ıskalamamak adına özel sektörün yıldızının parlaması ve hizalanması şart. İstanbul Ekolü de bu yüzden burada.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Swiftonomics 15 Nisan 2025
Musk, Milei, Maga 08 Nisan 2025
Satoshi Nakamoto 25 Mart 2025
DTH hariç net rezerv 11 Mart 2025
Kovuldun 04 Mart 2025
Ex aşkım 25 Şubat 2025