Yılda 68 milyon seyahat yapılıyor

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

Şimdilerde imkanı olanlar yaz kış demeden her fırsatta geziye çıkıyor ama, yaz ayındaki hareket başkadır.

Özellikle okullar kapanınca yurtiçi seyahatler artar.
TÜİK’e göre hane halkımız yurt içinde bir yılda 68 milyon seyahat yapıyor. Yıllar itibariyle toplam seyahat sayısı da artıyor. 2009 yılında toplam seyahat 60 milyon idi.
Burada verilen rakam, imkanı olanların bir yıl içinde yaptıkları seyahat sayısı. Bazılarımız hiç seyahat yapamıyor. Bazılarımız şu veya bu nedenle yıl içinde çok sayıda seyahate çıkabiliyor.
2013 yılında yurtiçinde yapılan 68 milyon seyahatin 12 milyonu yılın ilk 3 aylık, 16 milyonu ikinci 3 aylık, 26 milyonu üçüncü 3 aylık, 13 milyonu dördüncü 3 aylık döneminde yapıldı.
Yurtiçinde seyahatlerin yüzde 71’i nisan-eylül ayları arasında gerçekleştirildi.
Nisan-haziran döneminde toplam seyahatlerin yüzde 23’ü, temmuz-eylül döneminde yüzde 38’i yapılıyor.
Nisan-haziran döneminde seyahate çıkanların yüzde 60’ı yakın ziyareti veya yakınlarının yanında kalmak için, yüzde 20’si tatil için, yüzde 10’u sağlık turizmi (kaplıca tedavisi için) seyahat edenler.
Temmuz-eylül döneminde gezi-eğlence-tatil seyahatlerinin payı yüzde 30’a yükseliyor. Aile ziyaretleri ve aileler yanında kalmak için yapılan seyahatlerin payı gene yüzde 60’larda dolanıyor.

Türkiye’de yurt içi seyahat sayısı fazla ama, aile ziyareti ve aile yanında kalma veya bir yakın evinde kalma geleneği nedeniyle otellerde konaklayan sayısı toplam seyahate göre yüksek değil.
2013'ün Nisan-haziran aylarında 16 milyon seyahatte otel ve pansiyonlarda kalanların sayısı 2.3 milyon, kendi evlerinde kalanların sayısı 1.2 milyon, akraba veya yakınlarının veya arkadaşlarının evlerinde kalanların sayısı 11.6 milyon.

En yoğun aylarda temmuz-ağustos aylarında gerçekleşen 26 bin seyahatte otelleri kullananlar 4 milyon, kendi evlerinde kalanlar 2.5 milyon, aile ve yakınlarında kalanlar 17 milyon.
Yurtiçi seyahatler için 2013 yılında halkımız18.4 milyar TL. para harcadı. Kişi başı ortalama seyahat harcaması 269 TL.
Toplam seyahat harcamalarında ulaştırma harcamalarının payı yüzde 32, yeme içme harcamalarının payı yüzde 28, konaklama harcamalarının payı yüzde 8 dolayında.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018