Yılda 16 milyon ton sanayi atığımız var
İmalat sanayiinin yıllık atıkları 16 milyon ton dolayında. Toplam 16 milyon ton katı atığın 1 milyon tonu zehirli atık.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun belirlemelerine göre 2014 yılında imalat sanayii işyerlerinde üretim sırasında ortaya çıkan toplam 16 milyon ton katı atığın, yarıya yakını satılıyor veya geri dönüşüm şirketlerine gönderiliyor. Yüzde 10 kadarı işyerinin kendi alanında, yüzde 30’u farklı alanlarda depolanıyor. Bir kısmı çöplüklere dökülüyor. Az miktar atık da ya geri kazanım yoluyla ya da yakılarak tesis içinde yok ediliyor.
Katı atıkların tehlike taşıyanlarının tehlikeli atık toplayanlarca veya işletmelerce özel şartlarda depolanması veya yok edilmesi gerekiyor.
Bizde genelde katı atıklar sorunu dikkat çekmez de sıvı atıkların zararları gözle göründüğü için, atık sorunu denilince sıvı atıklar gündeme gelir.
İmalat sanayiinde sıvı atıklar, üretim için değişik kaynaklardan kullanılan suların, işlemlerden sonra denize, derelere, su kanallarına veya doğrudan araziye boşaltıldığında ciddi sorunlara yol açıyor.
Belirlemelere göre işyerleri bir yılda değişik kaynaklardan 2.5 milyar metreküp su çekiyorlar. Suyun yüzde 70’i denizden, yüzde 15’i kuyulardan çekiliyor. Daha sonra barajlardan, derelerden, şehir suyu şebekelerinden su kullanımı var.
İmalat sanayiinde suyun yüzde 80’ine yakını soğutma suyu olarak kullanılıyor. Kullanılan su şu veya bu şekilde kirleniyor. Arıtılmadan denize, derelere, kanallara akıtılan kullanılmış sanayi suları çevreyi kirletiyor. Hayvan ve insan sağlığı bakımından risk ortaya çıkarıyor. Tarımda bitki ve ağaç üretimini olumsuz etkiliyor.
İşte bu nedenle sanayide kullanılan suların arıtılarak denize, derelere ve kanallara akıtılması gerekiyor.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun belirlemelerine göre imalat sanayinde, soğutma suyu olarak kullanılan suların dışında kalan atık suların sadece yüzde 55’i arıtılıyor. Yüzde 45’i arıtılmadan denize, derelere, kanallara akıtılıyor.