Yeterince kullanmadığımız zeka..

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI [email protected]

 

 

Bu yıl yedincisi yapılan Bilişim Profesyonelleri Semineri İş Zekası (Business Intelligence) teması ile Bodurm Xanadu Otel'de 18 - 21 Ekim tarihleri arasında Türkiye'nin farklı şehirlerinden gelen çok sayıda kamu ve özel sektörü bilişim profesyonellerinin, KOBİlerin katılımıyla gerçekleştirildi.

Bir yönüyle iş zekasının güncel uygulamalarını izlemek, diğer yönüyle de ekim ayının son haftası da olsa denize girme fırsatını yakalarım düşüncesiyle TOSYÖV'ün genişletilmiş yönetim kurulu toplantı davetine icabet etmiş oldum.
İki gün süren seminerde açılış konuşmasını yapan organizatör şirket Semor Genel Müdürü Nezih Kuleyin, bu yıl ki temayı IT sektör temsilcileri ve Türkiye Bilişim Derneği'nin (TBD) öngörüleriyle gerçekleştirdiklerini vurguladı. Kuleyin, seminer süresince eğitimlerin yanı sıra , iş zekasındaki güncel uygulama örneklerinin paylaşılacağını ve konuşmacı olarak katılan uzmanların görüş ve önerileriyle kurumlara ve işletmelere iş zekası uygulamalarına yönelik yeni ufuklar açılacağını dile getirdi.

Daha sonra TBD Başkanı Turhan Menteş ve TOSYÖV Başkanı Rahmi Aktepe söz aldı.
Seminerin ana teması olarak seçilen iş zekası uygulamaları dünyada gelişmiş ülkelerde son yıllarda IT sektörünün öncülüğünde başarıyla ugulanamakta olan sistemlerin bir bütünü olarak görülmekte.
İş zekasının tanımını ve uygulama amaçlarını siz değerli okurlarımıza anımsatmakta yarar görüyorum.

IT dünyasında iş zekası; kurumların, işletmelerin geleceğe yönelik stratejilerinin başarısını artırmak için verinin toplanmasını, depolanmasını, analizini ve bu veriler ile planlama yapılmasını sağlayacak uygulama ve teknolojiler bütünü olarak ifade ediliyor.

Veri madenciliği ise, online analitik işleme, sorgulama ve raporlama dahil olmak üzere birbiriyle ilgili çeşitli aktivitelerden oluşan bir disiplin olarak tanımlanmakta.
Günümüzde iş zekası uygulamalarıyla doğru ve güncel bilgilere dayanan kararları alan işletmeler, yeni fırsatlar yaratma, maliyetleri düşürme ve karar verme sürecini hem daha hızlı hem de daha etkin bir şekilde gerçekleştirerek rekabette bir adım önde oluyorlar.

Konuşmalara dönersek; TBD Başkanı Turhan Menteş, 'Big Data' terimine vurgu yaptı. Büyük veriler içinde analiz yapmanın ülkeleri nasıl rekabet içine sokacağını ve bazı ülkelerin geleceğinin iş zekalarına bağlı olduğuna dikkat çekti.
Konuşmasının en can alıcı bölümü ise, Dijital Türkiye Platformu'nda 2023 hedefiyle ilgili çalışma yaptıklarını vurgulayarak yüzde 4.5 civarında olan büyümenin Türkiye'yi ilk 10 ekonominin arasına sokmadığını, yüzde 6.5'lik büyümenin bile yeterli olmadığını, Türkiye'nin yüzde 8.5'lik bir büyüme ile sıçrama yapabileceğini bu büyümenin ise sadece bilişim sektörü ile gerçekleşebileceğinin altını çizmesiydi.
TOSYÖV Başkanı Rahmi Aktepe konuşmasında kurumlarda bilişimin geldiği noktaya mizahi bir açıdan bakarak şunları söyledi: "Boğazımıza dek veriye battık. Raporlar araç olmaktan çıkıp amaç olmuş durumda. Dağlar gibi veri biriktiriyoruz. Veriyi bilgiye dönüştürmekte başarılı değiliz. Hangi bilgiye ihtiyacımız olduğunu da bilmiyoruz. Bize veriden bilgi üretmenin yolunu gösterin. Hedefimiz büyük ve zorlu standart veri üretmeyi başaralım. Veriyi üreterek çoğalalım. Bize veri üretmenin yolunu öğretin."
KOBİ'lerin bilişim teknolojisinden umdukları oranda yararlanamadıklarını yineleyen Aktepe,"Bizim hedefimiz büyük. Önce tek tek işyerlerimizde iş zekası ya da kurumsal zekayı kurmayı, ardından sektörel ve sektörler arası adımlar atıp KOBİ'sel zekayı kurmayı, en sonunda da ulusal zekayı oluşturmayı hedefliyoruz" sözleriyle farklı bir bakışı dile getirdi.

Açılış konuşmalarından sonra bilgi teknolojilerinden sorumlu KOSGEB Başkan Yardımcısı Dr. Metin Şatır çağrılı konuşmacı olarak davet edilmişti.
Şatır, konuşmasında gerek KOSGEB'te gerekse diğer kamu kuruluşlarında verilerin depolanması, işlenmesi ve elde edilen bilgilerin henüz efektif kullanılamadığını dile getirdi.

KOSGEB'in hedef kitlesine hizmet sektörünün alınmasıyla işlerinin daha da yoğunlaştığını, bilişim teknolojilerini en üst düzeyde kullanarak hizmette kaliteyi yakalama çabasında olduklarının altını çizdi.
Microsoft ve Intel temsilcilerinin sunumlarındaki, verilerin depolanması, işlenmesi ve temizlenmesine ilişkin bilgiler doyurucu, örnekler de ilgi çekiciydi.
Örneğin; büyük verinin işlenmesinde donanımın gücünü anlatmak için transistörlerin 22 nano milimetreye düştüğü, ortalama bir virüsün ise bunun 5 katı büyüklük olan 100 nano milimetre olduğu bilgisi çok dikkat çekiciydi.
İş zekasının genel anlamından başlayarak, veri işlemede donanımın öneminden, yapılandırılmamış verilerin işlenme tekniklerine, veri madenciliği yöntemlerinden, suçla mücedelede veri analiz tekniklerini anlatan örnekler de bir hayli ilgi çekti.
İş zekasının her yönüyle irdelendiği seminer; kamu kuruluşlarına ,bilişim sektöründeki firmalara, bilişim profesyonellerine ve TOSYÖV'ün çağrılısı olarak gelen çok sayıdaki KOBİ'lere eminim çok yararlı oldu.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar