Yeşil yeşil aramak

Filiz KARAOSMANOĞLU
Filiz KARAOSMANOĞLU SÜRDÜRÜLEBİLİR YAŞAM [email protected]

Arama motorları sanal dünyadaki kolaylaştırıcımız. Onlarsız koskocaman, adeta ucsuz bucaksız sitelerde kaybolur ve de hedef bilgi ya da eğlenceye hızlıca ulaşamayabiliriz. Arama motorları bildiğimiz gibi reklam dünyası ile eşgüdümde hizmet sunar. Kullanımlarımızda reklamlar hep bizimledir. Hatta aradığımız her anahtar sözcük, sonraki kullanımlarımızda bilgisayarımızda, tabletimizde, telefonumuzda tekrar karşımıza ekranımızın sağında, solunda çıkmakta. Çoğu kez kızmamak mümkün de olmuyor. Ancak reklamlar işin ekonomisi.

Sizlerle reklam kazançlarının yüzde 80'i ile ağaç dikerek projeler geliştiren bir arama motorunu paylaşmak isterim. Ecosia (https://info.ecosia.org) uluslarası bir takımın yürüttüğü sosyal bir iş. Yeşil bir sosyal işletme. Ecosia ağaçların gezegenimizi herkes için daha iyi bir yer haline getirmek için güce sahip olduğuna inanıyor. "Ağaçlar mutlu çevre, sağlıklı insan ve güçlü ekonomi" diyorlar. Ağaç dikiminin yerinde sağladığı ekonomik tetikleme için proje yapıyorlar. Tarımsal ormancılık, ekoturizm, yağmur ormanları yenilemesi ile sürdürülebilir kalkınma için uğraş veriyorlar.

Sahara Çölü'nde ağaçlandırma, Nikaragua'da yanardağ yamaçlarının ağaçlandırılması, Madagaskar kıyı ormanlarının geri kazanılma çalışmaları örnekler. Her ay raporlama ile gelir-gider-ağaçlandırma bilgisini sunan takım genç ve güleryüzlü. Fotografları enerjik. Doğrusu yerküremizin sürdürülebilir yaşamı için çalışan bu gençleri tanımak isterdim. Peru’da kakaokahve ağacı plantasyonu kooperatif projelerinin ürünü bir yudum kahveyi paylaşmak ne güzel olurdu. İklim değişimine direnç, biyoçeşitlilik, toprak koruma, temiz hava ve su güvenliği başlıklarında ağaçlandırma önemini ve yararını vurgulayan takım, ormanların insana sunduğu gıda ve geçim kaynağı pek çok ürün ile "Mutlu İnsan" için vazgeçilmez olduğunu savunuyorlar. Çünkü günümüzde 1,6 milyar insanın geçim kaynağı ormana bağlı. Ecosia takımında bir de "Mutluluk Görevlisi” kadrosu var. Halen 5,5 milyon kullanıcı ile 14 milyon üzerinde ağaç dikildi. 2020'de 1 milyar ağaç hedefi için uğraşıyorlar. Arama yaparken güzelim dünyamızın bir yerinde bir ağacın yeşermesine, yerel kalkınma projesine katkı yaptığımızı hissetmek sizlere yeşil yeşil bir gülümseme verecektir.

İTÜ Öğretim Üyesi Prof.Dr.Filiz Karaosmanoğlu tarafından kaleme alınan Sürdürülebilir Yaşam köşesi, SÜT-D işbirliği ile hazırlanmıştır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Mavi ve kadın 24 Eylül 2019
Yaşamı Solu 11 Haziran 2019
Sade yaşam 12 Şubat 2019