Yeşil sahalar da #Yakışır Sana
Global istihdam rakamlarına bakıldığında özellikle de şirketlerin yönetimlerinde kadın oranı hala çok düşük seviyelerde. Oysa tüketim pazarında direksiyonu kadınlar elinde tutuyor, perakendede tercihleri kadınlar belirliyor. Kısacası dünya düzeni “erkek üretsin, kadın tüketsin” yargısı üzerine kurulmuş gibi görünüyor. Bu yargıyı kırmak için Birleşmiş Milletler dahil birçok sivil toplum kuruluşu ve şirket önemli çalışmalar yürütüyor, ciddi bütçeler harcıyor. Birçokları dönüşümün kadınları harekete geçirmekle başlayacağı görüşünde ancak son yıllarda erkekleri de cinsiyet eşitliğiyle ilgili projelerin başrolüne oturtanlar etkili oluyor. Bu nedenle kadınları hedef alan ama bir yandan da erkekleri dürten projelerin ağırlığı artmakta. İşte 132 yıldır kadınlara yönelik bir sosyal girişim projesi olarak hayatta kalan Avon da bunu nasıl yapacağı üzerine kafa yorduktan sonra tabir yerindeyse olaya “damardan” girdi. Erkeklerin dokunulmaz dünyası futbolda kadınların da sesini duyurmak için önemli bir çalışmaya imza attı. Avon Türkiye’nin “Yakışır sana” isimli projesi o kadar büyük ses getirdi ki, geçen yıl birçok uluslararası ödül topladı.
‘Kızların futbol oynaması erkekleri rahatsız ediyor’
Bugüne kadar meme kanserinden aile içi şiddete kadar kadınların düşmanı olarak görülen birçok meseleye savaş açtıklarını söyleyen Avon Türkiye, Kuzey Afrika ve Ortadoğu Kurumsal İletişim Direktörü Hande Orhon, şimdi sırada kadınlarla ilgili önyargılar olduğunu vurguluyor. “Bu yüzden kadına yönelik önyargıların, toplumsal kodlamanın zirve yaptığı, erkek hegemonyasının doruk noktası futbolu seçtik” diyen Orhon, “Kadınlar yapamaz, beceremez” algısını yıkmak için düğmeye bastıklarını söylüyor. Daha çocuk yaşlarda mahallede erkek arkadaşlarıyla futbol oynayan kızlara “sana yakışmaz” diye engel olunduğu için de projenin sloganı “Yakışır Sana” olarak belirlenmiş.
Hande Orhon, gelişmiş ülkelerde kadın futbol liglerinin de ilgi gördüğünü ancak Türkiye’de Futbol Federasyonu altında küçük bir alt dal olarak kadın futbolunun değerlendirildiğini hatırlatarak hedefl erinin bu sporda kadınları daha görünür kılmak olduğunun altını çiziyor. Diyor ki, “Futbol oynayan kadınlar erkekleri rahatsız ediyor. Oysa dünyada çok büyüdü bu alan. Biz de birçok ülkede kadın futbol liglerini destekliyor, sponsor oluyoruz. Kız çocuklar da futbol oynasın istiyoruz. Hakkari’de kadın futbol takımı var ve çok başarılı. 1. lige çıkmışlar. Bu da bizim çıkış noktamız oldu. Türkiye’de üç büyük kulüp arasında tek kadın futbol takımı olan Beşiktaş Kadın Futbol Takımı’na sponsor olduk. İngiltere’de Liverpool, Arjantin’de Boca Juniors’un kadın takımlarının da sponsoru biziz. Güney Afrika’da kızlar ligini destekliyoruz. Türkiye’de de yeteneği olan kızları ortaya çıkarıp eğitmeyi planlıyoruz. Beşiktaş’ın Genç Karakartallar diye bir projesi var. Bunun kızlar tarafına destek olmak istiyoruz.”
Beşiktaşlı Jessica O’Rourke ilham oldu
Yakışır Sana’nın en büyük ilham kaynaklarından biri de Beşiktaş Kadın Futbol Takımı’nda oynayan Jessica O’Rourke olmuş. Beşiktaş’la sponsorluk görüşmelerinde O’Rourke’un hamile olduğunu ve o süreçte oyuncunun hem doğum öncesi hem de sonrasında antrenmanlara çıktığını gözlemlediklerini belirten Hande Orhon, “O, projemiz için iyi bir rol modeldi. O’Rourke bizim kahramanımız oldu. Şimdi ikinci bebeğine hamile ve yine aktif. Hem iyi bir anne hem de iyi bir futbolcu” diyor.
Yakışır Sana, Avon çalışanlarını da etkilemiş ve şirket içinde bir kadın futbol takımı kurulmuş. Takımın kemikleşmiş 8 kişilik kadrosu olduğunu söyleyen Hande Orhon, son yapılan “Kızlar Sahada” projesinde turnuvaya çıktıklarını ve büyük keyif aldıklarını anlatıyor. Takımı maçlara hazırlayan Beşiktaş’ın da çalıştırıcısı Mutlucan Zavotçu olmuş ama antrenör olarak Avon Genel Müdürü Orkun Gül’ün de büyük emeği olduğunu söylüyor Hande Orhon.
132 yıl önce kadınlara kitap okutmak için kuruldu!
Hande Orhon, doğrudan satış yöntemiyle kadın satış temsilcileri aracılığıyla ürünlerini pazarlayan Avon’un ilk kurulduğu dönemde “devrimci bir proje” olduğunu söylüyor. Avon’un kurucusu David McConnel’in 1800’lerin sonuna doğru New York’ta kapıdan kitap satarak yola çıktığını hatırlatan Orhon, “O dönemde kadınlara kitap satabilmek için paketlere parfüm koymayı düşünen kurucumuz, daha sonra bunu bir iş modeli haline getirdi ve bu model tam 132 yıldır başarıyla çalışıyor. Daha sonra sisteme kadın satış temsilcilerini dahil etmesi, henüz kadınlara çalışma özgürlüğü olmadığından çok dikkat çekti. Bu nedenle devrimci bir model ve o tarihten bu yana kadınların sorunlarıyla ilgili mücadele veriyor” diyor. Avon Türkiye’nin bugün 350 binin üzerinde kadına para kazandırdığını belirten Orhon, özellikle ekonomik krizlerin yaşandığı dönemlerde daha fazla talep gördüklerinin altını çiziyor. Kadınların zor şartlarda hayatta kalma yeteneklerinin çok daha güçlü olduğuna dikkat çeken Orhon, Suriyeli bir kadının hikayesini örnek gösteriyor: “Halk otobüsünde bir temsilcimizin yanına Suriyeli bir kadın oturmuş. Kadın, Avon kataloğunu hemen tanımış çünkü markayı biliyormuş. Temsilci olmak istediğini belirtince hemen sisteme dahil edildi. Bugün sadece Avon temsilciliğinden kazandığı parayla çocuğunu üniversitede okutup geçimini sağlıyor.”