Yerli-yabancı yatırımcı Şanlıurfa’nın cazibesine kapıldı

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası [email protected]

Uluslararası Yatırımcılar Derneği’nin (YASED) 36’ncı genel kurulunda Türkiye’ye 2016 yılında gelen uluslararası doğrudan yatırım (FDI) girişinin 12.1 milyar dolar olduğu açıklandı. 2015’teki 17.1 milyar dolarlık miktara göre 5 milyar dolarlık düşüş, yaşanan iç ve dış gelişmeleri göz önüne alındığında “başarı” olarak söylendi. Türkiye’den satın alma ve ortaklıklarla giden yatırım ise son yıllardaki hızını da düşürmüş değil. Yatırımları artırma ve coğrafyasını genişletmek için hükümetin başlattığı cazibe merkezleri programları da ilgi çekici düzeyde. Başbakan Binali Yıldırım’ın 23 ili kapsayan yatırımcılara yönelik destekler sunan programa şu ana kadar 193 yatırım çağrısı yapıldı. Bunun karşılığı ise 3 milyar liralık yatırım ve bu yatırımlarla 14 bin kişilik istihdam.

Cazibe merkezleri programının önemli kalelerinden biri olan Şanlıurfa’ya yerli ve yabancı devler büyük ilgi gösteriyor. 1 aylık süreç içinde irili ufaklı 110 yatırımcı başvuruda bulunmuş. Bunlar arasında en dikkat çekenler ise Alman Mannesmann, Emine Sabancı Kamışlı, Zorlu Grubu, Gedik Holding...

Vodafone’un kentte geçen hafta Suriyeli çocuklara yönelik gerçekleştirdiği sosyal sorumluluk projesi sırasında Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna’yla görüştük. Vali Tuna, biz gazetecileri birbirinden değerli haberlerle karşıladı.

Alman devinden boru fabrikası

Toplam 2 milyon nüfuslu Şanlıurfa ev sahipliği yaptığı 450 bin Suriyeli sığınmacı ile son birkaç yıldır toplumsal ve ekonomik anlamda önemli bir dönüşüm geçirdiğini anlatan Tuna, 2015 yılında gerçekleşen Suruç saldırısının ardından özellikle turizm alanında önemli kayıplar yaşadığını anlatıyor. Turizmde aldığı yaraları sanayiyle kapatmaya çalışan kenti radarına alan şirketler hakkında bilgi veren Tuna, programla birlikte yerli-yabancı dev holdinglerin yatırım için kendilerinden arazi istemeye başladığını anlatıyor. Bunlar arasında Alman devi Mannesmann da var. 23 milyar euro cirosu, 130 bin çalışanı bulunan Mannesmann ile ilgili olarak Vali Tuna, “Alman firması Mannesmann geldi, karar verdiler, yer tahsis ettik onlara. Petrol boruları üretimi yapacaklar. Bu yatırımın bir kısmı Urfa’da, bir kısmı Erzurum’da yapılacak. 600 kişi çalışacak fabrika için 200 dönümlük yer tahsis ettik” diyor.

Zorlu Grubu ile yakın temasta olduklarını anlatan Vali Tuna, grubunev tekstili alanındaki üretiminin bir kısmını Urfa’ya taşıyacağını kaydediyor. Yatırım hayata geçerse 300 dönümlük arazi tahsis edilecek ve 2 bin kişi istihdam edilecek. Tuna’nın verdiği yatırım haberleri bunlarla da sınırlı değil.

Emine Sabancı Kamışlı akrep zehrinin peşinde

Urfa, özellikle bölgede görülen bir akrep çeşidi nedeni ile sağlık sektörünün de radarında. Vali Tuna’nın verdiği bilgilere göre bölgede akrep zehrinden serum üretimi gerçekleştiriliyor. Esum Aslan isimli yerel bir girişimci, program kapsamında sağlık yatırımı için dev holdingleri bir araya getirmiş. Emine Sabancı Kamışlı, Gedik Holding, Nobel İlaç ve Esum Aslan’ın ortak bir şirket kurduğunu açıklayan Vali Tuna, burada sağlık alanında dev yatırımların yolda olduğunu dile getirdi.

Hatırlatmakta fayda var. Şanlıurfa’da yaşayan 2 milyon kişinin yaş ortalaması 19. Bu anlamda nüfus yoğunluğu yüksek olan iller kategorisinde dünyanın en genç şehirlerinden biri Şanlıurfa... 11-12 bin yıllık tarihiyle dünyanın en eski tapınağı dolayısıyla en yaşlı yerleşim yerlerinden birine ev sahipliği yapan Urfa’nın genç nüfusu yatırımcılar için cazip gelmeye devam edecektir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar