Yerli ve milli tarım politikası niçin gerekiyor?
Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in TBMM’de geçen hafta yaptığı konuşmada tarım ve hayvancılık konusunda verdiği bilgiler tarım politikamızın ithalata dayalı olduğunu ortaya koyuyor.
Önceki yıllarda olduğu gibi kendine yeterli bir ülke olmamız için yerli ve milli bir tarım politikası gerekiyor…
CHP Niğde milletvekili Ömer Fethi Gürer’in TBMM’de yaptığı konuşma metnindeki tarım ve hayvancılık konusundaki bilgileri ile Bakan Pakdemirli’nin sorularına verdiği yanıtları okuyunca , yerli ve milli tarım politikasının gerekliliği konusunu bir kez daha ele almak istedim. Gürer, büyükbaş hayvancılıkta yerli ırkların yerini yabancı hayvan ırklarının aldığının, bununla da kalmayarak önemli oranda et ithalatı yapıldığının altını çiziyor. Bunun yanı sıra buğday ve patates tohumlarının da yerlilerinin yerini yabancılara bıraktığını belirtiyor. Tarım yazarımız Ali Ekber Yıldırım, Tanzim satış kuyruğunda bir-iki kilo sebze almak için bekleyenlerin, köyden kente göçmeden önce onu üretenler olduğunu söylemişti. Ortaya koyulan veriler şimdi yeniden yerli ve milli tarım politikasına ihtiyaç olduğunu net olarak gösteriyor.
Bizim geçmiş dönemde siyasetçilerimizin övünç vesilesi olarak söylediği “Kendine yeten ürün üreten yedi ülkeden biriyiz” sözünü yeniden tekrarlayabilmemiz için “Yerli ve milli yeni bir tarım politikası gerekiyor…
Fethi Gürer’in verdiği bilgiler ve bakanın sorusuna verdiği yanıtlar özetle şunları içeriyor:
-1937 yılında Akyayla sert buğday tohumunu geliştirmiştik. Şimdi onun yerini Tarım Kredi Kooperatifleri'nin çılgın tohum diye tanıttığı Glaso aldı, onun yanına Esperia eklendi.
-Patates üretimi tohumları ise madalyn, agata, jeli, agriya gibi ithal tohumlar.
-Büyükbaş yerli ırklar ot ve samanla beslenir etiyle sütüyle isteğimize cevap verirdi. Orta Anadolu'da kara, Trakya’da bozırk, Toroslar ve Doğu-Güneydoğu Anadolu’da kırmızı diye anılan büyükbaş hayvanlarımız vardı. Bunları geliştirmek yerine daha çok et ve süt için, Hollanda’dan Holstein, İskoçya’dan Angus, Hindistan’dan Bnahman. Amerika’dan Brangusu, Fransa’dan Mdntofon, Limuzun, Şarolesi, Simental gibi büyükbaş hayvanlar ithal ettik
-İki yılda ithal edilen büyükbaş hayvan 1 milyon 790 bin 223 olurken, ayrıca 2015-17 yıllarında 27 milyon 197 bin 660 ton da et ithal ederek, buna 156 milyar 669 milyon 724 bin dolar ödemişiz.
Bu tablo tarım ve hayvancılığın her alanında üretimden uzaklaşılan ithalata dayalı bir politika yürütüldüğünü ortaya koyuyor. Yerli ve milli olmayan bu politikanın yerine koyacağımız bir tarım politikasına acilen ihtiyacımız olduğu görülüyor. Üretime dayalı bir politika geliştiremezsek, bugünkü ithalata dayalı durumu değiştiremeyiz.