Yerli petrol ihtiyacımızın %8’ini karşılıyor
Her yıl 26-27 milyon ton ham petrole ihtiyacımız var.
Doğu Anadolu’daki kuyulardan yılda 2.3-2.5 milyon ton dolayında ham petrol elde ediliyor.
Bu sayede ham petrol ihtiyacımızın yüzde 8 dolayındaki kısmını yerli üretim ile karşılıyoruz.
2.5 milyon ton ham petrol 15-16 milyon varil ham petrol demektir. Varili 100 dolar olsa, yılda 1.5 milyar dolar eder.
Doğu Anadolu’da 1.300 dolayındaki kuyudan petrol elde edilmeye çalışılıyor.
Bizim keşfedilmiş petrol sahalarımızın yüzde 93’ü küçük saha, yüzde 7’si orta saha diye adlandırılan, üretim kapasitesi düşük petrol alanlarıdır.
Üretimin yarısı Batman’daki petrol kuyularından, yüzde 23’ü Adıyaman’daki ve yüzde 20’si Diyarbakır’daki petrol kuyularından elde ediliyor. Mardin ve Şanlıurfa’daki petrol kuyularının üretimi çok daha düşük.
TPAO ve yabancı şirketler her yıl kuyu açmaya devam ediyor. Karadeniz ve Akdeniz’de yabancı şirketler ile anlaşılarak arama yaptırıldı. Ama zengin kaynağa ulaşamıyoruz.
Yılda 23-25 milyon ton ham petrol ithalatımız var.
Ham petrol İzmit, İzmir, Kırıkkale ve Batman’da bulunan rafinerilerde ürün haline getiriliyor. Rafineri kapasitemiz 28 milyon ton.
Rafinerilerden çıkan petrol ürünlerinin yüzde 26’sı motorin. Yüzde 22’si benzin ve nafta. Yüzde 16’su fuel oil, yüzde 15’i jet yakıtı ve gazyağı.
Petrolün bulunması, çıkarılması ve işlenmesi büyük yatırım gerektiriyor.
İlk petrol arama kuyusu, 1934 yılında açıldı. O tarihten bu yana, TPAO 3 bin diğer yabancı ve yerli şirketler 1.500 olmak üzere toplam 4 bin 500 kuyu açtı. Yılda 200 bin metre kuyu kazılarak petrol aranıyor..