Yerli Optimus ile 177 ülkeye 8,5 milyar dolarlık ihracatı sırtlıyor

Fikret ÇENGEL
Fikret ÇENGEL Bir Dünya Ekonomi fikret.cengel@dunya.com

Sınır ötesi lojistik hizmet, gümrükleme ve ekspres kargo taşımacılığı yapan tamamı yerli sermaye ile kurulmuş Asset Global Logistic Integration, değeri 8.5 milyar doları bulan kurumsal ihracat ve e-ticaret siteleri üzerinden satılan ürünleri 177 ülkeye ulaştırıyor.

 Gümrükleme, lojistik, ekspres kargo alanla­rında hizmet veren As­set Global Logistic Integrati­on’ın (Asset) 8.5 milyar doları aşan ihracatın 177 ülkeye lojis­tik hizmetini sağlarken, Ins­tagram gibi sosyal mecradan dünyaya patik satan Ayşe teyze gibi binlerce tekil ürünün e-ih­racatına destek veriyor.

Tama­mı yerli sermayeden oluşan As­set, Avrupa’nın neredeyse her ülkesine Türkiye’den gönderi­len, kişiye özel kanser ilaçlarını da saatler içinde hastalara ulaş­tırıyor. Asset Asset Worldwide Express Genel Müdürü Onur Tekin, Türkiye’den dünyaya ihracat odaklı ürünlerin lojis­tik, ekspres kargo ve gümrükle­me hizmeti verdiklerini belir­terek, “2020 yılında Asset’i ih­racat odaklı kurduk.

Çok güçlü kurumsal şirketlere hizmet ve­riyoruz. Geçtiğimiz yıl 8.5 mil­yar dolarlık değer taşıdık. Bu amaçla 2021 yılında Almanya depomuzu kurarak Avrupa ağı­nı oluşturduk. 2025 yılının ilk yarısında Amerika, aynı yılın ikinci yarısında da Dubai depo­larımı açarak Amerika, Avrupa ve Körfez ağımızı tamamlamış olacağız. Trendyol ile Bakü’de çalışıyoruz, dolayısıyla Orta Asya ülkelerine de ulaştık. As­set olarak dünyada 177 ülkeye ekspres kargonun dışında ha­vadan, karadan ve denizden ulaşıyoruz” diye konuştu.

"Optimus ile dünyayı kuşattık"

Asset’in kuruluş aşa­masında şirketin CE­O’su olan Uğur Te­kin’in tamamen teknolojik tabanlı bir organizasyonu ile yerli yazılımcıların geliştir­diği Optimus ile yapay zekayı da kullanarak lojistik, ekspres kargo ve gümrüklemeyi ay­nı sayfaya taşıdıklarını belir­ten Onur Tekin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kuruluş amasında Optimus’u tamamladık.

An­cak dünya çapında bir lojistik hizmeti vermek için uluslara­rası şirketlerin kullandığı ya­zılımdan yararlanmak istedik. 400 bin dolara ulaşan bir fatura çıktı. Biz yerli yazılımımız olan Optimus’ta ısrar ettik, yazılımı paylaştığımız o büyük şirket, Optimus’un kodlarına karşı­lık ücretsiz hizmet ve ilave pa­ra teklif etti. Yerli bir şirket ola­rak kendi yazılımımızla devam ettik. Bugün bu yazılım saye­sinde kısa sürede en büyük yer­li taşıyıcı olduk. Hedef ise, As­set’in tüm şirketlerini tek mar­ka altında destekleyip küresel devler arasında kalıcı bir oyun­cu olmak.”

Tek tuşla gümrükten taşımaya

Otomotivden tekstile bir çok sektöre hizmet verdik­lerinin altını çizen Tekin, “Geçtiğimiz yıl 8 milyar doların üzerinde mal ih­racatını dünyaya taşıdık. Küresel pazarlarda yaşa­nan daralmaya ve bölge­sel gerilimlere rağmen hedefimiz 10 milyar do­ların üzerine çıkmak. Burada e-ticaret öne çı­kıyor. Bugün toplam ti­caretin yüzde 9’u e-tica­rete döndü ve bu payın giderek büyümesi bekle­niyor. Biz de çalışmaları­mızı bu yönde geliştiriyo­ruz” diye konuştu.

Onur Tekin, gümrükleme ve kurumsal taşımacılık dışında e-ticarette büyümek için As­set Worldwide yani Awwex’i devreye aldıklarını belirte­rek, “Dünya genelinde ‘sınır ötesi e-ticaret 1,5 trilyon dola­ra ulaştı. 1-5 kilogram paket­lerle sosyal medya veya büyük E-ticaret sitelerinden bireysel satışlar ticarette giderek daha çok pay alıyor.

Bugün Anado­lu’nun en ücra köşesinde bir teyzemiz, İstanbul’da öğrenci kardeşimiz gibi binlerce giri­şimci e-ticaret yapıyor. Geliş­tirdiğimiz Awwex sayesinde ürün, stok, zaman ve lojistiğini kolaylıkla takip edebiliyoruz. Sınır ötesi ticarette iki husus çok önemli. Ürün ve hız. Biz hem ürün güvenliği hem de za­manlama konusunda iki tarafa da güven veriyoruz. Her gün 15 bin paketi dünyadaki alıcısına ulaştırıyoruz” di­ye konuştu.

 "Zamanla yarışıyoruz çünkü arkasında insan hayatı var"

Yılda yaklaşık 8.5 milyar dolar değerinde ürünün lojistiğini sağladıklarını belirten Onur Tekin, sadece ürün değil insan hayatına da dokundukları­nı belirtti. Türk ilaç şirketleri­nin kişiye özel kanser tedavisi amaçlı ilaçların taşımasını da gerçekleştirdiklerini belir­terek sözlerine şöyle devam etti: Büyük bir ilaç şirketimiz kanser tedavisi için kişiye özel ilaç geliştiriyor. Bu ilaçlar saat­ler içinde hastaya ulaşmak zorunda. Avrupa’nın nere­deyse her ülkesine gidiyor. En fazla 9-10 saat süresi var. Bazılarında süre da­ha da kısa. Özel tasarlan­mış kutularda izole edil­miş 3 binden fazla ilacı her ay taşıyoruz. Zaman­la yarışıyoruz çünkü ar­kasında insan hayatı var. Bu büyük bir sorumluluk.”

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Nefesimiz 2025’e yetmez 04 Temmuz 2024
İhracatta sorun nerede? 06 Mayıs 2024