Yerelde kalkınma için İzmir Büyükşehir model olabilir

Yaşar KUŞ
Yaşar KUŞ İZMİR'den [email protected]

Türkiye’de kentleşme kavramı hep sorunlu bir alanı ifade etmiştir. Bunun en büyük nedeni olarak da köyden kente aşırı ve plansız göç gösterilir. Göçenlerin çok büyük bir kısmı da bunu zorunluluktan yapmıştır. Zorunluluk kimi zaman töre, kimi zaman terör gibi nedenlerle olsa da, en çok ekonomi kaynaklıdır. Kısaca, köyünde, kasabasında geçinememiştir de göçmüştür. Bu sorunun çözümü de 'yerelde kalkınma' olarak gösterilir.

Ne yazık ki bu çözüm de pek çok zaman lafta kalır. Ama İzmir Büyükşehir Belediyesi bu konuda örnek alınabilecek işlere imza atıyor.  İzmir’in alanında marka olmuş ilçe ve köylerinin kooperatifleriyle yaptığı işbirlikleri ile  insanları yerelde, yerlerinde kalkındırıyor. 

Aslında belediye çok basit bir yol izliyor. İhtiyacı olan ürünleri üreticiyi desteklemek için kooperatiflerden tedarik ediyor. Büyükşehir Belediyesi’nin alımlarını cansuyu olarak kullanan kooperatiflerin eli de başka bölgelere açılır ve diğer rakipleri ile mücadele ederken güçleniyor.  

Belediye uygulamaya 2007 yılında başladı ve o günden bu yana kooperatiflerden 101 milyon TL’lik alım yaptı. Belediyenin 2014’te bu iş için ayırdığı bütçe 50 milyon TL’yi aşıyor. Peki, ne mi alıyor belediye bu kapsamda. Süt, ağaç, çiçek, peynir, yoğurt. Bunlar İzmir’in Türkiye’de söz sahibi olduğu tarımsal ürünler.

Ödemiş’teki Bademli Fidancılık, Kiraz’daki İğdeli ve Çevre Köyleri, Bayındır Çiçek Üreticileri, Torbalı’daki Pamukyazı, Urla’daki Bademler, Bayındır’daki Zeytinova Çiçek, Süs Bitkileri Kooperatifleri’nden aldığı ürünleri belediyeye bağlı aşevinde, kentin park ve bahçelerinde değerlendiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentteki miniklerin daha sağlıklı beslenmesi için 2009’dan beri süt dağıtımı yapıyor. “Okul Sütü” dağıtarak devlete örnek olan belediye, hükümetin okul sütü projesi başlatmasının ardından Tire Süt Kooperatifi’nin sütlerini Süt Kuzusu Projesi ile okul öncesi çocuklara ulaştırmaya başladı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kooperatiflerle sözleşmeli üretim modelini Türkiye’de ilk kez hayata geçirmenin haklı mutluluğunu yaşıyor. Bizim de temennimiz İzmir’de tıkır tıkır işleyen bu sistemin, diğer belediyelere örnek olması.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar