Yerel yönetim projelerinde tekno çağ
GÖZDE DOĞAN - Maliye Teorisi Bilim Uzmanı
Küreselleşen dünyadan tekno-küresel entegre bir düzene merhaba!
Günümüz Ar-ge yatırımları her ülke ve her birim için önemlidir. Yenilik düşüncesini teknoloji ile birleştiren ülkeler sürdürülebilir başarılar elde ediyor.
Teknoloji, kamu yönetimleri ve yerel yönetimler de kaynak kullanımında etkinlik amacı ile web tabanlı projeleri hayata geçirmektedir. Temel kamu hizmetlerinden e-devlet uygulamasına gün geçtikçe yeni birimler eklenmekte ve vatandaş kamu kurumuna gitmeden kamusal işlerini buradan yapabilmektedir. Yerel yönetimler açısından da bazı noktalarda dijital-yönetişim uygulamaları söz konusudur. İstanbul Pendik Belediyesi vapur oylaması örneği gibi...
Dijital enformasyon sürecinin içinde olduğumuzu gözlemlemek zor değil. Şafak Kaypak araştırmasından aktarılan; “Digital in 2017 Global Overview raporuna göre, Türkiye için rapordaki büyümeye bakıldığında; 2016 yılı Ocak ayından bu yana internet kullanıcı sayısının %4 ile 2 milyon, aktif sosyal medya kullanıcısı sayısının ise %14 ile 6 milyon arttığı dikkat çekmektedir. Sosyal medyayı mobilden kullanan kişi sayısı ise, son bir yıl içerisinde %17 oranında artmıştır."
Bunun yanında ".....İnsanlar sosyal medya araçlarını kullanarak ortak platformda sokak hareketleri, hackerlar, fawkes maskeli insanların yanında; kanser hastaları, depremzedeler için para toplama gibi tamamı kamu yararına “dijital aktivizm” gerçekleştirilmektedir (Turhan, 2017:41'den aktaran Kaypak).
Bu açıdan dijital çağa ayak uydurduğumuz ortada. O halde yerel yönetimler sosyal medya üzerinden politika yürütebilir, proje sahiplerini buradan keşfedebilir ve kentteki gönüllü düşünürlere söz sahipliği tanıyabilir. Sosyal ağ ya da kurulacak yeni portallar vatandaşın siteyi yönetebildiği yerel ölçekli tekno yerel yönetim portalları ülkemizde belli noktalar ve belli şartlarda çoğaltılmalıdır. Hatta web participatory budget* sistemine adım adım ilerlenmelidir.
Dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda önlem alarak kamu zararına yol açacak herhangi bir durumla karşılaşmayacak şekilde süreç yönetilmelidir. Yani dot-com balon** ve benzeri teknolojik kazalara ehemmiyet verilmemelidir.
Çağımız bilgiyi doğru, hızlı ve güvenilir bir şekilde işleyen ve yöneten yerel yönetimlerin aktif olması gerektiği bir çağdır. Bu çağda telefondan kamu işlerini halledebilmek, proje oylayabilmek, katılımcı belediye yönetimi içinde yer alabilmek ütopik değildir. Bundan sonraki yıllarda, belediye broşürlerinde yer alan kamu projelerine dokunan vatandaşların orada yaşayıp geldikten sonra bu tarz uygulamalara demokratik olarak oylama süreciyle yönetileceği bir süreç olabilir. Teknoloji düşündüğümüzden daha hızlı, gizemli ve güçlü ilerliyor. Ona direnmek bizi yanıltır. Kim biliyordu ki bundan kırk yıl önce insansız araçların sokaklarda gezebileceğini. Bu açıdan yerel yönetimlerde bu algıyı olgunlaştırmak noktasında eğitim, farkındalık uzman bilgisi şarttır.
------
*Web Participatory Budget; Yerel yönetim bütçelerinin web tabanlı yürütülme sürecidir.
**Dot-com Balon; 2000 yılının Mart ayında teknoloji firmalarını yer aldığı borsa endeksi olan NASDAQ'daki senetlerin büyük değer kaybı yaşamasıyla sönen ekonomik balon. Söz konusu kriz, gelişen bilgisayar ve internet teknolojilerine yatırım yapan risk sermayesi şirketlerinin yatırımlarının geri dönüşünü sağlayamamaları sonucunda bu sektörlerden çekilmeleri sonucu yaşanmıştır. Yatırımlardaki bu azalma yüzünden hisse senetleri büyük oranda değer yitirmiştir. (Kaypak, 2018;915)
Kaynaklar
- Şafak Kaypak, Muzaffer Bimay, Vedat Yılmaz, "Dijital Çağda Kamu Yönetimi ve Etik", Social Sciences Studies Journal, Cilt 3, Sayı 6, 2017, ss.912-925.
- Güneş Çetin Gerger, Gözde Doğan, "Manisa Büyükşehir Belediyesi Merkez İlçeler Meclis Üyelerinin Katılımcı Bütçe Uygulamasına Yönelik Görüş ve Tutumlarına Dair Bir Araştırma", International Journal of Public Finance, Cilt 3, Sayı 2, 2018, ss.205-231.