Yer gök araba

Volkan DEMİRKUŞAK
Volkan DEMİRKUŞAK Emniyet Şeridi volkan.demirkusak@dunya.com

Evet durmadan otomobil alıyoruz. Yukarı yönü değişmeyen döviz, dü­şük faiz denemesi, yüksek kredi­ler, parasının değerini korumaya çalışana, elindeki maldan para kazanmaya çalışana otomobil alma heyecanı olarak dönüyor.

Geçen haftalarda Mais AŞ Genel Müdü­rü Berk Çağdaş’ın “otomobil satışlarının %40’ı manüpilatif” açıklaması da bunu doğruluyor. Öte yandan Otomotiv Distri­bütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) ve­rilerinin açıklanmasıyla birlikte rekor üs­tüne rekor kırıyor hem sektör, hem marka­lar. Bulan getiriyor, getiren satıyor, bulan alıyor, bulamayan dona kalıyor. Öyle bir dönem yaşıyoruz. Markalar tıpkı AP, Pa­tek Philippe ve Rolex butikleri gibi satmak yerine teslimatçı ya da siparişi takip eden acente durumuna geçiyor. Hatta Merce­des-Benz çoktan bayi yerine acente deme­ye başladı bile. Dönelim rakamlara, Oto­motiv Distribütörleri ve Mobilite Derne­ği’nin Ocak- Mayıs rakamlarına göre bir önceki yıla oranla satışlar, yüzde 60.5 ora­nında artmış. Hem binek hem ticaride cid­di artışlar var. Bu da demek oluyor ki talep çok canlı, otomobil satışları bir önceki yı­lın aynı dönemine göre yüzde 58.8 artar­ken, bu artış ticarilerde yüzde 66.3 oldu.

Son 10 yıllık pazar ortalaması mayıs ayında 65 bin 836 iken 2023 yılında bu rakam 111 bin 356 olmuş. Pazarın yüz­de 89.3’ü nispeten vergi oranı daha düşük olan A,B ve C segmentlerinde yoğunlaşmış. Ama aslan payı C segmentinde. Yüzde 54.7. Tabii ki en çok tercih edilen segment SUV. Dizellerin payı düşmeye devam ediyor. 100 kişiden sadece 17.3’ü dizel alırken, 68 ben­zin, 3’ de elektrikli otomobilin oranı. Tür­kiye tıpkı Amerika gibi bir otomatik şan­zımanlı otomobil ülkesine dönüşüyor, sa­tılan otomobillerin yüzde 76.2’si otomatik şanzımanlı.

Peki bize çokça sorulan “ÖTV iner mi” sorusuna şimdi de bu rakamlarla cevap ve­relim. Hazine’nin durumu ortadayken, ka­sa boşken ÖTV indirimi beklemek hayalci­lik olur, “Artmasa bari” diyesim geliyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Şarj kuyrukları 01 Temmuz 2024
Bugatti yine çılgın 24 Haziran 2024
Bayram trafiği 20 Haziran 2024
Sahnede Togg vardı 10 Haziran 2024
Motorsporları Türkiye 03 Haziran 2024