Yepyeni yıla enerjik başlamak
Her yeni yıl, yeniye başlamak için bir tetikleme yapar. Kişisel planların yaşama geçirilmesi için gayret başlarken, kamu ve iş dünyası yeni planlama ve hedeflerle işe koyulur. Yeni güzeldir. Yeni heyecandır. Yeni enerjidir. Yeniyi, geleceği düşünmek, umut etmek enerjimizi artırır. 1981 yılından bu yana, ocak ayının ikinci haftasında, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından Enerji Verimliliği Haftası kutlanırken, dokuz yıldır Enerji Verimliliği Forum ve Fuarı gerçekleştiriliyor. Böylece her yeni yıla, en temiz enerji kaynağı “Enerji Verimliliği” ile başlıyoruz.
Türkiye’mizin geçmişine baktığımızda, tasarruf kavramının devletimizin genç yıllarına dayandığını görüyoruz. Yazarken ve konuşurken tekrarlamaktan gurur duyduğum bilgi şu şekilde: 30’lu yıllarda dünyada ekonomik kriz yaşanırken genç Türkiye Cumhuriyeti Millet Meclisi’nde Aralık 1929’da ilk kez ekonomik zorlukların aşılması için yapılması gerekenler içinde yerli kaynakların kullanımı ve tasarruf da görüşüldü.
Başbakan İsmet İnönü konuşmasında “Aklı eren bütün vatandaşların şuurunu uyandırmak üzere devletin bütün kuvvetlerini harekete geçireceğiz” dedi. Meclisin bu çalışmasını Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk telgraf ile kutlarken “Bütün milletin fiili tasvibi iktisadi mücadelemizde muvaff akiyetimiz için pek kıymetli bir teşviktir efendim” dedi.
Konunun halka anlatılarak benimsetilmesi hedefi ile Milli İktisat ve Tasarruf Cemiyeti kuruldu. Atatürk’ün himayesine aldığı cemiyetin amaçlarında, halkı israfl a mücadeleye, hesaplı ve tutumlu yaşamaya ve tasarrufa alıştırmak, yerli malı kullanımı ve üretimlerini artırmak vardı. Enerjiye erişimin tüm dünyada sınırlı olduğu o günlerde, enerji verimliliğinden söz edilmiyordu. Elektrik ve akaryakıt var ya da çoğunlukla yoktu. 1935 yılında Elektrik İşleri Etüt İdaresi (EİE), yeni adıyla Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü (YEGM) kuruldu.
Bugün, Enerji Verimliliği Kanunu (2007), Enerji Verimliliği Strateji Belgesi (2011-2023) ve Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı (2017-2023; UEVEP; 2 Ocak 2018), yürütücü kurumun YEGM olduğu Enerji Verimliliği Koordinasyon Kurulu var. En önemlisi günbegün güçlenen enerji sektörümüz ile hepimize düşen sorumluluklar var. Enerji yaşamımızda her yerde olduğundan, enerji verimliliği konusunda yurttaşlara ve nerede ise tüm kamu birimlerine görev düşmekte. Her verimli kullanılan enerji, tasarruf miktarını geleceğe taşıyacağından, enerji girdisi kaynak verimliliğinin olmazsa olmaz gerekliliği olduğundan, enerji verimliliği sürdürülebilir üretim-tüketim-hizmetin lokomotifidir. Diğer deyişle, enerji üretilirken ve tüketilirken çifte kaynak verimliliği potansiyeline ve bu potansiyele bağlı olarak çifte sera gazı salım azaltımı gücüne sahip olduğundan, enerji verimliliği iklim değişimi ile mücadelenin en kuvvetli araçlarının lideridir. Enerji-çevre ilişkisinde enerji verimliliği mühimdir. Bu nedenlerle, enerjinin ekonomimize bedeli yanında, güzelim yerküremize bedelini hiç unutmaksızın, Atatürk’ün bildirdiği gibi enerji verimliliği için “Bütün milletin fiili tasvibi” konusuna odaklanmak gerekir. Yurttaştan endüstriye enerji verimliliği kültürüne sahip olmak gerek.
2018 yılı UEVEP ile enerji verimliliği seferberlik yılı olacak. Enerji verimliliği yerli-yenilenebilir-en temiz enerji kaynağı olarak işte, evde, okulda, yolda öncelikli olurken, YEGM yaygın tanıtım ve bilinçlendirme uğraşı verecek. Bu yıldan başlayarak Enerji Verimliliği Forum ve Fuarı baharda olacak. 29-30 Mart 2018 tarihinde, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda 9. Enerji Verimliliği Forumu ve Fuarı (EVF) gerçekleştirilecek. 9. EVF Danışma Kurulu Toplantısı, 11 Ocak günü kamu, akademi ve sivil toplum katılımı ile gerçekleştirildi. Verimli çalıştık. Yola devam.
İTÜ Öğretim Üyesi Prof.Dr.Filiz Karaosmanoğlu tarafından kaleme alınan Sürdürülebilir Yaşam köşesi, SÜT-D işbirliği ile hazırlanmıştır.